Jordi Turull: «La pitjor derrota pel 155 és que Santamaría surti el dia 21 i digui que Puigdemont ha guanyat»

Junts per Catalunya ha fet un acte a Ripoll amb la presència de la cap de llista per Girona, Gemma Geis, l'exconsellera Marina Geli i l'alcalde del municipi i candidat, Jordi Munell | Geis ha apel·lat a votar amb ''responsabilitat'' per ''no cometre l'error més car de la nostra història''

Un centenar de persones han omplert la sala d'actes de la biblioteca Lambert Mata per assistir a l'acte central de Junts per Catalunya al Ripollès
Un centenar de persones han omplert la sala d'actes de la biblioteca Lambert Mata per assistir a l'acte central de Junts per Catalunya al Ripollès | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
18 de desembre del 2017
Actualitzat a les 20:52h
La sala d'actes de la biblioteca Lambert Mata de Ripoll s'ha quedat petita per acollir l'acte central de campanya de Junts per Catalunya al Ripollès aquest diumenge a la tarda. Un centenar de persones -algunes d'elles dretes- s'hi han congregat per veure de prop al conseller cessat i candidat per Barcelona, Jordi Turull, que fins fa poc més d'una setmana estava tancat a la presó d'Estremera. L'altre atractiu de l'acte ha estat la presència de la cap de llista per Girona, Gemma Geis, que ha estat ben acompanyada per l'exconsellera socialista Marina Geli i l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, que és el candidat de la comarca (número sis per Girona).

L'acte ha estat carregat de simbolisme des del primer minut fins al darrer començant per les habituals quatre cadires buides amb el llaç groc a la primera fila per recordar els presos polítics. Hi ha hagut una forta i sonora ovació per rebre el conseller Turull, que s'ha repetit quan s'ha acabat el missatge d'àudio gravat des de la presó de Soto del Real pel número dos de la candidatura per Barcelona, Jordi Sánchez. Al final de l'acte, el públic també ha aplaudit el missatge de vídeo gravat pel president Puigdemont. Per desgràcia, l'ordinador s'ha posat a actualitzar-se quan anava per la meitat del discurs i no s'ha pogut acabar de veure. ''És la llarga mà del CNI que arriba a Ripoll'', ha dit fent broma l'alcalde Munell. ''És per l'article 155'', han apuntat diversos assistents. En definitiva, Puigdemont ha emplaçat a la gent a escollir entre una Catalunya ''sotmesa, limitada, escapçada i desinfectada'' o a fer un país millor.
 

Geli, Casadesús, Turull i Geis asseguts a primera fila de l'acte de Junts per Catalunya Foto: Isaac Muntadas


''La pitjor derrota pel 155 és que Puigdemont guanyi''

Les primeres paraules de Jordi Turull pels assistents a l'acte de Ripoll han estat ''d'infinit'' agraïment pel recolzament i l'escalf que ha rebut durant el temps que ha estat empresonat. ''Gràcies pel color groc que volien amagar i no podien'', fent referència als llaços que li han enviat estant a Estremera. El conseller ''legítim'', tal i com l'ha presentat Munell, ha explicat que els presos quan sortien del centre penitenciari ho feien contents. En canvi, tan ell com la resta de membres del Govern van sortir-ne tristos perquè no van fer-ho tots plegats -en referència als dos membres del Govern que encara hi són: el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn-.

Turull no s'hagués imaginat mai que la seva filla hauria d'explicar als seus companys de classe que el seu pare estava tancat a la presó per defensar unes idees polítiques. Per tot això, el conseller ha assenyalat que la pitjor derrota que pot patir el ''bloc dels partits del 155'' -PP, C's i PSC- és que el dia 21-D a la nit, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, surti a la televisió ''amb cara d'Arias Navarro'' i digui: ''Puigdemont ha ganado''. Precisament, el conseller de JxCat ha subratllat que el seu candidat a president de la Generalitat no és cap altra que Carles Puigdemont; mentre que el vicepresident ha de ser Oriol Junqueras. ''Hem de fer entrar el mateix govern que van fer fora'', ha remarcat. Turull ha assegurat que aquestes eleccions no es regeixen per les dinàmiques de partits habituals i que responen al ''clam d'unitat que necessita Catalunya''.

El conseller cessat pel 155 ha apel·lat al públic a no emetre cap vot ''sofisticat'' i ha insistit en què si volen que Puigdemont sigui el president, ''se l'ha de votar en ell''. ''Qualsevol cosa que no sigui això és una victòria de Rajoy'', ha dit amb resignació. Turull també ha cridat a no fer cas a les enquestes perquè només ''intenten desanimar-nos'' i ha dit que és imprescindible anar a votar ''perquè ens hi juguem el futur de les properes generacions''.
 

