Comforsa

La nau de Comforsa7 aturarà la seva activitat per fer-hi obres que solucionin els problemes de vibracions

Segons un estudi fet des d'un habitatge del carrer Indústria, les vibracions produïdes per la premsa de vuit tones superen els 75 decibels permesos | L'empresa ha de presentar un projecte d'obres abans de finals d'any en què s'hauria de retirar la premsa i aïllar totalment el subsòl | Durant la xerrada hi ha hagut tensions entre els veïns i els treballadors

per Isaac Muntadas , Campdevànol, 30 de novembre de 2017 a les 17:33 |
La nau de Comforsa 7 situada al carrer Puigmal, al costat de can Ribalaigua haurà de tancar per fer obres i resoldre els problemes de vibracions | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La telenovel·la mediàtica sobre el futur de la nau industrial de Comforsa7 situada al carrer Puigmal de Campdevànol arriba al seu final. Això es deu al fet que l'empresa haurà d'aturar temporalment la seva activitat en aquesta nau per dur-hi a terme una sèrie d'obres que solucionin els problemes actuals de vibracions. Unes molèsties que afecten alguns dels veïns que viuen més a prop de la planta industrial. Així ho ha explicat l'alcalde del municipi, Joan Manso (PDeCAT), en una xerrada informativa aquest dimecres al vespre al centre cívic davant d'una cinquantena de persones. En aquest acte s'ha disseccionat l'expedient 114/2017 que regula la llicència ambiental per la ubicació d'una nova activitat productiva per l'empresa Comercial de la Forja S.A.

Manso ha volgut posar en valor la vocació de ''transparència'' de l'Ajuntament per voler explicar amb tots els detalls aquest expedient ''profundament'' jurídic i alhora molt tècnic. ''És una tema molt complex, però des del consistori no volem generar debat ni imposar una determinada visió'', ha clarificat el batlle campdevanolenc.

 

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso (PDeCAT), ha estat l'encarregat de fer aquesta xerrada per garantir la transparència del procés Foto: Isaac Muntadas


Les vibracions sobrepassen els 75 decibels permesos


Després d'una sèrie d'antecedents dels quals més endavant se'n farà una breu cronologia, el quid de la qüestió es produeix a finals del passat mes d'abril. En aquell moment, totes les parts acorden fer un darrer informe -dut a terme pels enginyers del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat- per discernir si les vibracions superen els límits legals de decibels. L'estudi es va realitzar a l'habitatge número 3 del carrer Indústria per la Direcció General de Qualitat Ambiental i va ser signada pel cap de servei de prevenció i control de contaminació acústica i lumínica de Catalunya, Sergi Aparicio, que és ''l'especialista més rellevant del país en aquest tema''.

Les conclusions de l'informe van ser molt clares després d'obtenir els resultats dels mesuraments. Segons aquest estudi, els nivells de vibracions que genera la premsa de vuit tones de Comforsa7 es perceben des d'aquest habitatge i, en un nivell molt inferior, també es detecten les premses de Comforsa2. L'informe també especifica que a la primera planta de l'edifici no se superen els valors límits. En canvi, a la segona planta, el límit vibratori autoritzat durant el període diürn de 75 decibels se supera (arribant a uns 80 decibels) en molts dels transitoris -moments puntuals durant un període de 15 minuts-. Per tant, es va determinar que si durant aquest lapse de temps aquests nivells de decibels no se superaven més de nou vegades, l'empresa complia. Fet l'estudi, el resultat va ser demolidor: fins a 68 vegades se superava el límit permès en aquest quart d'hora que s'havia establert.


El passat mes de juliol, l'Ajuntament va emetre una resolució d'alcaldia en què adopta una sèrie de mesures ponderades per garantir els interessos de les dues parts. La posició del consistori en aquest assumpte és que l'empresa té tot el dret a produir ajustant-se a un entorn ambiental i, per altra part, els veïns no tenen perquè haver de suportar determinades ingerències ambientals. Això sí, el límit d'aquest joc d'equilibris el marca la llei.
 

El puúblic ha escoltat atentament com s'ha dit que l'activitat de la nau sobrepassava els 75 decibels autoritzats Foto: Isaac Muntadas


Per tant, el passat mes d'agost el consistori va emetre una resolució d'alcaldia en què se l'hi va traslladar a Comforsa aquest informe i, tot i que no tenia autorització per desenvolupar activitat nocturna, se la va instar al cessament de qualsevol activitat en aquesta franja horària que impliqués vibracions -s'exclou el manteniment o la pintura de la nau- fins que no disposés de l'informe favorable de la ponència comarcal en relació a la modificació del tràmit ambiental (després s'explicarà amb més detall). A més, l'Ajuntament es va comprometre a fer un control exhaustiu de vigilància a través de la policia municipal per garantir que no se saltessin la llei.

Més endavant, les parts implicades en aquest assumpte es van reunir i es va requerir a l'empresa que, en un termini màxim d'un mes, s'adoptessin les mesures necessàries per corregir aquests problemes de vibracions. En cas de què es fes cas omís a l'advertència, l'Ajuntament tindria la potestat per iniciar un expedient sancionador contra Comforsa. En una nova reunió entre el consistori i els dos departaments de la Generalitat implicats en el tema, Territori i Sostenibilitat i Empresa, des de la Comercial de la Forja S.A. es va demanar una pròrroga de tres mesos més – que venceria a finals d'any- per poder redactar un projecte d'obres de gran envergadura per resoldre la situació. Pel què sembla, l'empresa hauria de procedir a retirar la premsa de vuit tones per inspeccionar la problemàtica i fer una nou sistema d'aïllament del subsòl més efectiu. En principi, a mitjans d'aquest mes de desembre se sabrà com avança tot plegat.

