Arrenca la campanya del 21-D al Ripollès amb un clar avantatge de les forces sobiranistes

Junts per Catalunya, ERC i la CUP fan la tradicional enganxada de cartells a la capital ripollesa | L'abolició de l'article 155 i la restitució de les institucions i del govern ''legítim'' són la prioritat dels partits sobiranistes | C'S, el PSC, el PP i Catalunya en Comú no fan cap acte simbòlic d'inici de campanya a la comarca

Jordi Munell (alcalde de Ripoll i candidat número sis per Girona) i el president del Consell Comarcal, Joan Manso, penjant un cartell amb la foto del president Puigdemont
Jordi Munell (alcalde de Ripoll i candidat número sis per Girona) i el president del Consell Comarcal, Joan Manso, penjant un cartell amb la foto del president Puigdemont | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
05 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:44h
Aquesta passada mitjanit s'ha donat el tret de sortida a una de les campanyes electorals més transcendents i surrealistes de la història de Catalunya i, d'ara en endavant, només queden quinze dies per consumar la cita amb les urnes del 21-D. Un dia marcat amb vermell al calendari des que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar la dissolució automàtica del Parlament de Catalunya i va convocar eleccions sota l'empara de l'article 155. És evident que, començant per aquest fet, la campanya electoral no es pot equiparar a cap de les anteriors. El president Carles Puigdemont, que encapçala la llista de Junts per Catalunya, haurà de demanar el vot des de l'exili a Brussel·les. Els números dos i set de la seva llista per Barcelona com són el president de l'ANC Jordi Sánchez i el conseller Joaquim Forn, s'ho miraran des de la presó. Qui també viurà la campanya des de dins d'un centre penitenciari serà el candidat a la presidència d'ERC, el vicepresident Oriol Junqueras, que fa 33 dies que és a la presó.

Al Ripollès sembla que la balança està força inclinada a favor dels partits sobiranistes. Mirant els resultats dels darrers comicis celebrats el passat 27-S, s'hauria de produir un cataclisme de dimensions bíbliques perquè els partits independentistes no guanyin de carrer. En aquella ocasió, entre Junts pel Sí i la CUP van sumar un total de 12.113 vots -una xifra que suposa un aclaparador 74,08%-. Per contra, els partits que s'autoanomenen constitucionalistes (C's, PSC i PP) només van poder obtenir 3.071 sufragis -una quarta part dels vots dels partits independentistes que es tradueix en un 18,79% dels electors-. Pel què fa als partits que defensaven un referèndum pactat d'autodeterminació però que no creien en la via de la independència (Cat Sí que es Pot i Unió), es van quedar en un baix 6,06% -990 vots-.

Munell, amb opcions per Junts Per Catalunya

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell (Junts per Catalunya), és el candidat del Ripollès amb més opcions d'entrar al Parlament en aquesta propera legislatura -va de número sis-. El batlle ripollès, que ja va ser diputat per Junts pel Sí en el darrer mandat que va concloure amb la proclamació d'independència del 27-O, és un dels pocs membres del PDeCAT que integren la llista per Girona, que, a petició del president Carles Puigdemont, està farcida d'independents i porta com a cap de cartell a la vicerectora de l'UdG, Gemma Geis.

Sens dubte, el punt fort de la candidatura de Junts per Catalunya és que compten amb la presència del president a l'exili, Carles Puigdemont. Una figura que aglutina simpaties de tot tipus i genera consens com s'ha demostrat amb la creació d'una llista transversal. Ell tot sol està fent pujar com l'escuma les opcions de la candidatura apadrinada pel PDeCAT i això és la carta que jugarà Munell en aquesta campanya que ha qualificat ''d'atípica''. Pel batlle ripollès és incomprensible que en un país ''que voldria ser democràtic'' a l'Europa del segle XXI pugui haver-hi presos polítics i polítics a l'exili. Segons el candidat de JxC, el 21-D ha de ser una oportunitat per ratificar i restituir les institucions catalanes com la Generalitat i el govern ''legítim'' de Catalunya, el qual ha ''estat fet fora amb el cop d'estat perpetrat per l'article 155''.
 

