Teresa Jordà: «Espanya és un estat repressiu i franquista»

ERC ha fet un acte a Sant Joan de les Abadesses que ha comptat amb la presència de la diputada a Madrid, els regidors locals Elisenda Guillaumes i Sergi Albrich -número 19 a la llista per Girona- i la també candidata i alcaldessa de Vallfogona, Carme Freixa | Jordà ha assegurat que l'Estat espanyol està ''rabiós i venjatiu'' per ''arrasar-ho tot''

La diputada al Congrés, Teresa Jordà (ERC), ha qualificat l'Estat espanyol de ''repressiu i franquista''
La diputada al Congrés, Teresa Jordà (ERC), ha qualificat l'Estat espanyol de ''repressiu i franquista'' | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
16 de desembre del 2017
Actualitzat a la 1:02h
Una quarantena de persones han omplert, aquest divendres a la tarda, la sala auditori Jaume Nunó del centre cívic el Palmàs de Sant Joan de les Abadesses per assistir a un nou acte de campanya d'ERC a la comarca. En aquesta ocasió, el principal reclam mediàtic ha estat la presència de la diputada al Congrés a Madrid i exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, que ha estat acompanyada per Carme Freixa -candidata número 11 per Girona i alcaldessa de Vallfogona de Ripollès-. A més, com no podia ser d'una altra manera perquè exercien d'amfitrions, a l'acte també hi han participat dos dels tres regidors republicans del consistori santjoaní: Sergi Albrich i Elisenda Guillaumes. El primer és el número 19 de la llista d'ERC a les comarques gironines i, la segona, ostenta el càrrec de directora territorial del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

La diputada al Congrés ha fugit dels convencionalismes establerts i, en comptes de fer la seva intervenció asseguda com la resta dels ponents, ha preferit aixecar-se per estar més a prop del públic i agrair-los que haguessin vingut tot i l'intens fred que feia a Sant Joan. ''Quan fem la Constitució de la República, hauríem de mirar que fos anticonstitucional fer campanyes al mes de desembre perquè fa molt fred'', ha bromejat la republicana tot al·ludint a la principal arma de l'Estat espanyol -el Tribunal Constitucional- per suspendre lleis del Parlament.
 

Una quarantena de persones han assistit a l'acte celebrat al centre cívic el Palmàs Foto: Isaac Muntadas


Eleccions ''il·legals'' imposades per un estat ''franquista''

Sobre les eleccions del proper 21-D, Teresa Jordà les ha qualificat ''d'il·legítimes i il·legals''. De fet, la republicana ha anat més enllà i les ha titllat ''d'extremadament tramposes''. Jordà s'ha queixat de què dos dels set partits amb representació parlamentària que concorren a les eleccions no parteixen en igualtat de condicions respecte els seus contrincants, ja que els candidats d'ERC i Junts per Catalunya (PDeCAT) -Oriol Junqueras i Carles Puigdemont- no poden fer campanya electoral en condicions ''normals''. Junqueras no pot intervenir-hi de cap manera perquè està empresonat a Estremera i Puigdemont ho ha de fer a través d'un pantalla de plasma des de l'exili, a Brussel·les.

Per tot això, Jordà ha assegurat que Espanya és un estat ''repressiu i franquista''. Per il·lustrar-ho, la diputada d'ERC, que és llicenciada en Història Moderna i Contemporània, ha utilitzat els seus coneixements per retrocedir fins a l'any 1936 -quan va esclatar la Guerra Civil espanyola pel cop d'estat impulsat pel general Franco contra el govern legítim de la República-. L'exalcaldessa ha recordat que el règim franquista va anar per feina a l'hora de ''carregar-se'' l'escola republicana perquè simbolitzava ''el paradigma de la llibertat''. ''A la República, l'alumne era el centre de l'aula i Franco volia que ho fos el mestre i que s'aprengués a partir del mètode de la letra con sangre entra'', ha reblat.

Jordà ha apuntat que els franquistes estan obsessionats en ''reescriure la història''. ''Van canviar els noms de places i carrers per transformar els nostres valors i records'', ha subratllat. La diputada a Madrid ha assenyalat que això és inadmissible i que s'han de posar sobre la taula els valors i les accions d'aquests darrers mesos com la defensa de les escoles durant el referèndum de l'1-O o les places que s'han omplert en diferents manifestacions. ''La història l'escrivim nosaltres'', ha insistit.
 

