Núria de Gispert acusa a Espadaler de «vendre's» al PSC que és «un partit del bloc del 155»

L'expresidenta del Parlament i membre de Demòcrates de Catalunya ha participat en un acte d'ERC a Ribes de Freser en què s'ha mostrat convençuda que els republicans guanyaran les eleccions | A l'acte hi han participat les alcaldesses de Vallfogona i Pardines, Carme Freixa -candidata per Girona- i Núria Pérez i la regidora local, Maria Perramon

Una trentena de persones han assistit a l'acte d'ERC a Ribes de Freser a la sala d'exposicions del Casal Municipal
Una trentena de persones han assistit a l'acte d'ERC a Ribes de Freser a la sala d'exposicions del Casal Municipal | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
17 de desembre del 2017
Actualitzat a les 16:18h
L'expresidenta del Parlament de Catalunya entre els anys 2010 i 2015, Núria de Gispert, ha estat la gran protagonista de l'acte de campanya que ERC ha fet a Ribes de Freser aquest dissabte a la tarda a la sala d'exposicions del Casal Municipal. La membre de Demòcrates de Catalunya -un dels partits integrats a la llista d'Esquerra- ha estat acompanyada per les alcaldesses de Vallfogona de Ripollès, Carme Freixa (candidata del Ripollès per Girona) i Pardines, Núria Pérez, i per la regidora local dels republicans, Maria Perramon. La sala s'ha omplert amb més d'una trentena de persones i només han quedat buides quatre cadires en memòria dels presos polítics que encara estan a la presó: el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i els dos Jordis.

De Gispert ha estat l'última en intervenir i ha començat parlant de la seva etapa en la política activa. L'expresidenta del Parlament ha explicat que durant molts anys va dedicar-se a negociar amb l'Estat espanyol moltes de les competències de què disposa actualment Catalunya. En aquell moment, De Gispert era militant d'Unió Democràtica de Catalunya -integrada dins de la coalició de Convergència i Unió- i ha assegurat que aleshores rebien un tracte més bo en funció de si eren decisius o no en la governabilitat d'Espanya. ''Al principi t'ho creus perquè vas amb bona fe i vam estar dels anys 80 fins als 2000 amb el peix al cove'', ha reconegut.

L'expresidenta del Parlament ha volgut recordar que, tot i el gir de 360 graus que ha fet darrerament, UDC -ara s'ha transformat en Units per Avançar- era un partit independentista i ha citat una frase que va pronunciar un dels seus membres més il·lustres, Manuel Carrasco i Formiguera, que va ser afusellat a mans del règim franquista. ''La independència no es demana, sinó que es pren'', ha parafrasejat literalment. Per aquest motiu, De Gispert s'ha posat les mans al cap en veure el canvi profund que ha patit UDC en els darrers anys desencadenat per les consultes populars d'independència i el 9-N. ''El partit no responia a les necessitats de Catalunya ni al canvi sociològic i vam deixar la suite del Palace, les elits de Madrid i les empreses de l'Íbex 35'', ha sentenciat.
 

Núria de Gispert ha estat molt crítica amb els exdirigents d'Unió, Ramon Espadaler i Josep Antoni Duran i Lleida, ara integrats a la candidatura del PSC Foto: Isaac Muntadas


A més, la expresidenta del Parlament ha lamentat que els antics dirigents d'Unió com Josep Antoni Duran i Lleida i Ramon Espadaler s'hagin aliat amb el PSC. De Gispert ha apuntat que aquestes dues persones havien defensat de paraula la democràcia, la honestedat, l'esforç i la família i ara s'han ''venut'' a un partit que ha aprovat l'article 155 i que té un cap de llista -en referència a Miquel Iceta- que ''és capaç de ballar en mítings mentre els nostres companys estan emmanillats''. ''Això és no tenir vergonya'', acusant-los directament a tots tres. Per tots aquests motius, De Gispert ha dit que van decidir unir-se a ERC quan Junqueras els hi va proposar, ja que ambdós partits comparteixen els mateixos valors i era necessari fer una llista el més transversal possible.

Convençuda de guanyar

La membre de Demòcrates de Catalunya està convençuda que ERC guanyarà les eleccions i serà la llista més votada. Sobre les darreres enquestes que han apuntat la pujada de Ciutadans i, fins i tot en alguns casos la seva victòria, De Gispert s'ha mostrat molt incrèdula amb els possibles bons resultats del partit d'Inés Arrimadas. L'expresidenta del Parlament ha apuntat que les enquestes estan dissenyades per ''fer-nos por i llavors pitjor serà la seva caiguda''. Tampoc s'ha mossegat la llengua a l'hora de recordar que Ciutadans es vol ''carregar'' el sistema d'immersió lingüística. En tot cas, De Gispert ha convidat als vilatans de Ribes a ''arrasar'' les urnes per poder sumar amb Junts per Catalunya, que ha desitjat que sigui la segona força, i amb la CUP -de qui ha dit que hauria d'entrar al Govern- per tal de desplegar la República.

