Campdevànol

Campdevànol aprova un pressupost rècord de 6,2 milions d'euros sense vots en contra

Els grups de l'oposició (MES, ERC i CUP), s'han abstingut en bloc i, pràcticament, no han posat pegues als comptes | Els pressupostos s'incrementen en un 57% respecte l'any anterior i les inversions reals ascendeixen fins a 1,7 milions d'euros, en què es contemplen diverses obres relacionades amb el desplegament de la Llei de Barris

per Isaac Muntadas , Campdevànol, 27 de desembre de 2017 a les 14:03 |
L'Ajuntament de Campdevànol ha aprovat un pressupost de 6,2 milions d'euros, 1,7 dels quals estan destinats a les inversions reals | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Campdevànol ha aprovat un pressupost de 6.250.945,49 euros per l'exercici 2018 -un increment d'un 57% respecte l'any passat-, en el ple d'aquest divendres, gràcies als vots de l'equip de govern (CiU) i l'abstenció de tota l'oposició (MES, ERC i CUP). El nou regidor de Serveis Econòmics en substitució de Sergi Corbatera, Àngel Ruíz, ha estat l'encarregat de presentar els comptes, que ha qualificat ''d'històrics''. ''És el pressupost més potent des de la instauració de la democràcia l'any 1978'', ha subratllat Ruíz. El regidor d'Hisenda també ha volgut remarcar que, tot i l'increment de la despesa en l'apartat d'inversions, això no suposarà una major càrrega impositiva pels ciutadans ni un augment de l'endeutament per part del consistori. De fet, segons Ruíz, els dos principals objectius per elaborar aquests pressupostos han estat el control de la despesa pública i la recerca en l'eficàcia i l'eficiència de la gestió municipal.

Sens dubte, la partida més important d'aquests pressupostos és la que està destinada a les inversions reals, la qual ascendeix a un total de 1.725.436,28 euros (1,2 milions provenen de transferències de capital o subvencions d'entitats públiques i privades, 100.000 euros de préstecs a llarg termini i 381.521,65 euros del calaix que ha anat fent l'històric del pressupost durant els últims anys). L'increment en aquesta partida ha augmentat un 77% més respecte l'any passat. Un fet que es deu principalment a l'execució d'inversions previstes a la Llei de Barris com la urbanització de reforma i adequació del centre urbà, la creació del centre d'educació ambiental 'Porta a la serralada de Montgrony' i la reforma del pavelló municipal Mercè Guix. A més, al comptes també hi ha prevista una adequació de la sala Diagonal.


Pel què fa a les despeses corrents en béns i serveis, s'han incrementat en un 10% respecte l'exercici anterior amb una partida pressupostària d'1.533.106,28 euros. L'increment d'aquest punt està directament relacionat amb la gestió del Torrent de la Cabana, que es finança amb ingressos provinents de la recaptació de l'ecotaxa. A banda, també s'hi inclouen altres despeses derivades de la implementació del projecte Poctefa. En referència a les transferències corrents -que són aquelles transferències de capital que no van lligades a inversions reals- hi ha previst un import de 236.090 euros -un 20% més que al 2017- que majoritàriament serviran per cobrir les subvencions que donarà l'Ajuntament a aquells particulars que s'acullin al programa de rehabilitació de façanes i cobertes inclòs en el desplegament de la Llei de Barris. En l'apartat de passius financers, que és on s'hi inclouen les despeses lligades a l'amortització dels mateixos, és preveu un crèdit que s'eleva fins a 1.643.000 euros -augmenta en un 193% respecte l'any passat-.
 

