Aquestes festes, compte amb els excessos

Consells per evitar "afartar-se" durant els àpats de Nadal

Redacció
25 de desembre del 2017
Actualitzat el 03 de gener del 2018 a les 10:09h
El Nadal és tradicionalment una època d'excessos dietètics que repercuteixen negativament sobre la salut. Són dates plenes de compromisos socials i familiars i és costum reunir-nos al voltant de la taula per celebrar aquestes festes. Habitualment trobem aquestes taules plenes de gustosos aliments i en quantitats excessives, i no només això, sinó que aquestes celebracions es repeteixen una i una altra vegada durant aquests dies.

Però podem gaudir de qualsevol celebració amb serenitat i moderació, podem compartir l'alegria general i gaudir de la bona cuina sense arribar a excedir-nos. No és necessari "afartar-se". En les ocasions festives podem menjar de tot però en quantitats moderades, ja que gaudir d'un bon àpat no vol dir deixar-se dur menjant i bevent sense límit.

Les persones moderades en els àpats diaris també ho seran durant les celebracions, i encara que facin petits abusos en l'alimentació, passades les festes sabran tornar a l'equilibri anterior.

Aquelles persones que per una o altra raó tinguin importants limitacions dietètiques han de buscar alternatives gastronòmiques agradables que no impliquin una transgressió greu en la seva dieta.

Les persones que segueixen una dieta d'aprimament han de saber que durant les festes no els hi serà fàcil seguir-la, que menjaran aliments més calòrics de l'habitual i en major quantitat. Per això, cal ser conscient dels excessos i evitar sentir-se culpables i frustrats.

Però el que sí és viable és vigilar que l'excés sigui el mínim possible, evitant el descontrol. S'ha de seleccionar, evitant repetir i picar constantment, veure una copa de vi i una de cava per àpat i a la sobretaula anar bevent aigua mentre s'allarga la tertúlia, així serà més fàcil no picar.

Una bona mesura és la de no tenir accés, excepte els dies més assenyalats, als dolços típics. Els dies que no es tenen compromisos familiars intentarem tenir una cura especial de la nostra dieta, prenent aliments lleugers i senzills, amb abundants verdures, hortalisses i fruites, en àpats petits i adequadament fraccionats durant el dia, que ens permetin, d'alguna manera, compensar l'excés dels dies assenyalats.

Les claus: compensar els excessos

Si no és pot evitar cedir en els dinars o sopars dels dies assenyalats no convindria fer més d'un excés per àpat i mirar de compensar l'excés per una altra banda:

- si es pren un primer plat amb elevat contingut greixós i calòric, seria convenient que tant el segon plat com les postres fossin lleugers. Una bona idea seria un peix suau cuinat a la planxa, al forn, o a la sal, i una mica de fruita fresca o un iogurt. A mitja tarda ja hi haurà temps de provar un tros de torró.
- en el cas que el segon plat fos una carn o un peix cuinat amb salsa, una bona opció seria la de prendre com a primer plat un caldo de peix, marisc (que és molt baix en calories), una crema, o un plat de verdura i acabar l'àpat amb una fruita que faciliti la digestió (pinya o papaia).
- i si la temptació són les postres, la millor solució és optar per un primer i un segon plat suaus i lleugers.

Per altra banda, no hem d'oblidar que sempre és convenient fer un exercici moderat. Si es té per costum realitzar un exercici físic de forma habitual durant tot l'any, no té per què deixar de practicar-lo durant les Festes, quan suposadament es té més temps per fer-ho. En cas que normalment no es faci cap tipus d'esport, n'hi ha prou amb acostumar-se a caminar una estona al dia en lloc d'estar a casa: anar caminant als llocs en comptes d'agafar el cotxe o substituint l'ascensor per les escales.

Una altra cosa important és que amb l'entrada de l'any nou no és necessari imposar-se dietes estrictes. El més adequat és recuperar la dieta normal i en cas de realitzar una dieta d'aprimament o terapèutica per una patologia, visitar a un especialista en nutrició que vigili la recuperació de les pautes alimentàries habituals.

Gisela Pulido Rodes
Dietista