L'expresidenta del Parlament ha exposat que seria ideal no marcar-se terminis al calendari perquè, segons ella, ja es va proclamar la república i no s'ha de demanar la independència sinó aplicar-la. ''El detonant és el dia 21-D i hem d'anar a votar en massa com l'1-O'', ha subratllat. De fet, De Gispert té els números molt clars per aconseguir l'objectiu final. Comptant que es podria arribar a una participació del 80%, per la democristiana s'haurien d'aconseguir uns 2,2 milions de vots favorables als partits independentistes -unes 200.000 persones més de les que van votar ''sí'' en el referèndum d'autodeterminació-. ''Confio que ens queda molt poc per tenir majoria de vots i d'escons'', ha reiterat. Si es donen aquestes premisses, De Gispert creu que la Unió Europea s'haurà d'acabar pronunciant i intercedir perquè s'iniciï el procés de diàleg amb l'Estat espanyol.
 

Núria de Gispert s'ha mostrat convençuda de què ERC guanyarà les eleccions i que fan falta 2,2 milions de vots per aconseguir la majoria en vots i en escons Foto: Isaac Muntadas


Les exigències d'ERC a l'Estat espanyol

Si els republicans aconsegueixen guanyar els comicis del proper 21-D, De Gispert ha assegurat que exigiran a l'Estat espanyol la sortida immediata de la presó de tots els presos polítics i que s'anul·lin totes les causes judicials obertes contra els polítics independentistes. A més, també ha promès que sol·licitaran la retirada immediata de l'aplicació de l'article 155 perquè, segons ella, ''s'han saltat totes les lleis'' perquè ningú, tret del president de la Generalitat, té la potestat per destituir membres del govern i convocar eleccions. A més, la democristiana ha volgut agafar prestada una frase de la diputada de la CUP i candidata per Lleida, Mireia Boya, en què proclamava que ''Roma no paga als traïdors''. De Gispert ha assegurat que si guanyen governaran per tots els catalans com fins ara, però no es perdonarà als caps de cartell dels principals partits unionistes per les seves ''mentides i joc brut''.
 

ERC exigirà retirar el 155 i l'alliberament dels presos polítics si guanya les eleccions Foto: Isaac Muntadas


Ignorar els mitjans de comunicació

La regidora de Ribes de Freser, Maria Perramon, ha començat el seu discurs donant un consell als assistents per aquests dies que queden de campanya. La republicana els ha explicat que cada dia tothom rep molta informació a través de l'ordinador, el mòbil, els diaris o les televisions. Per això, Perramon ha recomanat ignorar els missatges dels mitjans de comunicació perquè, segons ella, la majoria depenen dels poders econòmics d'Espanya i l'únic objectiu que tenen és ''manipular i convèncer-nos que som uns perdedors a través de les mentides''. Per il·lustrar-ho, la regidora ha reproduït una frase que es deia durant el franquisme sobre una nena que deia mentides: ''Ets més 'embustera' que un diari''.
 

La regidora Maria Perramon ha demanat ignorar els mitjans de comunicació espanyols perquè ''manipulen'' Foto: Isaac Muntadas


Perramon ha assegurat que el dia 21-D es farà un altre referèndum d'independència de forma ''encoberta'' i que el bloc dels partits independentistes s'hi juga ''la democràcia''. A més, la regidora local ha fet èmfasi en què hi ha gent a la presó per haver defensat la voluntat dels ciutadans expressada a les urnes el 27-S. ''Hem de sortir al carrer, ho hem de pintar tot de groc, hem d'omplir les urnes i sortir a guanyar a la repressió i la dictadura'', ha clamat. Per la seva part, l'alcaldessa de Pardines, Núria Pérez, ha apuntat que hi ha unes 600.000 persones indecises que dubten del sentit del seu vot. Pérez ha cridat a convèncer aquells ciutadans que encara no tenen clar el seu sufragi perquè ''sinó guanyem els partits independentistes, estarem pitjor que a l'època franquista''. ''Hem d'aconseguir que puguin sortir aquells companys que estan privats de llibertat'', ha expressat.
 

L'alcaldessa de Pardines, Núria Pérez, ha cridat a convèncer els ciutadans indecisos Foto: Isaac Muntadas


Molta feina feta

''Los catalanes hacen cosas''. Amb aquesta frase tan cèlebre del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha començat la seva intervenció la candidata del Ripollès per Girona, Carme Freixa, que ha volgut enumerar una llista d'accions que ha impulsat el govern de Catalunya durant aquest any i mig de mandat per demostrar que s'ha fet molta feina. Freixa ha desglossat una sèrie de lleis aprovades pel Parlament que han estat immediatament suspeses. Entre moltes altres, a tall d'exemple ha citat la Llei d'Igualtat Afectiva entre els homes i les dones. A més, la també alcaldessa de Vallfogona de Ripollès ha posat sobre la taula que els pressupostos de l'any 2017 han estat els ''més socials de la història'' amb una despesa de més de 24 mil milions d'euros -3 de 4 euros s'han destinat a polítiques socials-. En definitiva, la candidata ha recordat als assistents que en aquestes eleccions ''imposades'' s'ha de votar ERC per seguir implementant la República.
 

L'alcaldessa de Vallfogona de Ripollès, Carme Freixa, ha donat una sèrie de dades sobre l'acció de govern d'aquesta darrera legislatura Foto: Isaac Muntadas