ERC critica «l'elevat» cost de la Capitalitat Europea del Ferro de Campdevànol en el debat de la memòria

En el ple s'han valorat les memòries en què es recullen els costos de la Capitalitat i de la gestió del Torrent de la Cabana | L'alcalde, Joan Manso, ha assegurat que la Capitalitat no ha tingut un ''cost excessiu'' per l'Ajuntament -uns 16.000 euros de fons propis- i que la resta de diners provenen de subvencions

ERC s'ha queixat de ''l'elevat'' cost de la Capitalitat Europea del Ferro per Campdevànol
ERC s'ha queixat de ''l'elevat'' cost de la Capitalitat Europea del Ferro per Campdevànol | Twitter / @CampdeFerro
Isaac Muntadas
24 de desembre del 2017
Actualitzat el 27 de desembre a les 9:43h
Els darrers dies de l'any són un bon moment perquè els Ajuntaments facin balanç de la gestió de la seva acció de govern i l'oposició la valori, ja sigui a través de la crítica o fent noves propostes per millorar-la. Campdevànol no n'és una excepció i, precisament, l'últim punt del darrer ple de l'any, celebrat aquest divendres al vespre, ha servit per comentar les memòries elaborades pel consistori referents a la Capitalitat Europea del Ferro i el model de gestió del Torrent de la Cabana. La oposició no ha estat massa dura amb l'equip de govern (PDeCAT) i s'ha dedicat més a fer propostes que a una altra cosa. Tot i així, hi ha hagut alguna discrepància entre el regidor d'ERC, Toni Riera, i l'alcalde, Joan Manso, pel cost de la Capitalitat.

En aquest sentit, el regidor republicà ha recriminat a l'alcalde que la Capitalitat es va vendre des de l'Ajuntament com ''una festa subvencionada'' i, segons ell, ha suposat una despesa de 20.000 euros pels ciutadans. ''Potser en traurem algun rendiment i haurà valgut la pena, però crèiem que ens suposaria un cost zero'', ha apuntat Riera. A més, el regidor d'ERC ha assegurat que només s'han rebut 39.000 euros dels 78.200 gastats en tots els actes referents a aquest esdeveniment. ''Devem tenir diferents visions de la vida i no comparteixo la seva opinió'', l'hi ha respòs Manso. El batlle campdevanolenc l'hi ha exposat que, sota el seu parer, invertir 20.000 euros en cultura, activitats i internacionalització ''no és cost excessiu''. ''Estaríem arreglats perquè cada dia l'Ajuntament gasta diners en infinitat de polítiques'', l'hi ha recordat. A més, l'alcalde ha reiterat que l'obligació del consistori és promoure totes les activitats que fa i ''això val diners''.
 

El portaveu d'ERC, Toni Riera, ha dit que l'Ajuntament va vendre la Capitalitat com ''una festa subvencionada'' i que ha suposat un cost de 20.000 euros pels ciutadans Foto: Isaac Muntadas


En tot cas, Manso ha volgut aclarir que dels gairebé 80.000 euros que ha costat la Capitalitat Europea del Ferro, l'Ajuntament només n'ha abonat de l'entorn d'uns 16.000. En principi, s'havien pressupostat uns 5.000 euros per cobrir totes les despeses generades pel cap de setmana en què es va celebrar l'Assemblea General del Cercle Europeu de Ciutats del Metall. Després, a partir de diverses modificacions pressupostàries fetes en els darrers plens, s'hi han incorporat noves partides per pagar les despeses del viatge a Brussel·les en què es va ballar la Gala a la Grand Place o l'Erasmus+ a Noruega.

L'alcalde també ha tret pit de què han rebut molts diners en forma de subvencions per pagar la Capitalitat i ho ha exemplificat amb els 25.000 euros que hi ha posat la Unió Europea. ''Ja m'explicarà quants Ajuntaments han aconseguit diners de la UE des de la instauració de la democràcia'', l'hi ha etzibat. A més, Manso ha explicat que també han obtingut 2.000 euros d'una entitat privada com és La Caixa o diners del Consell Comarcal i d'ingressos de participants. ''Deu trobar moltes coses excessives al pressupost com les activitats de Nadal o la cavalcada de Reis, que les paguem nosaltres al 100%'', ha rematat.
 