La foto de grup dels representants de Junts per Catalunya en la penjada de cartells d'inici de la campanya electoral al costat del pont d'Olot Foto: Isaac Muntadas


Munell ha proclamat que Catalunya té dret a ser un país independent dins d'una Europa ''normalitzada''. Això sí, l'alcalde de Ripoll ha apel·lat al civisme, el pacifisme i al diàleg per aconseguir aquest objectiu polític, ja que sense aquests tres eixos considera que no es podria culminar aquest procés. Pel batlle ripollès, les eleccions del 21-D han de servir per demostrar a l'Estat espanyol, a la Unió Europea i a la comunitat internacional que els catalans volen restituir les institucions per iniciar un diàleg ''de tu a tu'' amb Espanya i així poder iniciar una negociació.

Quan se l'hi ha preguntat si investiran a un candidat d'ERC en cas que guanyessin les eleccions, Munell ha assegurat que no faran president a ningú que no sigui Puigdemont. ''Tenim un únic president i volem que sigui restituït juntament amb la resta de consellers amb la força dels vots i la democràcia'', ha sentenciat. Aquests dies JxC ha confirmat que farà campanya durant les diferents fires de Nadal de la comarca i mercats. A més, podria fer un acte central el cap de setmana del 16 i 17 de desembre.

ERC, la gran aspirant

Sí Junts per Catalunya té la carta de Puigdemont, ERC també compta amb el seu cavall guanyador. El seu candidat per Barcelona i vicepresident cessat pel govern espanyol, Oriol Junqueras, viurà la campanya electoral íntegrament des de la presó i no hi podrà intervenir físicament. El seu radi d'acció es limita a fer piulades a Twitter, cartes als diaris o, en el millor dels casos, a fer un vídeo des de la presó. Al Ripollès, els republicans esperen fer el ''sorpasso'' definitiu al PDeCAT (amagat sota les sigles de Junts per Catalunya) en unes eleccions autonòmiques per primer cop en democràcia. Certament, els dos candidats d'ERC de la comarca, Carme Freixa i Sergi Albrich -número 11 i segon suplent respectivament-, no estan situats en posicions de sortida i ho tindran francament impossible per entrar al Parlament.

Tot i així, els republicans esperen treure un bon resultat a la demarcació de Girona, en què la cap de llista serà la consellera Dolors Bassa, que tot just ahir dilluns sortia de la presó d'Alcalá Meco després de passar-hi 32 dies. La presidenta de l'executiva comarcal d'ERC, Carme Freixa, ha qualificat les eleccions del 21-D ''d'imposades i il·legítimes'', tot i així, la candidata republicana ha reiterat que a ells no els hi fan por les urnes i hi seran per entomar el repte. Freixa ha posat sobre la taula dos dels punts principals del programa electoral d'ERC per aquests comicis. En primer lloc, els republicans exigeixen la llibertat de tots els presos polítics perquè a l'any 2017 ''no té sentit que hi hagi gent empresonada per les seves idees''. A més, la també alcaldessa de Vallfogona de Ripollès ha declarat que volen defensar les institucions catalanes. ''El 21-D decidirem si Catalunya és governada pels catalans o per l'Estat espanyol a través de l'article 155'', ha sentenciat.
 

ERC s'ha fet la tradicional foto de penjada de cartells a davant d'un plafó a la carretera de Ribes Foto: Isaac Muntadas


Sens dubte, els republicans pensen que aquests comicis seran ''decisius'' i han de servir per desplegar la República Catalana que es va proclamar el passat 27-O. Sobre l'última enquesta publicada pel CIS i que dóna una empat tècnic entre ERC i Ciutadans a 32 escons, Freixa ha assenyalat que és molt important que cap vot independentista es quedi a casa el dia 21-D, ''que és quan es decidiran els resultats i no en enquestes que no se saben com s'han fet''.