El regidor de Serveis Econòmics, Àngel Ruíz, ha definit els pressupostos com ''històrics'' per ser els ''més potents de la història de la democràcia'' Foto: Isaac Muntadas


Els impostos ''s'actualitzen''

En relació a l'apartat d'ingressos del pressupost, l'Ajuntament espera recaptar 1.426.000 euros a través dels impostos directes (el de béns immobles, el d'activitats econòmiques, el de vehicles de tracció i el de plusvàlua). Aquest any 2017, en el cas de l'IBI, es va realitzar una regulació cadastral que es preveu que aporti un increment de 175.000 euros per cobraments retrospectius. Un fet que farà augmentar el padró en un 14,2%. Pel què fa a l'IAE, també va haver-hi una inspecció i això es traduirà en un increment del 42,9% del padró -69.000 euros més respecte l'exercici anterior-. En definitiva, el global dels impostos directes experimentarà un augment del 27% respecte el 2017. Pel què fa als impostos indirectes (impost de construccions, instal·lacions i obres), l'Ajuntament preveu recaptar 42.000 euros. En canvi, pels ingressos lligats a taxes, preus públics i d'altres tipus, el consistori té previst ingressar 917.300 euros -un 15% més que l'any passat-. ''La resta d'ingressos que es preveuen liquidar van ser recollits i aprovats a les ordenances fiscals'', ha recordat Ruíz.


En referència a les transferències corrents, el consistori preveu ingressar 1.017.780,86 euros -suposa un increment d'un 36% respecte l'any anterior- que van lligats a una subvenció de 250.000 euros per ajudar a cofinançar la rehabilitació de façanes i cobertes del municipi. Sobre les transferències de capital, s'ha fet un càlcul en base a les subvencions que s'han sol·licitat, les quals ascendeixen fins a 1.243.422,57 euros -s'incrementa en un 55%-. Finalment, en referència als passius financers, hi ha prevista una recaptació de 1.600.492 euros -un 300% a causa de les operacions de crèdit que es contemplen fer-.
 

L'alcalde Joan Manso (CiU) ha qualificat aquests pressupostos com un ''Dragon Khan'' perquè hi ha molta inversió, però alhora serà ''complexa'' de gestionar Foto: Isaac Muntadas


Abstenció en bloc de l'oposició

Abans de passar la paraula a l'oposició, l'alcalde Joan Manso (CiU) ha definit el pressupost utilitzant el nom d'una atracció mítica de PortAventura: el ''Dragon Khan'', perquè tot i que serà un any ''molt positiu'' pel què fa a la inversió local, serà ''molt complex'' de gestionar, tot comparant-t'ho amb el puja i baixa de l'atracció.

Tot i abstenir-se com la resta de grups de l'oposició, el portaveu de MES, Lluís López, ha apuntat que aquests pressupostos són ''molt dinamitzadors i ambiciosos'' perquè s'incrementen en més del doble -de 3 a 6,2 milions-, sobretot gràcies al finançament aportat per la Llei de Barris. El regidor socialista també s'ha felicitat que s'hagin inclòs partides per arreglar voreres del barri de l'Estació, entre d'altres millores del dia a dia. López també ha demanat que els ingressos extraordinaris derivats de l'increment de l'IBI urbà i de l'IAE, repercuteixin en fer millores generals d'adequació al municipi. Un prec que també ha subscrit la regidora de la CUP, Mariona Baraldés, que ha justificat la seva abstenció en el poc temps que ha tingut per estudiar-s'ho detalladament.

El portaveu d'ERC, Toni Riera, ha preguntat a l'equip de govern si la taxa de recollida de residus s'ha apujat, ja que segons el regidor republicà, hi ha previstos 291.000 euros en aquest punt -un 30.000 euros més respecte l'exercici 2017-. L'alcalde l'hi ha contestat que s'ha establert un criteri de prudència perquè el Consell Comarcal va traslladar al consistori campdevanolenc que, de cara l'any vinent, el servei de residus -a l'agost s'implantarà el nou model- costaria entre 300.000 i 400.000 euros. Per tant, l'Ajuntament de Campdevànol ha volgut curar-se en salut per tenir una mica de coixí al pressupost. Riera també ha demanat en quina ràtio està l'endeutament del consistori i Ruíz l'hi ha respost dient que es troba en un 70%; per tant, molt per sota del 110% que marca el límit legal d'endeutament de les administracions locals.
 

El regidor de MES, Lluís López, ha dit que els pressupostos són ''molt dinamitzadors i ambiciosos'' Foto: Isaac Muntadas


 

 

Participació