Campdevànol analitzarà l'ADN de les caques de gos per sancionar els propietaris incívics

La proposta, emmarcada dins d'un renovat reglament de tinença d'animals, ha estat aprovada per unanimitat | Els diferents grups municipals també han apostat per potenciar l'adopció de gossos | L'Ajuntament també ha posat fil a l'agulla per fer un control més exhaustiu de les colònies de gats

Isaac Muntadas
01 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:32h
Al gener s'han iniciat 15 expedients per no recollir excrements de gos de la via pública.
Al gener s'han iniciat 15 expedients per no recollir excrements de gos de la via pública. | Adrià Costa.
Com ja va posar en marxa l'Ajuntament de Ribes de Freser amb la consecució de les primeres multes, Campdevànol implementarà la tècnica de l'ADN per analitzar les defecacions dels gossos a la via pública i, d'aquesta manera, poder sancionar els propietaris incívics que no recullen els excrements del seu animal quan surten a passejar. Així ho ha anunciat la regidora de Barris, Dolors Costa (PDeCAT), en el ple celebrat aquest dijous al vespre. La mesura s'emmarca dins del nou reglament de tinença d'animals del municipi, que s'ha modificat de dalt abaix amb el vist-i-plau de tots els grups de l'oposició. Actualment, l'ordenança que regia en el poble sobre aquesta matèria provenia de l'any 2003 i, segons Costa, després de 14 anys en vigor li calia una actualització''. A tall d'exemple d'aquest rentat de cara, aquest reglament ha passat de tenir 31 a 65 articles amb totes les novetats que s'han incorporat els darrers anys.

Precisament, els punts 4 i 5 de l'article 17 són els que reflecteixen la novetat més revolucionària del reglament que hauria de permetre eliminar els excrements del carrer i millorar els problemes de convivència que es deriven d'aquest fet. La regidora de Barris ha lamentat que, malgrat les diferents campanyes de conscienciació, educació i sensibilització que s'han fet al municipi com la del cartell on un nadó es menjava una caca de gos del terra, el problema continua vigent. Amb la tècnica de l'ADN, a partir de l'exercici 2018 els excrements ''tindran el DNI'' del propietari del gos. Això permetrà que puguin ser identificats pel consistori, que procedirà a sancionar-los d'immediat. El reglament també obligarà als propietaris dels animals a diluir l'orina del gos amb aigua perquè no es produeixin problemes de salubritat en els espais públics i s'eviti la degradació del mobiliari urbà i les façanes.

Costa ha volgut deixar molt clar que aquest nou reglament no té ''cap afany'' recaptatori, sinó que només pretén eliminar aquesta xacra dels carrers, millorar la convivència veïnal i ordenar de forma adequada tots els aspectes relacionats amb els animals domèstics per tal de millorar la salut pública. La regidora del PDeCAT ha recordat que el proper 13 de desembre, a les 7 de la tarda, es farà una xerrada informativa oberta a tothom a càrrec del tècnic de l'empresa Vetgenomics, Òscar Ramírez, la qual s'encarregarà d'explicar com s'aplica la tècnica de l'ADN.
 

La regidora de Barris, Dolors Costa (PDeCAT), ha presentat el nou reglament de tinença d'animals del municipi Foto: Isaac Muntadas


L'oposició també aposta per les campanyes d'adopció

Els tres partits a l'oposició (MES, ERC i CUP) han rebut molt bé aquesta modificació del reglament de tinença d'animals. El portaveu de MES, Lluís López, ha expressat que qualsevol avanç en aquesta matèria és ''benvingut''. López ha ressaltat la importància de què els propietaris d'animals de companyia conciliïn els seus drets i les seves obligacions, entre les quals hi ha retirar els excrements i l'orina dels gossos. El regidor socialista també ha interpel·lat a l'equip de govern perquè, en paral·lel al desplegament d'aquest reglament, es continuïn potenciant les campanyes d'adopció de cans de les gosseres. ''Deixant de banda la moda de buscar determinades races, els adoptants tindran un company fidel que els hi estarà agraït per tota la vida'', ha apuntat.
 

El regidor de MES, Lluís López, ha proposat a l'equip de govern de potenciar les campanyes d'adopció de gossos Foto: Isaac Muntadas


El portaveu d'ERC, Toni Riera, ha assegurat que des del seu grup creuen que aquest reglament és un pas més en el tràmit per tenir un municipi més net. ''Apostem al cent per cent per tenir un poble amb menys defecacions i més civisme'', ha assenyalat. A més, Riera ha assegurat que els animals no en són els responsables i que s'ha de ''culpabilitzar'' els seus propietaris. El regidor republicà també s'ha mostrat favorable a promocionar l'adopció, però ha incidit en donar prioritat a eliminar les caques de la via pública. La regidora de la CUP, Mariona Baraldés, s'ha expressat en la mateixa línia que els seus companys i, sobre el tema de l'adopció, ha recordat que a la Fira de Nadal del municipi (el proper dimecres 6 de desembre) hi haurà l'estand de l'entitat 'Un Munt de Petjades', que es dedica a recollir gossos abandonats i donar-los en adopció.
 

El regidor d'ERC, Toni Riera, s'ha mostrat molt satisfet amb aquest nou reglament Foto: Isaac Muntadas


El control de les colònies de gats, l'altre puntal

Les colònies de gats del municipi són l'altre problemàtica que es vol resoldre amb aquest reglament. Costa ha assegurat que és molt important protegir i garantir el benestar d'aquests animals alhora que s'ordenen i es controlen les colònies de gats repartides al llarg del territori. La regidora del PDeCAT ha recordat que l'establiment d'una colònia d'aquests animals suposa la coordinació de diferents serveis municipals: via pública, salut pública, medi ambient o la brigada. Per tant, és totalment necessària la col·laboració de voluntaris perquè ajudin a tirar endavant el projecte.

El consistori campdevanolenc, com feia fins ara, identificarà a través dels voluntaris i membres d'alguna associació protectora d'animals les colònies de gats del municipi. Un cop s'hagin localitzat les colònies, es procedirà a la esterilització i a un control sanitari dels gats i del lloc on estan ubicats -que seran decidides per l'Ajuntament-. A més, es tindrà una base de dades de cadascuna de les colònies amb els membres que la componen, el sexe dels animals o la seva antiguitat. A més, els gats només podran ser alimentats per persones autoritzades pel propi consistori. ''L'objectiu és evitar molèsties als veïns amb tot aquest control'', ha apuntat la regidora. En aquest sentit la portaveu 'cupaire' ha declarat que ara es porta un ''bon control'' i això servirà per controlar del tot què mengen i la seva localització. 
 

La regidora de la CUP, Mariona Baraldés, s'ha mostrat satisfeta que es pugui tenir un major control de les colònies de gats Foto: Isaac Muntadas