Polígon de la carretera de les Llosses de Ripoll

El polígon de la carretera de les Llosses de Ripoll ressuscita els plens paral·lels

L'equip de govern ha deixat sobre la taula l'aprovació d'una modificació del POUM en aquella zona perquè hi hauria una empresa interessada en instal·lar-s'hi

Munell no ha revelat de quina empresa es tracta però ha dit que podria portar 50 llocs de treball i que és del sector de la indústria

Santi Llagostera (CUP) i diversos membres de la plataforma anti-polígon han criticat durament la posició de l'equip de govern en aquest assumpte

El Parlament rebutja la construcció del polígon de la carretera de les Llosses

, Ripoll | 30/11/2017 a les 08:44h
Arxivat a: Territori i medi ambient, Plataforma Aturem el polígon de la carretera de Les Llosses, Ajuntament de Ripoll, sól industrial, PDeCAT Ripoll, empresa, Can Franquesa, polígon industrial, POUM, urbanisme, polígon de la carretera de les Llosses, CUP Ripoll, ERC Ripoll, Jordi Munell, Joaquim Colomer, Santi Llagostera, Roger Bosch, Jordi Hostench
La modificació del POUM en la zona del polígon de la carretera de les Llosses s'ha deixat sobre la taula
La modificació del POUM en la zona del polígon de la carretera de les Llosses s'ha deixat sobre la taula | ACN
Aquesta notícia es va publicar originalment el 30/11/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La sessió plenària de Ripoll d'aquest passat dimarts es podria definir com un coitus interruptus. Una vintena de vilatans, entre ells membres i simpatitzants de la plataforma ciutadana Aturem el polígon de la carretera de les Llosses, s'havien acostat a l'Ajuntament per saber quin seria el futur d'aquest espai que tantes polèmiques i conflictes ha despertat en els darrers temps. A l'ordre del dia hi havia previst un punt en què s'havia d'aprovar una modificació puntual del Pla General (POUM) referent a la delimitació del sector de sòl urbanitzable industrial SUD7. En aquest mateix punt, també s'havia de donar el vist-i-plau de l'estudi ambiental estratègic i el d'inundabilitat del sector. A l'hora de la veritat, res d'això ha passat i, per sorpresa de tothom, l'alcalde, Jordi Munell (PDeCAT), ha demanat deixar el punt sobre la taula fins el proper plenari.

El batlle ripollès ha justificat la decisió dient que, des de la convocatòria del ple fins ara, s'han produït una sèrie de novetats que afecten aquest projecte d'urbanització de l'espai de Can Franquesa, que ha de culminar amb la construcció d'un nou polígon industrial. El motiu d'aquest aplaçament es deu al fet que hi hauria una empresa força interessada en instal·lar-se en aquella zona. Segons ha revelat Munell, representants d'aquesta empresa van estar dijous i divendres passat a Ripoll i, des de llavors, han vingut alguns dies a visitar els terrenys. L'alcalde no ha volgut desvetllar el nom de l'empresa acollint-se a un pacte de confidencialitat i per no aixecar grans expectatives. ''Fins que no està al sac i ben lligat, no m'agrada dir res'', ha reiterat. Tot i així, Munell si que ha avançat que aquesta entitat podria crear uns 50 llocs de treball i que es tracta d'una empresa industrial ''ferma''.

Per no haver de fer més modificacions, el batlle ripollès ha preferit aparcar aquest punt per veure si la negociació amb aquesta empresa tira endavant o no. La possible arribada d'aquesta industria podria comportar el canvi d'algun paràmetre de poca rellevància relacionat amb l'amplada o la longitud de l'àrea corresponent al sòl urbanitzable. ''Per no haver de tornar a deixar sense efecte l'aprovació inicial, no ens vindrà d'uns quinze dies'', ha remarcat. El portaveu d'ERC, Roger Bosch, ha mostrat la seva sorpresa per aquest canvi sobre la botzina deixant entreveure que l'equip de govern vol fer les coses d'amagat en relació a aquest projecte.
 

L'alcalde, Jordi Munell (PDeCAT), ha revelat que hi ha una empresa interessada en instal·lar-s'hi que podria crear 50 llocs de treball Foto: Isaac Muntadas


La CUP, els més crítics

El portaveu de la CUP, Santi Llagostera, ha estat el més crític amb l'equip de govern i ha argumentat que quan l'Ajuntament té sobre la taula un procés ''conflictiu'' i un projecte ''controvertit'' només el pot solucionar donant la veu al poble a través d'un procés participatiu. El regidor ''cupaire'' ha reiterat la posició del seu grup dient que a Ripoll no hi fan falta més polígons industrials i ho ha reforçat amb dades. Llagostera ha dit que a la capital del Ripollès hi ha set polígons, més de 39 mil metres quadrats de naus disponibles i més de 17 mil metres quadrats de parcel·les amb sòl industrial lliure. A més, el portaveu de la formació anticapitalista ha assegurat que a la comarca hi ha molts espais industrials buits com la colònia Llaudet, a Sant Joan, o el polígon de Niubó, a Campdevànol. Llagostera ha demanat a l'equip de govern que es posi amb contacte amb membres de la plataforma ciutadana anti-polígon per tal de potenciar ''un sistema de participació''.