Antecedents del fets

Per entendre millor tots aquests fets, s'ha de retrocedir fins al 2 de desembre de l'any 2003 en què es va signar un conveni urbanístic de reorganització de l'entorn. Un document en què s'establia la relació entre l'Ajuntament de Campdevànol i l'empresa Comercial de la Forja S.A. Precisament, és llavors quan l'empresa va cedir el solar de Can Ribalaigua on s'està construint la nova escola Pirineu, les obres de la qual han estat aturades molt de temps per descontaminar els terrenys de fuel. Com a contrapartida, en aquell moment l'empresa es va reservar el planejament urbanístic del carrer Puigmal per poder-hi construir, quan ho desitgés, una nau que podia arribar fins a uns 15 metres d'alçada. El final d'aquesta història és que l'any 2015, Comforsa, decideix sol·licitar la llicència d'obres per construir una nau en aquest solar ''perquè tenia aquest dret des de l'any 2003''.

En aquest sentit, la llicència d'obres és poc rellevant. El què és realment important és la llicència d'activitats, també coneguda com la llicència ambiental. Aquest document és el què permet a una empresa fer qualsevol activitat dins de la nau construïda. En principi, Comforsa la demana per un sol torn (central) i, després, degut a la necessitat d'ampliar la producció, ho vol ampliar al torn nocturn. Fins aquí, Comforsa no ha tingut problemes. Els maldecaps venen a l'hora d'obtenir el tràmit de control inicial. Per aconseguir això, s'ha de començar a produir durant un període de sis mesos després d'obtenir la llicència ambiental per tal de saber si durant la producció es compleixen els nivells de sorolls, vibracions, entre d'altres paràmetres. De moment, l'obtenció d'aquest tràmit de control inicial està paralitzat juntament amb la modificació de la llicència ambiental per fer activitat durant el torn de nit.
 

El conveni urbanístic signat al 2003 marcava que el solar del carrer Puigmal passava a ser de Comforsa, que va acabar decidint de construir-hi una nau Foto: Arnau Urgell


65 tràmits administratius per arribar a l'informe decisiu

Abans d'arribar a l'informe decisiu que obliga a Comforsa a cessar la seva activitat a la nau del carrer Puigmal fins que compleixi la legalitat, l'expedient 114/2017 ha recorregut un total de 65 tràmits que s'inicien cronològicament el passat 26 de juny de 2015, el dia que la Comercial de la Forja S.A. va sol·licitar la llicència ambiental per poder dur-la a terme. Després d'això, es va informar als veïns afectats -els del carrer Puigmal entre els números 7 i 21 i els del carrer Indústria entre l'1 i el 9-. A partir d'aquest moment es van desencadenar una sèrie de queixes dels veïns per la presència de la nau, que més endavant van derivar en una problemàtica de vibracions. Entremig, es va autoritzar l'empresa a realitzar l'activitat, la qual va contractar a l'empresa acreditada de control ambiental, DEKRA, perquè acredités que l'empresa complia tots els paràmetres establerts

Després de diversos estira i arronsa, la Generalitat -que s'havia sumat en el tràmit administratiu- va contractar una empresa acreditada de control ambiental i Comforsa, una altra. En paral·lel, l'Ajuntament va fer el mateix, però en el seu cas, l'empresa no tenia acreditació perquè ''no estigués cuita'' per la Generalitat. Els resultats obtinguts van ser dispars. Segons els informes encarregats per Comforsa i l'Ajuntament, l'empresa complia perquè no se superaven els 75 decibels permesos (71 i 74 respectivament). En canvi, l'informe fet per la Generalitat va certificar que se superava aquesta xifra amb més de 80 decibels. ''Els nivells de vibració fluctuen en funció del tipus de peça o els canvis climatològics'', ha apuntat Manso. La problemàtica sorgia perquè cadascú de forma legítima s'agafava al seu informe fins que se'n va decidir fer un de definitiu.

Tensió entre veïns i treballadors

Durant el torn de precs i preguntes de la xerrada, la tensió ha pujat de to entre els veïns i els treballadors. Per exemple, un dels veïns ha demanat que si l'escola s'acaba fent allà, el problema s'estendrà a tot poble perquè, segons ell, hi ha estudis que acrediten la disminució del rendiment escolar dels nens que estan exposats a molt de soroll. Un dels treballadors, visiblement molest amb l'argumentari del veí, ha contesta dient-li que si tanquen la fàbrica, la gent marxarà del poble i ''no hi haurà nens que vagin a l'escola''. L'alcalde ha apuntat que quan s'acabi l'escola s'haurà d'ajustar novament a la legalitat -no podrà superar els 72 decibels en horari diürn des de l'interior del centre-. El mateix veí ha comentat el fet de què no es traslladi la premsa al polígon de Niubó, que està ''infrautilitzat''. Manso ha explicat que la voluntat de l'empresa és seguir allà. També s'ha demanat quan es pararà la planta. Una pregunta que encara no té resposta.
 

Entre el públic hi havia veïns i treballadors que han protagonitzat alguns moments de tensió Foto: Isaac Muntadas

 

Participació