Ripoll aprova un pressupost de 10,9 milions d'euros amb la novetat de 100.000 euros destinats a un procés participatiu

Els comptes s'han aprovat amb els vots favorables de l'equip de govern (PDeCAT) i de l'abstenció de l'oposició en bloc (ERC, CUP i Fem Ripoll-CP | El punt fort d'aquests pressupostos són els 844.000 euros destinats a inversions en què hi destaca la primera fase dels vestidors del camp de futbol i de la via verda entre Ripoll i Campdevànol o la rehabilitació de la façana de la biblioteca | L'Ajuntament també substituirà tot l'enllumenat del municipi amb llums led o serà la seu de la fira del Playmòbil, la fira Gegantera Gironina i la Ciutat Educadora de Catalunya 2018

L'Ajuntament de Ripoll ha aprovat els pressupostos amb els únics vots de l'equip de govern (PDeCAT), ja que l'oposició s'ha abstingut en bloc (ERC, CUP i Fem Ripoll-CP)
L'Ajuntament de Ripoll ha aprovat els pressupostos amb els únics vots de l'equip de govern (PDeCAT), ja que l'oposició s'ha abstingut en bloc (ERC, CUP i Fem Ripoll-CP) | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
28 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:25h
L'Ajuntament de Ripoll ha aprovat inicialment un pressupost de 10.999.161,56 euros per l'exercici 2018 amb els vots a favor de l'equip de govern (PDeCAT i Demòcrates de Catalunya) i l'abstenció en bloc de tota l'oposició (ERC, CUP i Fem Ripoll-CP). Com ve sent tradicional, el ple de validació dels comptes del consistori s'ha celebrat aquest dimecres al vespre, entremig de Nadal i Cap d'any. Uns números que han portat molts regals i poc carbó. I és que novament, el pressupost ha augmentat en un 6,52% respecte l'any passat –passant de 10.326.183,75 euros a la xifra actual, que suposa un increment de 672.977,81 euros més-. A més, els comptes estan anivellats perquè presenten un equilibri entre ingressos i despeses.

Aquest increment tan substancial es deu bàsicament a l'augment dels impostos directes -de 4.169.992,93 a 5.187.685,79 euros- degut a la regularització cadastral de l'IBI impulsada per la Direcció General del Cadastre. Un altra bona notícia pels vilatans de Ripoll és que, per sisè any consecutiu des que hi ha l'actual equip de govern -llavors sota les sigles de CiU-, els impostos no s'apujaran seguint el què estableixen les ordenances municipals aprovades en la sessió plenària de finals d'octubre.
 

El regidor d'Hisenda, Josep Maria Creixans (PDeCAT) ha estat l'encarregat de presentar uns comptes de 10,9 milions d'euros que pugen un 6,52% respecte l'exercici anterior Foto: Isaac Muntadas


844.000 euros d'inversió, 100.000 per fer un procés participatiu

Sens dubte, el punt més fort d'aquests pressupostos dissenyats pel regidor d'Hisenda, Josep Maria Creixans, són les inversions. Enguany n'hi ha previstes per un import de 844.000 euros -l'exercici passat només es van destinar 255.400 euros en aquest apartat-. El més positiu és que gairebé tots aquests diners provenen de recursos propis, sense la necessitat de finançament extern o bancari gràcies a l'estalvi generat per la reducció del deute. Anteriorment aquests recursos es dipositaven a un banc i no s'invertien en el municipi. El fet que s'hagi passat d'uns nivells d'endeutament del 125,66% de l'any 2012 al 50,37% actual, hi ha contribuït decisivament. Aquestes xifres, traduïdes a euros, suposen un estalvi de 821.600 euros -es pagaven 1.424.300 euros a les entitats bancàries l'any 2012 i ara només 602.700-.

La inversió estrella per aquest proper mandat serà un import de 100.000 euros per fer un procés participatiu perquè els ciutadans de Ripoll decideixin en què s'han d'invertir els diners. A part d'això, Creixans s'ha compromès a què aquesta partida sigui molt més gran de cara l'any 2019 perquè ''és important que els vilatans decideixin què volen fer al seu poble''. En primer lloc, el portaveu d'ERC, Roger Bosch, ha agraït la predisposició del regidor d'Hisenda a fer-los partícips del disseny dels comptes, tot i que només es puguin reunir a finals d'any i hagi lamentat no tenir prou temps per treballar-hi. El regidor republicà ha vist amb bons ulls aquesta iniciativa, però ha demanat més concreció per saber com s'articularà aquest procés participatiu. Creixans l'hi ha contestat dient que s'haurà de fer d'acord al què marca el reglament de participació ciutadana aprovat pel consistori.

Les inversions no s'acaben aquí. A tall d'exemple, les més importants són la primera fase dels vestidors del camp de futbol (150.000 euros), l'asfaltat de carrers (60.000), la primera anualitat de la via verda entre Ripoll i Campdevànol (64.700), la rehabilitació de la façana de la biblioteca (50.000), la primera fase d'implementació del carril bici (19.200 euros), l'inici de recuperació de la Sèquia Molinar (25.000) o la construcció d'un nou rocòdrom a petició d'Esquerra (25.000).

La més polèmica de totes les inversions són els 40.000 euros que es destinaran a la primera fase del parc de la Devesa del Pla. En aquest sentit, Bosch ha qüestionat a què es dedicarien, ja que es va iniciar un procés de participació per decidir què s'hi faria en aquell indret i ''ha quedat parat''. El regidor demòcrata l'hi ha respòs exposant que aniran destinats a condicionar i arranjar la zona perquè està força malmesa. A més, es volen cobrir les espatlles perquè l'Agència Catalana de l'Aigua no hi posi pals a les rodes en relació als problemes d'inundabilitat de la zona.
 