Els republicans començaran la campanya al Ripollès amb una conferència al centre cívic de Campdevànol aquest dimecres 6 de setembre a les 6 de la tarda. L'acte comptarà amb la presència de la número cinc per Girona, Magda Casamitjana, que estarà acompanyada de Carme Freixa i el regidor local, Toni Riera. Per la seva banda, la directora general d'Igualtat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Mireia Mata, i Carme Freixa faran dues tertúlies a Ogassa i Camprodon el dissabte 9 de desembre. A Ogassa la xerrada es farà a la sala Cooperativa a les 12 del migdia i també hi serà present l'alcalde Josep Tremps i el candidat i regidor de Sant Joan, Sergi Albrich. Mentre que a Camprodon, la tertúlia se celebrarà a la sala d'actes de l'Ajuntament a partir de 2/4 de sis de la tarda amb la participació de la regidora local, Anna Colomer.
 

Els republicans aspiren a ser la força més votada al Ripollès Foto: Isaac Muntadas


La CUP vol repetir l'escó de Girona

Si Junts per Catalunya i ERC han escollit fer la tradicional penjada de cartells en plafons molt propers a la seves respectives seus de Ripoll, la CUP ho ha fet a davant de l'escola Joan Maragall per simbolitzar la resistència pacífica de la gent enfront de la violència policial durant el referèndum d'autodeterminació celebrat el passat 1-O. La única candidata ripollesa dels ''cupaires'' a la llista per Girona és la campdevanolenca, Àfrica Muntané, que va de número nou i, per tant, és impossible que entri al Parlament. En canvi, l'objectiu principal és mantenir l'únic diputat electe que tenen els anticapitalistes en aquesta circumscripció i, en aquesta ocasió, per aconseguir-ho han presentat com a cap de llista a Natàlia Sánchez.

Sostenint uns cartells electorals força originals com per exemple una senyal de prohibició de l'article 155, el ''cupaire'' Dani Vilaseca ha assegurat que les eleccions del proper 21-D són ''imposades'', però hi han decidit concórrer per poder abolir l'aplicació de l'article 155 i construir la República Catalana. Per la CUP és imprescindible que, a partir del 22 de desembre, hi hagi una majoria al Parlament de Catalunya que sigui capaç d'obeir el mandat de l'1-O emès pel vot dels ciutadans que van participar en aquell referèndum. ''Tot el què es va defensar davant dels col·legis electorals i el què es va decidir després, ho haurem de revalidar amb un nou mandat i, malgrat que sigui imposat, ho tornarem a refrendar amb un altre mandat democràtic'', ha sentenciat. Vilaseca ha promès que els vots per la CUP serviran per ''collar'' la resta de partits perquè implementin d'una vegada per totes el mandat de l'1-O. De moment, la CUP ha confirmat un acte pel proper diumenge dia 17 de desembre a les 12 del migdia amb el lloc encara per determinar.
 

La CUP ha decidit fer-se la foto de la tradicional enganxada de cartells a davant del col·legi Joan Maragall per simbolitzar la resistència durant el referèndum de l'1-O Foto: Isaac Muntadas

 

La CUP aspira a mantenir l'escó aconseguit per Girona en les darreres eleccions Foto: Isaac Muntadas


L'absència de la resta de partits

Cap dels partits constitucionalistes (C's, PSC i PP) ni tampoc Catalunya en Comú han fet un acte de penjada de cartells per l'obertura d'aquesta campanya electoral. Un fet que demostra el poc arrelament que tenen a la comarca. De fet, només el PSC amb Carlos Fernández -l'exalcalde de Setcases destituït en una moció de censura el passat divendres i número 13- i la regidora de Ripoll Anna-Belén Avilés (número 16); i Catalunya en Comú, amb l'exregidora d'ICV de Ribes, Eva Rossell (número cinc) representaran la comarca sumant els quatre partits contraris a la independència. Ciutadans i PP no tenen representants del Ripollès. De moment, no se saben quins actes de campanya faran durant aquests quinze dies.