Anna Vila, nova alcaldessa de Setcases, en una moció de censura sense Carlos Fernández

El fins ara alcalde no s'ha presentat al ple que havia de votar la seva destitució, que ha prosperat amb tres vots a favor i un en contra | La nova alcaldessa i dos dels regidors han justificat la moció de censura per la gestió municipal de l'exalcalde i han negat que fos per motius polítics | El regidor Santi Molas ha denunciat amenaces de l'exalcalde a un regidor, a una funcionària de l'Ajuntament i a alguns ciutadans

La moció de cesnsura contra Carlos Fernández (IdS-CP) ha prosperat amb tres vots a favor i un en contra
La moció de cesnsura contra Carlos Fernández (IdS-CP) ha prosperat amb tres vots a favor i un en contra | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
01 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:04h
La regidora de Mediambient, Anna Vila (Independents de Setcases-Progrés Municipal), serà la nova alcaldessa de Setcases. La moció de censura presentada el passat dia 17 de novembre contra el ja exalcalde, Carlos Fernández -del mateix grup municipal-, ha prosperat amb tres vots a favor dels regidors que van presentar la moció -els dos d'Anna Vila i Santi Molas (IdS-CP) i un de Joan Casadevall (PDeCAT)- i un en contra, el de Miquel Giménez (IdS-CP). Precisament, la gran notícia del ple, celebrat aquest divendres al migdia, ha estat l'absència de l'exalcalde, que no ha assistit a la sessió plenària en què es votava la seva destitució.

Curiosament, la nova alcaldessa setcasina s'ha creuat aquest matí amb l'exalcalde i ha quedat molt sorpresa que no hagi vingut, perquè tothom coneixia la convocatòria i, més, després que els mitjans de comunicació se'n fessin ressò. Un fet que s'ha començat a rumorejar entre la desena d'assistents del públic. Una veïna ha assegurat haver vist l'exalcalde marxant del poble amb el seu vehicle particular i canviant de cotxe a Vilallonga de Ter abans de continuar carretera avall. La confirmació s'ha fet evident quan ja passaven de les 12 del migdia -l'hora prevista de la sessió- i Fernández no apareixia. Al final, el ple ha començat amb gairebé mitja hora de retard i sense l'exalcalde.
 

L'exalcalde Carlos Fernández no s'ha presentat al ple de la seva pròpia moció de censura Foto: Isaac Muntadas


La mala gestió de Fernández, el motiu de la destitució

Després d'una intervenció de la secretaria per aclarir el funcionament de la moció de censura i puntualitzar els requisits necessaris perquè prosperés, s'ha procedit a llegir els motius per la qual es presenta. Una sèrie de punts que ha desenvolupat la fins llavors candidata a l'alcaldia, Anna Vila. La nova alcaldessa ha lamentat arribar a aquesta situació ''per l'estima que li tinc a en Carlos'', però ha assegurat que era necessari. Vila ha exposat que la moció de censura no s'ha presentat per les discrepàncies polítiques o la situació actual del país -en referència al procés independentista-; sinó per la gestió de l'alcaldia. L'alcaldessa ha afirmat que el model de gestió de Fernández era ''opac, individualista i poc rigurós''; mentre que ells proposen avançar cap a un model de gestió ''participatiu i cooperativista''.

La nova alcaldessa ha explicat amb detalls alguna de les accions de Fernández que han portat a tres regidors de l'equip de govern a plantejar aquesta moció de censura. Vila ha revelat que l'equip de govern, des de fa un temps, només es reunia alhora del ple i les decisions es tiraven endavant de manera ''unilateral'' sense cap mena de debat. Els tres regidors impulsors de la moció de censura han reconegut que van escollir alcalde a Fernández perquè tenia ''experiència'' i es pensaven que els guiaria per poder treballar tots plegats.
 

Anna Vila (IdS-CP) ha estat escollida com a nova alcaldessa del municipi Foto: Isaac Muntadas


Res més lluny de la realitat, segons Vila, durant els mesos d'agost i setembre de l'any 2015 van començar a demanar reunions per treballar els diferents temes. La nova alcaldessa i Fernández es van reunir tots dos sols per parlar de la festa major i la Fira del Bolet. Poc després, se'n va fer una altra amb la resta de regidors per parlar sobre la Castanyada i el Reis, però a partir d'aquí, van passar els mesos i les reunions no arribaven. ''Als plens aprovàvem els punts per la confiança que li havíem dipositat'', ha reconegut.

