Jordi Munell: «Les eleccions del 21-D són el 'referèndum pactat' que estava esperant Europa»

Junts per Catalunya fa un acte de campanya a Ribes de Freser amb la presència de l'alcalde de Ripoll i candidat, el senador Joan Bagué i l'alcalde de Ribes, Marc Prat | Jordi Sánchez, número dos de JxCat a Barcelona, intervé des de la presó amb un missatge d'àudio gravat

Una trentena de persones han assistit a l'acte de campanya de Junts per Catalunya a Ribes de Freser
Una trentena de persones han assistit a l'acte de campanya de Junts per Catalunya a Ribes de Freser | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
16 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:41h
Una trentena de persones s'han acostat aquest dissabte al migdia al cinema Catalunya de Ribes de Freser per assistir al primer dels dos actes de campanya electoral de Junts per Catalunya previstos per aquest cap de setmana al Ripollès. En aquesta xerrada informativa hi han participat l'alcalde ribetà, Marc Prat; el senador del PDeCAT a Madrid per la demarcació de Girona, Joan Bagué, i l'alcalde de Ripoll i candidat número sis a la llista gironina, Jordi Munell. Precisament, el batlle ripollès també assistirà aquest diumenge a les 5 de la tarda a l'acte central de campanya de JxCat a la biblioteca Lambert Mata de la capital del Ripollès, en què hi haurà la presència de la cap de llista per Girona, Gemma Geis, i el conseller de la Presidència, Jordi Turull.

Tornant a l'acte del cinema Catalunya, els organitzadors, com ja acostuma a ser habitual en els esdeveniments muntats pels partits sobiranistes, han deixat quatre butaques buides amb un llaç groc gegant en memòria del conseller Joaquim Forn; el vicepresident, Oriol Junqueras i els dos Jordis. De fet, just abans de la intervenció de Munell s'ha viscut un dels moments més emotius de l'acte amb la ''participació'' del número dos per Barcelona de JxCat i actualment empresonat a Soto del Real, Jordi Sánchez, que s'ha dirigit als assistents a través d'una gravació d'àudio aprofitant una de les trucades telefòniques de què disposa per parlar amb la família. El president de l'ANC ha explicat que ha estat acusat de provocar incidents violents que ''mai van existir'' i que, fins ara, no havia participat mai en cap campanya electoral ni havia demanat el vot per cap candidat. ''Fins aquest moment tampoc havia estat mai a la presó'', ha contraposat per justificar la seva decisió.
 

A la primera filera de butaques hi havia quatre seients amb llaços grocs que recordaven els presos polítics Foto: Isaac Muntadas


Sánchez ha assegurat que és ''injust'' que ell estigui a la presó i que el president Carles Puigdemont estigui a l'exili, a Brussel·les. El candidat de JxCat també ha carregat contra l'aplicació de l'article 155 ''per suspendre l'Estatut i el Parlament de Catalunya''. Per contrarestar aquestes ''injustícies'', el líder d'una de les dues entitats sobiranistes més importants del país ha apel·lat als ciutadans a vèncer el 21-D a les urnes per revertir les decisions del president de l'Estat espanyol, Mariano Rajoy. Sobre el líder del PP, Sánchez ha assegurat que és l'únic adversari polític ''de veritat''; mentre que la resta -en referència a Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Xavier García Albiol- són els ''tontos útils que li han pagat el 155''. ''Rajoy ha de treure les seves brutes mans del nostre govern'', ha sentenciat.

El president de l'ANC ha reiterat que en aquesta ocasió no es podrà ''amagar ni manipular'' la victòria del president Puigdemont. A més, Sánchez ha promès que treballarà ''incansablement'' perquè Catalunya es converteixi en un país ''socialment just, econòmicament pròsper i solidari i nacionalment lliure. ''Llum als ulls per votar el proper 21-D i força el braç per seguir treballant el dia 22. Junts guanyarem'', ha conclòs. Tot seguit, ha parlat el candidat a la comarca, Jordi Munell, que aquests darrers dies també ha pogut conversar amb els consellers Jordi Rull i Jordi Turull, els quals li han explicat algunes de les vivències ''tan negatives com positives'' que han viscut durant el mes i escaig que han passat entre reixes. Un empresonament en què han patit en carn pròpia ''la venjança i la humiliació'' de l'Estat central, que els ha emmanillat i, fins i tot, despullat.
 

El número dos per Barcelona, Jordi Sánchez, ha enviat un missatge d'àudio gravat des de la presó on ha dit que l'adversari pel 21-D és Mariano Rajoy Foto: Isaac Muntadas


''Aquest serà el referèndum pactat que estava esperant Europa''

El batlle ripollès ha apuntat que, a les eleccions del proper 21-D, els catalans han d'escollir entre ''perpetuar'' un estat que ha ''usurpat'' les administracions de Catalunya, ha destituït al president i al govern i els ha enviat a la presó i a l'exili o en poder abolir totes les accions dutes a terme des d'Espanya. ''Hem de rebel·lar-nos contra aquest 155 i morir dempeus i no agenollats'', ha exclamat. A més, Munell s'ha mostrat confiat de què si guanyen els partits sobiranistes serà un missatge inequívoc cap a la comunitat europea, que llegeix aquestes eleccions com ''el referèndum pactat que l'Estat espanyol no ens ha deixat fer després de demanar-lo en unes 19 ocasions des del diàleg i la negociació''. El batlle ripollès ha subratllat que aquesta lluita contra l'Estat espanyol ha de ser pacífica ''com es va demostrar en la defensa de les urnes el passat 1-O''.

