Magda Casamitjana aposta per construir la República Catalana des del municipalisme

ERC arranca a Campdevànol la campanya al Ripollès amb la presència de l'exdiputada de Junts pel Sí i número cinc de la llista i el número 19, el regidor santjoaní Sergi Albrich | La implementació de la República, la restitució del govern i l'agenda social són les prioritats dels republicans

La número 5 d'ERC per Girona, Magda Casamitjana, el número 19, Sergi Albrich i el regidor local Toni Riera han participat en aquest acte
La número 5 d'ERC per Girona, Magda Casamitjana, el número 19, Sergi Albrich i el regidor local Toni Riera han participat en aquest acte | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
07 de desembre del 2017
Actualitzat a les 11:59h
Aquest dimecres a la tarda, ERC ha donat el tret d'inici de la campanya al Ripollès amb un acte a Campdevànol que ha reunit una vintena de persones a la sala Auditori del centre cívic. El principal reclam de la xerrada ha estat la presència de la número cinc de la llista per Girona, Magda Casamitjana, que ha estat diputada per Junts pel Sí -hi anava com a representant de MES- en la passada legislatura i que va ser alcaldessa de Roses entre els anys 2007 i 2011. A l'acte també hi ha assistit el número 19 de la llista, el regidor de Sant Joan, Sergi Albrich, en substitució de Carme Freixa -alcaldessa de Vallfogona de Ripollès i número 11 de la candidatura- i el regidor local d'ERC, Toni Riera.

Per trencar el gel i establir vincles amb la comarca, la candidata d'ERC provinent de Moviment d'Esquerres ha explicat que ella havia vingut molt sovint al Ripollès quan era petita, ja que el seu avi tenia una casa a la Molina i per anar-hi havien de passar per la collada de Toses. El discurs de Casamitjana s'ha centrat molt en el municipalisme i, per aquest motiu, ha volgut conèixer de primera mà quina era la situació de les infraestructures de Campdevànol. La candidata d'ERC ha assegurat que és una bona notícia veure com s'han superat els problemes de contaminació del solar de can Ribalaigua i que les màquines ja tornen a treballar en la construcció de la nova escola. Tot i així, s'ha apuntat deures per la propera visita comprometen-se a què es desencallin les obres al pavelló poliesportiu, Mercè Guix.

Casamitjana ha assegurat que el primer que farà juntament amb els seus companys quan tornin a ser escollits diputats, és complimentar la República Catalana ''que jo mateixa vaig votar''. Tot i així, la candidata de MES a la llista dels republicans ha remarcat que és ''imprescindible'' tirar endavant el dia a dia del país perquè tots els municipis tinguin una bona qualitat de vida. Casamitjana ha ressaltat que durant el passat mandat el Tribunal Constitucional va tombar 46 lleis que no ''ens les hem inventades''. La número cinc per Girona ha assenyalat que s'han copiat i assimilat lleis de la resta de països europeus per ''millorar la vida de les persones''. ''Com que l'Estat espanyol no ha fet aquesta feina, quan les hem volgut posar en marxa ens han dit que no teníem competències per tirar-les endavant'', ha etzibat.
 

Una vintena de persones han assistit a l'acte d'ERC d'aquest dimecres Foto: Isaac Muntadas


El municipalisme, la base de la República

La candidata republicana s'ha mostrat orgullosa de venir de l'espai socialista construït pel president Pasqual Maragall i ha assegurat que tota la vida ha begut del municipalisme. ''És des dels municipis d'on es comença a fer la República'', ha sentenciat. Casamitjana ha explicat que els Ajuntaments tenen competències perquè les persones puguin accedir a un habitatge digne o per ajudar a un empresari a trobar un espai per la seva activitat. Segons la número cinc d'ERC, els consistoris obligaran al Parlament a legislar i a posar les bases del nou país.

Casamitjana ha reivindicat que Catalunya és un país que econòmica, territorial i socialment ''se'n sortirà tot sol''. Per il·lustrar-ho, ha posat l'exemple del port de Barcelona dient que és un espai estratègic pels xinesos perquè és la ''via d'entrada'' a Europa. D'altra banda, la candidata d'ERC ha parlat del cas concret de la seva ciutat, Roses, que viu bàsicament del turisme. ''Treballem sis mesos a l'any i la resta les passem negres. Passem de 20.000 habitants a l'hivern a 100.000, a l'estiu'', ha exposat.

La importància de ser majoria

Aconseguir una majoria parlamentària àmplia és el principal objectiu d'ERC perquè ''sense aquesta força, aquest país no se'n sortirà''. Tot i això, encara que Esquerra fos la primera força, Casamitjana s'ha compromès a restituir el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i la resta de consellers de l'anterior mandat. La número cinc d'ERC per Girona ha reiterat la necessitat de convèncer a tothom per anar a votar i poder finalitzar amb èxit els 25.000 projectes i expedients que encara estan oberts.

Sobre els rivals polítics, Casamitjana ha assegurat que Mariano Rajoy i Albert Rivera han fet un pacte perquè el primer li cedeixi entre 200.000 i 250.000 vots a Ciutadans per poder discutir-li la primera posició a ERC. ''Inés Arrimadas és la màxima enemiga de la campanya. He coincidit amb ella i no va amb gens de bona fe'', ha sentenciat. Casamitjana ha subratllat que C's es vol ''carregar'' l'escola catalana introduint-hi el català amb calçador. Segons la candidata republicana, el català ha de ser la primera llengua oficial de Catalunya a les administracions, però no s'ha de menystenir el castellà perquè és ''la segona llengua més parlada del món''. ''Ara la República ja està declarada i l'hem d'implementar. Som l'única nació sense estat d'Europa que se'n pot sortir'', ha conclòs totalment convençuda.
 

Magda Casamitjana ha parlat de la importància del municipalisme i guanyar per una majoria àmplia Foto: Isaac Muntadas


Eleccions ''il·legals'' amb condicions ''extraordinàries''

Abans de la intervenció de la cap de cartell, el regidor local, Toni Riera, ha dit que, tot i ser el primer acte polític que presentava com a regidor, no estava content sinó ''trist i enfadat'' perquè, segons ell, els comicis del proper 21-D estan convocats ''il·legalment''. A més, Riera ha recordat que hi ha candidats tancats a la presó i una part del govern a l'exili. ''Les eleccions són una oportunitat per demostrar que l'independentisme és el projecte majoritari a Catalunya'', ha reafirmat.

El número 19 de la candidatura d'ERC i regidor a Sant Joan, Sergi Albrich, ha dit que entomen les eleccions amb un sentiment ''agredolç'' per tot el context de fons i que s'han de guanyar per decidir qui mana a Catalunya. ''Hi ha dues opcions: o governen les institucions catalanes o ho fa Mariano Rajoy a cop de decret'', ha apuntat. Per Albrich, vèncer aquests comicis és clau per ''legitimar'' la República i poder alliberar els presos polítics. El candidat republicà també ha insistit en restituir les institucions per recuperar la feina feta al Parlament i continuar fent polítiques per ajudar les persones. ''Ens han tombat la llei de renda garantida, ataquen l'escola catalana o apugen al 21% l'IVA de les associacions culturals a través de l'article 155'', ha apuntat. ERC farà actes de campanya als cinc municipis més grans de la comarca.
 

Sergi Albrich ha insistit en què cal restituir les institucions catalanes i la feina feta al Parlament Foto: Isaac Muntadas

 

El regidor d'ERC de Campdevànol, Toni Riera, ha dit que les eleccions del 21-D són il·legals Foto: Isaac Muntadas