El conseller Jordi Turull ha dit que la pitjor derrota pel 155 és que Santamaría digui el dia 21 que Puigdemont ha guanyat Foto: Isaac Muntadas


Crítiques al PSC per les paraules de Josep Borrell

Turull també ha carregat amb duresa contra el PSC per les paraules de Josep Borrell dient que s'havien de ''desinfectar les ferides abans de tancar-les''. ''El PSC és una vergonya perquè ha passat de dir: 'som una nació' a 'sou una infecció'', ha sentenciat. A més, aprofitant que la Marató de TV3 d'aquest diumenge estava dedicada a les malalties infeccioses, el conseller ha volgut capgirar les declaracions de Borrell i ha assegurat que ells sempre respectaran el pluralisme democràtic. ''Mai direm que una persona que pensi diferent és un infecció'', ha puntualitzat. Turull s'ha conjurat per vèncer a les urnes a Rajoy, el qual va sentir a dir des de la seva televisió a Estremera que Catalunya havia tornat a la normalitat. ''Mig govern a l'exili i l'altra a la presó, prohibir el color groc o perseguir tuits és tornar a la normalitat'', s'ha qüestionat el conseller.

''No són unes eleccions normals''

La candidata per Girona i vicerectora de la Universitat de Girona, Gemma Geis, ha començat la seva intervenció elogiant la tria de l'espai per fer l'acte. ''Estem en una biblioteca que és el lloc on estic més tranquil·la'', ha explicat. Geis ha recordat que quan passaven per davant de la comissaria de la Policia Nacional, en una de les manifestacions a Girona vinculades amb el procés sobiranista, es cantava: ''Aquest edifici serà una biblioteca''. ''Això reflecteix la manera en què volem fer les coses. Construint espais on es promulga la cohesió social o on s'aprèn a ser crític'', ha exemplificat.
 

La cap de llista per Girona, Gemma Geis, ha demanat responsabilitat alhora de votar per no ''penedir-se'n'' després Foto: Isaac Muntadas


La cap de llista per Girona també ha volgut incidir en què aquestes eleccions ''no són normals'' i, per això, no va dubtar massa a encapçalar la llista quan Puigdemont li va proposar. Per Geis, els comicis del proper 21-D van de ''respectar les nostres institucions'' i ha confirmat que el tema genera una enorme expectació mediàtica arreu del món, sobretot quan va viatjar a Brussel·les hi va veure molts mitjans internacionals que posaven la lupa sobre el procés i només demanaven per Puigdemont. A tot això, la candidata per Girona ha demanat als assistents que el dia 21-D siguin responsables alhora de votar i ho ha il·lustrat amb un exemple molt gràfic. La parella de Geis, que es dedica al món de la comunicació, va fer un recull de piulades a Twitter de gent que havia votat al referèndum d'independència d'Escòcia que se'n penedia del sentit del seu sufragi només unes hores després d'haver-lo emès. ''Seria l'error més car de la nostra història'', ha dit apel·lant un cop més a la responsabilitat i convidant a buscar persones indecises per convèncer-les a votar Junts per Catalunya.

Geis també ha carregat durament contra el PSC i ha demanat a Rafel Bruguera -candidat dels socialistes per Girona- que no digui mai més que són la candidatura de ''la concòrdia i el diàleg'', mentre ''el senyor Borrell parla de desinfeccions''. També ha apuntat que la vicepresidenta Sáenz de Santamaría hauria pogut incórrer en un delicte de prevaricació ''fent públic que existeixen presos polítics''. ''Que no ens enganyi més'', ha reclamat. Finalment, Geis ha promès que serà una diputada que trepitjarà el territori, obrirà un lloc web per resoldre dubtes i vindrà personalment a despatxar a Ripoll.
 

Els quatre candidats han demanat el vot per Junts per Catalunya per derrotar el bloc del 155 Foto: Isaac Muntadas


''Buscava un Cameron i ara busco un Suárez''

La candidata i exconsellera socialista Marina Geli, que ocupa un lloc simbòlic a la llista de JxCat per Barcelona, s'ha presentat a l'acte vestida amb una americana d'un color groc llampant dient que la vestirà com a símbol d'esperança ''tot i que no li agradi'' aquest color. Geli ha presentat la dicotomia d'escollir entre la democràcia o la censura i entre la llibertat o l'exili i la presó. L'exconsellera ha explicat que porta set anys buscant un líder com David Cameron, que va permetre als escocesos votar en un referèndum, i ara ja busca un Suárez. La candidata per Barcelona també ha dit que Junts per Catalunya requereix ''sumar per multiplicar i anar junts per anar lluny''.
 

La exconsellera Marina Geli ha explicat que porta set anys buscant un Cameron i ara ja busca un Suárez Foto: Isaac Muntadas


Dades econòmiques

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, s'ha volgut centrar en parlar del tema econòmic ''que fa molta por''. Fins al 30 de setembre, Munell ha exposat que el PIB català havia crescut un 3,5%, la producció industrial havia augmentat un 4,3% per sobre la mitjana d'Espanya i Europa o la xifra d'inversió estrangera fregava els 600 milions d'euros. Aquesta tendència canvia l'1-O amb la ''festa de la democràcia i també de les garrotades''. ''Qui provoca la por i fa que les empreses marxin? La independència fins el dia 30 o l'estat repressor i autoritari a partir del dia 1'', ha conclòs.
 

L'alcalde de Ripoll i candidat per Girona, Jordi Munell, ha posat sobre la taula una sèrie de dades econòmiques positives Foto: Isaac Muntadas