Una confiança que es va transformar en desconfiança per la manera de gestionar el poble. La ''passivitat'' alhora de treballar en equip també es va traduir en una manca de ''transparència''. Vila ha explicat que, cap al mes de juny de l'any 2016, van traslladar-li a l'aleshores alcalde que no els hi agradava com s'estaven fent les coses. ''Ell no va mostrar voluntat de redirigir la situació i, fins i tot, va augmentar la tensió impedint que un regidor pogués entrar en una reunió per parlar del poble'', ha desvetllat. A la presa de decisions ''unilaterals i a la falta de ''transparència'', Vila hi ha afegit la manca de ''imparcialitat'', ''l'arbitrarietat'' i la ''improvisació'' en la gestió municipal. Un fet que, segons ha dit la nova alcaldessa, ha provocat el desquadrament dels pressupostos originals i la manca de projectes a curt i a llarg termini per aquesta manera de treballar ''individualista''. Vila també ha volgut remarcar que la decisió no respon a una ''caça de bruixes o a un atrinxerament'' cap a Fernández. ''Volem construir una nova manera de fer'', ha sentenciat. Tot i així, l'alcaldessa ha volgut estendre-li la mà perquè continuï formant part de l'equip de govern.
 

Casadevall, Vila i Molas han estat els impulsors d'aquesta moció de censura Foto: Isaac Muntadas


Molas denuncia amenaces i desvincula la decisió de l'1-O

Un dels altres promotors de la moció, el regidor Santi Molas, ha assegurat que no ha estat una decisió fàcil de prendre, però ha estat molt ''meditada''. ''Aquesta moció de censura no és fruit d'un moment d'escalfament com han volgut transmetre algunes persones de forma malintencionada'', ha reblat. A més, ha desvinculat la destitució de Fernández amb les desavinences polítiques que es van fer públiques i notòries per la celebració del referèndum de l'1-O, ''com hem sentit en alguns mitjans''.

Molas ha volgut deixar clar, com ha dit Vila, que les maneres i les actuacions que han observat de l'exalcalde en els darrers temps han estat el principal desencadenant de la moció de censura. Precisament el regidor de l'equip de govern ha reiterat que li van mostrar el seu desacord en com portava alguns temes de la política local com la negociació de la concessió amb Vallter S.A. -en referència a l'estació d'esquí-, els requeriments de l'Agència Catalana de l'Aigua, la gestió dels equipaments municipals, les taxes o els pressupostos. ''No hi ha treball en equip i no ens ha deixat cap altre opció'', ha reiterat.
 

Santi Molas (IdS-CP) ha denunciat amenaces de l'exalcalde contra una funcionària de l'Ajuntament i un regidor Foto: Isaac Muntadas


La gota que ha fet vessar el vas i ha estat el detonant per prendre la metxa a la moció de censura han estat les actuacions de les darreres setmanes. Molas ha revelat que Fernández va fer xantatge a membres del poble exigint-los suport polític. Segons Molas, també ha fet xantatge a un regidor de la corporació amenaçant de portar-lo davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per haver donat suport al referèndum d'autodeterminació de l'1-O. I, segons ha manifestat, el trio d'amenaces el va completar coaccionant i amenaçant amb els tribunals a una funcionària del consistori que ha fet la seva tasca ''segons la legalitat vigent''. ''No voldria que ens enemistéssim perquè és una situació molt dolorosa, però no puc seguir defensant les seves accions arbitràries'', ha assegurat.

El regidor del PDeCAT que també està a l'equip de govern, Joan Casadevall, ha intervingut per assegurar que la decisió no ha tingut res a veure amb les seves idees polítiques sinó per la forma de gestionar la institució. Finalment, l'alcaldessa ha promès el càrrec per imperatiu legal entre els aplaudiments de la totalitat dels assistents del públic. Com a anècdota, alhora d'aixecar la sessió ningú sabia a qui li pertocava. ''A l'alcaldessa, no?'', ha dit un ciutadà. I així ho ha fet. 
 

Joan Casadevall (PDeCAT) ha argumentat que la moció de censura s'ha fet per la mala gestió municipal i no per motius polítics Foto: Isaac Muntadas