L'alcalde, Joan Manso, l'hi ha contestat que ''no és un cost excessiu'' perquè el consistori està obligat a promocionar les activitats que fa i, a més, ha tret pit d'haver aconseguit molts diners en subvencions Foto: Isaac Muntadas


El llegat de la Capitalitat

El regidor de MES, Sergi Colomé, ha volgut incidir en el llegat que deixa la Capitalitat Europea del Ferro al municipi. Colomé ha recordat que la Biennal del Metall només se celebra un cap de setmana cada dos anys i s'hauria d'ampliar el seu abast. El regidor socialista ha proposat que es podria intentar crear una oferta formativa al poble amb 'workshops' (tallers) relacionats amb el ferro. ''Me'n recordo que una vegada l'exdirector de Comforsa, Eduard Jaklitsch, va dir que les ciutats europees relacionades amb el ferro sempre estan molt involucrades amb els pobles i ciutats que les acullen'', ha parafrasejat. A més, Colomé hi ha afegit que es podria instaurar un cicle formatiu de grau mitjà aprofitant els diferents espais de Campdevànol.

La portaveu de la CUP, Mariona Baraldés, ha subscrit les paraules de Colomé demanant que aquest projecte ''no es quedi només en un cap de setmana anecdòtic''. A més, la regidora cupaire ha dit que s'hauria d'aprofitar el projecte Poctefa -d'una durada de quatre anys- per anar generant activitats a llarg termini i seguir tenint una vinculació amb el ferro. Manso ha fet seves les paraules de Baraldés i ha argumentat que, a curt termini, el Poctefa aportarà 2,1 milions d'euros perquè, com a mínim, durant aquest mandat i el que ve, el consistori pugui desenvolupar polítiques associades a la potenciació del ferro. En referència a la formació, l'alcalde campdevanolenc ha explicat que tenen contacte amb l'Escola d'Art i Superior de Disseny de Vic per poder estendre alguna oferta formativa de forja artística, ja que l'oferta industrial-tècnica està molt coberta per la Fundació Eduard Soler.
 

El regidor de MES, Sergi Colomé, ha dit que el llegat de la Capitalitat s'hauria de complementar amb formació relacionada amb el ferro Foto: Isaac Muntadas


El model de gestió del Torrent de la Cabana

En referència a la memòria del Torrent de la Cabana, el regidor de MES, Sergi Colomé, l'hi ha preguntat a Manso sobre la nova gestió que es vol posar en pràctica per l'any 2018. ''La intenció seria aprofitar-nos d'aquest espai d'una forma econòmica per treure'n només un rèdit o impulsar una educació ambiental més activa per reduir l'impacte en l'espai i propiciar una major recuperació'', ha qüestionat. La CUP també ha entrat en el debat de com hauria de ser el model de gestió i Baraldés ha plantejat que es podria gestionar el Torrent a través d'una cooperativa d'espais naturals en què els dos Ajuntaments i els propietaris fossin socis o col·laboradors.

L'alcalde s'ha compromès a estudiar tots plegats quin ha de ser el model de gestió per l'any vinent. De totes maneres, Manso ha explicat que el consistori té pendent una visita al municipi d'Adeje, a Tenerife, per veure el Barranco del Infierno, que és un espai en què existeix una problemàtica idèntica a la del Torrent de la Cabana. ''Allà van tancar l'espai uns anys per una sèrie d'accidents que hi van haver'', ha exposat. L'alcalde ha apuntat que en aquest tema el principal problema no és la gestió ''que més o menys la tenim clara'', sinó com es fa una transposició jurídica adequada de la gestió a una administració pública. ''Això ja és més complex'', ha admès. Referent a l'educació ambiental dels visitants, Manso ha advertit que ja hi ha destinat un guarda rural a aquesta missió i que aquesta figura ha permès que la degradació de l'entorn hagi baixat d'una manera ''especial'' aquest últim any gràcies a la contenció de determinades conductes.
 

La portaveu de la CUP, Mariona Baraldés, ha proposat que la gestió del Torrent de la Cabana es faci a través d'una cooperativa formada pels dos Ajuntaments i els propietaris Foto: Isaac Muntadas


Publicitat: sí o no?

El regidor de MES també s'ha mostrat incrèdul de què es destinés un 5% del pressupost en fer publicitat del Torrent de la Cabana si el què es pretenia era reduir l'afluència de turistes d'aquest entorn. Manso l'ha matisat dient que, com a criteri general, es va imputar un 5% -426,02 euros- de despeses ordinàries en publicitat, però no se'n va fer. En canvi, si que es van destinar 5.962,55 euros en editar mapes per informar la gent.