El portaveu d'ERC, Roger Bosch, s'ha alegrat de la incorporació d'una partida de 100.000 euros per un procés participatiu però ha qüestionat com es durà a la pràctica Foto: Isaac Muntadas


Actuacions destacades de cara l'any 2018

L'Ajuntament de Ripoll també durà a la pràctica algunes actuacions de gran magnitud de cara l'exercici 2018. La més destacada és la substitució de tot l'enllumenat del municipi que suposarà instal·lar 2.500 punts de llum nous que funcionaran amb el sistema led. La capital del Ripollès també serà un punt d'interès turístic i educatiu amb la celebració de la fira del Playmòbil, la fira Gegantera Gironina i la Ciutat Educadora de Catalunya 2018. La joventut també tindrà el seu espai dins dels pressupostos perquè el consistori incrementarà la partida de dinamitzador per augmentar les activitats dirigides a joves, es reformarà el local juvenil del carrer Núria i es dotarà una partida de 2.000 euros inclosos per pressupostos participatius perquè el jovent decideixi a què es dediquen.

El consistori també incentivarà amb una nova subvenció les empreses que contractin a persones a l'atur. Pel què fa a manteniment, l'Ajuntament arreglarà els camins de la Font del Tòtil, el de la Riera de les Llosses o el camí Ral de la Barricona. A petició de les mocions presentades per la CUP, que s'apliquen amb ''lentitud'' segons el regidor cupaire, Santi Llagostera, s'incrementarà la partida destinada a les subvencions per la rehabilitació de pisos del Barri Vell per lloguer social i, se'n dotarà una altra, perquè finalment es puguin retransmetre els plens municipals per streaming. Finalment, a petició d'ERC, el consistori ripollès crearà una partida per l'Observatori Local, que servirà per obtenir dades i saber quines són les necessitats reals dels ripollesos. El regidor republicà ho ha celebrat però ha assenyalat que la partida es queda ''curta'' i, segons ell, s'hauria d'ampliar. Creixans l'hi ha recordat que s'hi destinaran 12.000 euros i que, com que l'aprovació definitiva dels comptes es fa al mes de gener, l'import podria variar.

El portaveu republicà també s'ha mostrat sorprès pel cartell digital que s'instal·larà a la façana del Teatre Comtal que servirà per anunciar les activitats en directe que s'hi facin com obres de teatre, pel·lícules o esdeveniments. Bosch ha traslladat la seva preocupació sobre si serà molt gros o lluminós i, més, estan tan a prop del Monestir. Des de l'equip de govern han dit que s'haurà de veure quin s'escollirà. Per la seva part, Llagostera ha expressat que, tot i que ''s'arrangen molts camins'', s'han de destinar més diners en polítiques ecològiques com es fa amb les fires (106.500 euros).

En resum, sobre els diferents plans d'actuació es destinaran 772.400 euros en economia i ocupació -878.100 euros l'any 2017-. Aquest és l'únic pla d'actuació que decreix i ho fa en un 12,04%. En canvi, el socioeconòmic augmenta en un 15,68% -de 596.900 euros l'exercici passat als 690.500 actuals-. Finalment, l'apartat de cultura i coneixement com a factors de cohesió social es dispara en un 18,20% -passant de 315.600 a 373.000 euros-.
 

El regidor de la CUP, Santi Llagostera, ha reclamat a l'equip de govern que destini més diners a promoure polítiques ecològiques Foto: Isaac Muntadas


Discrepància amb ''el perquè'' de l'augment de les inversions

Com s'ha dit anteriorment, les inversions provenen gairebé en la seva totalitat de recursos propis del consistori -744.808,65 euros dels 844.400 d'aquest apartat- perquè s'ha generat un estalvi prou important degut a la reducció de l'endeutament. La regidora de Fem Ripoll-CP, Anna Belén Avilés ha atribuït l'increment de les inversions bàsicament a la recaptació superior en l'impost de béns immobles (IBI) provocat per una regularització cadastral. ''Aquest estalvi és realment un pla d'ajust i, de fet, estem amortitzant crèdits de grans inversions com la del pavelló o la de la biblioteca'', ha assenyalat. Un fet compartit pel portaveu d'ERC. Creixans ha apel·lat als bons resultats que s'han obtingut des de l'any 2012 en relació a la reducció del deute. ''Digui-li pla d'ajust o projecte de govern'', ha replicat.

Precisament, el regidor d'Hisenda ha citat el text de la regidora socialista del butlletí municipal en què Avilés denunciava que l'equip de govern ''no té cap projecte i segueix vivint de les rendes heretades''. Creixans ha volgut contestar-li dient que han destinat 4.228.000 euros en inversions en el període comprès entre els anys 2012 i 2018 -una mitjana de 604.000 euros per any-. ''I sense necessitat de concertar cap crèdit ni pujar els impostos als vilatans'', ha recordat. A més, Creixans ha subratllat que l'Ajuntament ha pagat 279.600 euros en expropiacions arran del planejament urbanístic aprovat l'any 2008 i ha remarcat que encara els hi queda per abonar prop d'1,3 milions d'euros de propietaris que han sol·licitat una expropiació. ''Això sí que és una herència'', ha sentenciat.
 

La regidora de Fem Ripoll-CP, Anna-Belén Avilès, va escriure al butlletí municipal que l'equip de govern ''no té cap projecte i viu de les rendes heretades'' Foto: Isaac Muntadas