Jordà ha assegurat que l'Estat espanyol està ''rabiós i venjatiu'' Foto: Isaac Muntadas


L'Estat espanyol està ''rabiós i venjatiu''

En referència a l'Estat espanyol, Jordà no s'ha mossegat la llengua i l'ha acusat de ''maltractar'' Catalunya a nivell polític, econòmic i social. A més, segons la diputada, el govern central també ha judicialitzat la política ''que això és més greu''. ''Espanya, governada pel PP i la seva marca blanca, Ciutadans, i amb la col·laboració del PSOE, és un estat rabiós i venjatiu que ho vol arrasar tot'', ha sentenciat. La diputada d'ERC també ha assegurat que l'article 155 és fruit d'un ''part de la Constitució, que té 40 anys, fet des de la ràbia i l'enveja''. A més, Jordà ha apuntat que aquest article està ''buit'' de contingut i, per aquest motiu, des d'Europa es van ''imposar'' unes eleccions amb el mínim termini possible ''perquè és insostenible mantenir la vigència del 155 durant gaire temps''.

Per concloure el seu discurs, l'exalcaldessa de Ripoll ha assegurat que en els comicis del 21-D ''ens ho juguem tot'' i, segons ella, s'escollirà entre un govern liderat per Mariano Rajoy o un encapçalat pels catalans. ''O manen els homes de negre que ocupen les nostres institucions o els de groc que inundem els carrers'', ha dit simplificant la decisió. Jordà ha explicat que la República només es podrà desenvolupar si les eleccions les guanya el bloc independentista i, sobretot, si està liderat per ERC. ''Cap vot s'ha de quedar a casa i hem de convèncer els indecisos'', apel·lant al públic assistent.

46 lleis ''eliminades''

El regidor d'ERC a Sant Joan i candidat per Girona, Sergi Albrich, ha encetat l'acte dient que en aquesta campanya electoral els republicans tenen un sentiment ''agredolç i d'impotència'' provocat per l'existència de presos polítics a l'Estat espanyol, entre els quals hi ha el president dels republicans, Oriol Junqueras, i pel fet que una part del govern estigui a l'exili. El candidat ripollès ha insistit als assistents que el 21-D s'ha de ''sortir a guanyar'' perquè Catalunya no sigui governada des de Madrid i per legitimar la República Catalana proclamada el passat 27 d'octubre. ''Sinó guanyem, no la podrem fer efectiva. Tampoc podrem alliberar els presos ni possibilitar el retorn del govern a l'exili'', ha reconegut.

Albrich també ha fet referència a les 46 lleis de caràcter social ''retallades i eliminades'' pel Tribunal Constitucional com la Llei de pobresa energètica o la de la renda garantida mínima. El regidor santjoaní ha explicat que el ''bloc del 155'' vol ''carregar-se'' l'escola catalana i ja ha fulminat el Diplocat i les delegacions a l'exterior ''que assessoraven les empreses que tenen seus en altres països''.
 

El candidat Sergi Albrich ha dit que el Tribunal Constitucional ha ''eliminat'' 46 lleis fetes pel Parlament Foto: Isaac Muntadas


El món local, el gran ''beneficiat'' per ERC

L'alcaldessa de Vallfogona de Ripollès i també candidata, Carme Freixa, ha assegurat que el món local s'ha vist molt beneficiat amb la presència d'ERC al Govern. Segons ella, els republicans se centren més en el territori i amb les persones. ''Hem rebut més diners per part de la Generalitat en aquest període'', ha remarcat. Freixa ha dit que les eleccions han estat ''imposades'', però tot i així, ERC ''quan hi ha urnes som els primers d'anar-hi com va passar amb el referèndum''. La número 11 per Girona ha volgut recordar que hi ha persones a la presó per defensar unes idees polítiques determinades i, segons ella, aquest fet és propi d'una dictadura. ''Ells no han comès cap delicte'', ha ressaltat. Per Freixa és clau que no guanyi el ''bloc constitucionalista'' perquè ''compliran el què han promès i, segurament, serà molt pitjor''.
 

La candidata Carme Freixa ha explicat que el món local ha estat el gran beneficiat de què ERC hagi estat al govern Foto: Isaac Muntadas


''És mentida que no s'hagi fet feina''

Per la seva banda, la directora territorial del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Elisenda Guillaumes, ha volgut desmentir el mantra que s'escolta sovint al discurs dels partits unionistes de què ''no s'ha fet feina'' durant aquest any i mig. La regidora santjoanina ha assegurat que des del seu departament s'ha dissenyat la Llei d'espais agraris ''que sinó arriba a ser per la intervenció de l'estat, hauríem fet el rècord d'aprovació d'una llei perquè hi estàvem d'acord tots els grups parlamentaris''. Guillaumes també ha assegurat que s'havia estructurat el Departament per assumir totes les competències un cop s'hagués proclamat la República. A més, ha explicat que hi havia una vintena d'estructures d'estat preparades en aquest sector com són l'Agència Catalana de Regadius o el Consell Català de l'Alimentació. Un cop finalitzades les quatre intervencions dels ponents s'ha fet un torn de preguntes dels membres del públic acompanyat d'una xocolatada per escalfar els ànims.
 

La regidora santjoanina, Elisenda Guillaumes, ha assegurat que ''no és veritat'' que no s'hagi fet feina Foto: Isaac Muntadas