Campdevànol liderarà el projecte PYRFER, que repartirà 2,1 milions d'euros entre deu administracions

L'Ajuntament campdevanolenc rebrà una subvenció de 328.179,49 euros repartits en tres anys | Campdevànol crearà una oficina PYRFER al municipi i una ruta turística relacionada amb l'aigua a través d'un sistema en 3D | Materials Güell SL, una empresa de venta de materials de construcció i de ferreteria industrial, s'instal·larà al polígon de Niubó

L'Ajuntament de Campdevànol rebrà 328.179,49 euros en el marc del projecte PYRFER
L'Ajuntament de Campdevànol rebrà 328.179,49 euros en el marc del projecte PYRFER | Adrià Acosta
Isaac Muntadas
04 de desembre del 2017
Actualitzat a les 16:31h
El projecte PYRFER (Pirineus de Ferro) entra en la recta final de la seva gestació després d'un any i mig de treballs i, ben aviat, esdevindrà una realitat. Precisament, en el ple de Campdevànol del passat dijous es va aprovar per unanimitat una modificació en l'acord inicial del compromís del consistori campdevanolenc respecte el finançament en el marc d'aquest projecte. Les deu administracions transfrontereres que han subscrit el projecte PYRFER, entre les quals hi ha cinc municipis catalans (Alins, Alpens, Besalú, Campdevànol i Ripoll) i cinc socis nord-catalans (França) amb l'Ajuntament d'Arles-sur-Tech al capdavant -acompanyat del Pays Foix-Varilhes, l'Alta Ariège, l'Alt Vallespir i el Sindicat Mixte del Canigó-, es repartiran una subvenció de 2,1 milions d'euros. Al principi, per cobrir aquest projecte Poctefa s'havien sol·licitat un total de 2,4 milions d'euros, ''però sempre se'n concedeixen un pèl menys per permetre l'entrada de més programes'', ha apuntat l'alcalde campdevanolenc, Joan Manso (PDeCAT).

L'Ajuntament de Campdevànol serà el gran beneficiat del programa Pirineus de Ferro i rebrà un total de 328.179,49 euros dividits en tres anys -uns 109.393,69 euros anuals durant els exercicis 2018, 2019 i 2020-. De tots aquests diners, 213.316,67 euros els aportara la Unió Europea; 49.226,92 euros vindran subvencionats per la Diputació de Girona i 65.635,90 els posarà el consistori campdevanolenc amb fons propis -uns 21.878,63 euros cada any-.
 

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso (PDeCAT), ha explicat que l'Ajuntament de Campdevànol farà diverses inversions gràcies a aquesta subvenció Foto: Isaac Muntadas


Beneficis per Campdevànol

En el cas de Campdevànol, tots aquests diners es traduiran en la creació d'una oficina PYRFER, que començarà a operar a partir d'aquest proper mes de gener. Està previst que l'Ajuntament governat per Joan Manso contracti la direcció tècnica del projecte i alguna persona de suport administratiu. Per la seva part, Ripoll s'encarregarà de contractar la secció administrativa; mentre que Pays de Foix-Varilhes, s'ocuparà de la secció de premsa. Tots aquests empleats treballaran coordinadament des de Campdevànol per a la resta del territori pirinenc.

Més concretament, la inversió que es farà a Campdevànol es destinarà principalment a realitzar una ruta turística relacionada amb l'aigua a través d'un sistema en 3D. Els ciutadans que ho desitgin es podran col·locar unes ulleres amb aquesta tecnologia i podran moure's pel poble de forma virtual en un format d'última generació pel Campdevànol de les fargues del segle XVIII fins a l'actualitat. El sistema també servirà perquè els visitants puguin entrar virtualment a dins de la farga de Comforsa per veure com funciona una fàbrica del segle XXI. Pel què fa a Ripoll, es preveu desenvolupar un projecte associat a la mecanització de la Farga Palau. Així doncs, durant aquests tres anys es vol impulsar el turisme a l'entorn del ferro, tot generant activitats com les fires del ferro que se celebren en alguns d'aquests municipis o les rutes turístiques compartides. ''Primer haurem de crear les infraestructures necessàries perquè l'Ajuntament no havia gestionat mai un projecte Poctefa'', ha ressaltat Manso.

El portaveu de MES, Lluís López, s'ha mostrat satisfet de l'arribada d'aquesta subvenció perquè considera que es tracta d'un projecte ''engrescador'' que, segons diu, dinamitzarà l'activitat econòmica i turística del poble. El regidor socialista també assegura que el projecte PYRFER posa de manifest el llegat de Campdevànol lligat al metall i ajudarà a crear sinergies amb els municipis que hi participen.
 

El regidor de MES, Lluís López, ha dit que es tracta d'un projecte ''engrescador'' que servirà per dinamitzat l'activitat econòmica i turística del poble Foto: Isaac Muntadas


Materials Güell SL s'instal·larà al polígon de Niubó

Les bones notícies continuen per Campdevànol gràcies a l'arribada de Materials Güell SL al municipi. L'empresa dedicada a la venta de materials de construcció i ferreteria industrial s'instal·larà al polígon de Niubó i iniciarà la seva activitat el proper mes de gener amb una superfície d'exposició de més de 2.000 metres quadrats. Materials Güell SL és la segona empresa que es traslladarà al polígon industrial situat al costat de la carretera de Gombrèn després de Pirinat -una empresa local d'alimentació especialitzada en carn-.

Tornant a Materials Güell SL, l'activitat de comercialització de l'empresa es completarà amb un showroom de cuines i banys. L'Ajuntament de Campdevànol també ha anunciat que, en els propers mesos, el nombre de naus plenes al polígon de Niubó es podria veure augmentat substancialment per l'interès que han mostrat algunes empreses d'instal·lar-s'hi. Manso ha apuntat que ''després de més de deu anys de paràlisi, hem aconseguit recepcionar el polígon de Niubó i dotar-lo d'activitat industrial''.