El PP i el TC, els principals culpables del 155

Per Munell, els principals culpables dels danys que ha patit Catalunya en aquests darrers temps són el PP, ''un partit que només té una alcaldia al país'', i el Tribunal Constitucional, que ha suspès una llista interminable de lleis aprovades al Parlament, El candidat del Ripollès ha explicat que els populars han tancat totes les delegacions exteriors que serveixen per promocionar Catalunya econòmica i turísticament als altres països. Com a anècdota personal, mentre Munell viatjava cap a Brussel·les per assistir a la multitudinària manifestació del pont de la Puríssima, es va parar a sopar en un restaurant de França. Allà va trobar els pares d'un treballador de la delegació catalana a Roma que anaven cap a Itàlia per recollir les maletes del seu fill perquè l'havien despatxat.

Munell ha recordat que el govern espanyol aquest divendres ha eliminat el Diplocat, que és l'estructura que s'encarrega de dur a terme l'acció exterior de la Generalitat i la Llei de Comerç i Serveis, que es va aprovar el passat mes de juliol amb la participació del propi Munell després de negociar i consensuar-se durant molts mesos amb la resta de partits. De fet, l'alcalde de Ripoll ha començat a enumerar una llarga llista de lleis suspeses pel Tribunal Constitucional ''que és una mena de 155 velat'', entre les quals hi havia la Llei del Canvi Climàtic, la de la Pobresa Energètica, la d'Emergència Habitacional i contra els Desnonaments o les relacionades amb la independència com la del Referèndum o la de Transitorietat. A més, segons Munell, el Govern espanyol ha incomplert les 35 sentències dictades pel TC a favor de la Generalitat.
 

L'alcalde Jordi Munell i candidat per Girona ha carregat contra l'aplicació de l'article 155, el govern del PP i el Tribunal Constitucional Foto: Isaac Muntadas


Un conflicte ''internacionalitzat''

El batlle ripollès també ha volgut constatar que el conflicte català ja traspassa fronteres i ho ha exemplificat amb les experiències viscudes en els tres viatges que ha fet darrerament a Brussel·les. El candidat número sis de la llista per Girona ha explicat que en alguns actes del president s'hi havien arribat a acreditar cap a 200 mitjans de comunicació. ''El procés mai havia estat tan mediatitzat. Ningú es creu que el tema català sigui un assumpte intern d'Espanya'', ha assenyalat. Munell ha explicat que hi havia turistes japonesos que es feien selfies amb Puigdemont perquè sabien qui era i què havia fet. Per acabar, l'alcalde de Ripoll ha presentat una sèrie de dades econòmiques i turístiques que reforcen la idea que aquests dos àmbits tan importants per Catalunya creixien fins que va haver-hi la violència policial del passat 1-O.
 

Munell ha assegurat que el conflicte entre Catalunya i Espanya ja no és un ''afer intern'' Foto: Isaac Muntadas


El 155 des del Senat

El senador per Girona, Joan Bagué, ha volgut explicar el seu testimoni personal de com va viure la votació de l'article 155 des del seu seient a la cambra alta. Sobre aquest article recollit a la constitució, Bagué ha explicat que era ''inèdit'' en democràcia i el seu contingut es limita a dir que serveix per reconduir una comunitat autònoma que ''no fes bondat''. El senador ha assegurat que l'aplicació concreta que n'ha fet el PP és ''il·legal'' perquè molts juristes i professors de dret administratiu asseguren que no es pot fer servir per convocar eleccions ni per cessar el govern -unes funcions que pertanyen només al president de la Generalitat-. ''Ni els magistrats més amics del PP ho podran declarar-ho legal'', ha reblat.

Bagué també ha relatat que, a diferència del què deia el PSC, el PP no hauria frenat l'aplicació de l'article 155 si el president Puigdemont hagués convocat eleccions. ''És rotundament fals'', ha subratllat i ho ha justificat dient que van estar en contacte amb diferents membres del PP i aquesta opció no es va posar mai sobre la taula. A més, les garanties que havia demanat Puigdemont a canvi de convocar eleccions (retirada de l'article 155, alliberament dels presos polítics i la retirada dels càrrecs de la fiscalia als alcaldes que van permetre el referèndum) tampoc es van escoltar. Bagué també ha criticat Ciutadans i els ha acusat d'anar contra el català, la immersió lingüística i el model de l'escola catalana.
 

El senador per Girona a Madrid, Joan Bagué, ha explicat com va viure la votació de l'article 155 des de la cambra alta Foto: Isaac Muntadas


''Vaig defensar la llista unitària''

L'encarregat de presentar l'acte ha estat l'alcalde de Ribes, Marc Prat, que no s'ha mossegat la llengua i ha reiterat que, en el seu moment, va defensar la creació d'una llista unitària ''i lamento que algunes formacions sobiranistes no l'acceptessin''. Precisament, Prat ha assenyalat que és important que dins el sobiranisme hi hagi un cert ''pluralisme'' amb mirades polítiques diferents que tirin endavant el procés i, per aquest motiu, ha convingut que la llista que millor defineix aquest projecte és la de Junts per Catalunya. ''Aquesta és la clau de l'èxit perquè no cal situar-ho tot en el blanc o el negre'', ha emfatitzat. Sobre l'Estat espanyol, l'alcalde ribetà ha dit que no ha tingut miraments per ''engegar la trituradora'' per anar contra Catalunya, les seves institucions i els seus representants. 
 

L'alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat, ha defensat que ell hagués preferit una llista unitària Foto: Isaac Muntadas