Munell ha retret al regidor al regidor de la CUP que les seves dades no estiguessin gaire ''contrastades'' i no fossin gens ajustades a la ''realitat''. ''Són de 5 o 6 anys enrere aquests números'', ha apuntat. L'alcalde demòcrata ha constatat que diverses empreses s'han instal·lat en aquests espais industrials. Al polígon de Niubó, s'hi va ubicar Pirinat; mentre que Artesania Pirineu SL i Eolgreen es van traslladar a la colònia Llaudet. ''Les dades no estan actualitzades'', ha repetit. Munell també ha dit que el PDeCAT i la CUP tenen dos models diferents a l'hora ''d'entendre la capacitat de generar activitat'' a Ripoll i a la resta de la comarca i que ho han de defensar davant dels seus votants. En aquest sentit, el batlle ripollès s'ha limitat a dir que el seu partit es dedica a complir el programa electoral amb què van guanyar les eleccions municipals de l'any 2015. ''Volem desenvolupar l'activitat econòmica i apostar pel sector secundari'', ha refermat.
 

El regidor de la CUP, Santi Llagostera, ha posat sobre la taula una sèrie de dades per argumentar que no calen més polígons a Ripoll Foto: Isaac Muntadas


Tornen els plens paral·lels

Diversos ciutadans del públic han preguntat sobre el tema, però la intervenció més destacada ha estat la de Jordi Hostench, membre de la plataforma anti-polígon i simpatitzant de la CUP. Tot i que, de moment, la modificació no s'hagi aprovat, Hostench ha volgut traslladar una sèrie de preguntes molt incisives a l'equip de govern que han retornat els plens paral·lels al consistori. Abans de tot, Hostench ha volgut recordar als membres del PDeCAT que la CUP no està al darrera d'aquesta plataforma ciutadana i ha assegurat que ell és l'únic militant d'aquest partit que en forma part. ''Reduir-ho a una organització o a una persona és faltar a la realitat. Aquest és un moviment que no forma part de la CUP i que únicament vol plantejar alternatives a les polítiques de dretes basades en les retallades'', ha etzibat.

Fet l'aclariment, Hostench s'ha preguntat perquè hi ha tan secretisme en ''amagar'' quina és l'empresa interessada en aquest espai i ha exposat que seria bo pel poble saber de qui es tracta. Munell ha repetit que no ho pot desvetllar perquè les negociacions no estan tancades i ha recordat que tampoc va dir quines eren les altres 5 o 6 empreses que s'hi van interessar en el seu moment per ''respecte''.

Hostench també s'ha enfrontat dialècticament amb el regidor d'Empresa, Joaquim Colomer, per una sèrie d'al·legacions i informes emesos per la comissió de Territori i Urbanisme de Girona. Al final, Colomer ha renyat al membre de la plataforma dient-li que, quan es volen respostes, la manera més fàcil d'obtenir-les és demanant hores de visita o fent reunions amb els tècnics i no venir al ple a fer ''soroll'' per convertir-ho en un tema polític. Hostench ha assegurat que l'Ajuntament no té ''voluntat'' per comunicar-los els assumptes relacionats amb el polígon.
 

El membre de la plataforma anti-polígon, Jordi Hostench, ha llançat una bateria de preguntes a l'equip de govern sobre l'assumpte Foto: Isaac Muntadas


Finalment, aquest membre de la plataforma anti-polígon ha volgut llegir una de les propostes de resolució aprovades pel Parlament de Catalunya que insta als consistoris de la comarca i al Govern de la Generalitat a fer un pla d'ordenació i dinamització conjunt dels polígons industrials que hi ha en l'actualitat al Ripollès per afavorir la instal·lació d'activitat econòmica ''promovent especialment l'economia social i solidària''. Això sí, la proposta també diu que aquest procés s'ha de fer tenint en compte el sòl industrial que hi ha disponible i no desenvolupat de la comarca i les naus buides ''actualment existents''. També remarca que si s'escau, s'hauria de plantejar la possibilitat de desqualificar tot aquell sòl industrial que no sigui necessari. Hostench s'ha queixat de què no s'hagi fet aquest estudi.

En canvi, Munell ha assegurat que aquest estudi s'ha fet i, al pressupost per l'exercici 2018, s'hi incorporen partides per poder dissenyar aquestes estratègies. De fet, l'alcalde ripollès ha assegurat que s'han fet diverses reunions amb la nova directora general d'indústria, Àngels Chacón i, en el seu moment, amb l'exconseller d'Empresa dimitit, Santi Vila. Munell també ha assenyalat que les propostes que fan les comissions del Parlament no són vinculants i no poden passar per davant de l'autonomia municipal. La polèmica està servida i el desenllaç es preveu per aquest proper mes de desembre. 
 

Una vintena de persones han assistit a la sessió plenària d'aquest dimarts al vespre Foto: Isaac Muntadas

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El Monestir de Santa Maria de Ripoll és un dels edificis més emblemàtics del pessebre monumental
El Monestir de Santa Maria de Ripoll és un dels edificis més emblemàtics del pessebre monumental | Isaac Muntadas
Toni Colomé i Joan Monmany fa més de 30 anys que fan créixer aquest pessebre amb edificis i construccions emblemàtiques d'arreu de la comarca
El CAP de Ripoll podria perdre el servei de guàrdies nocturnes
El CAP de Ripoll podria perdre el servei de guàrdies nocturnes | Jordi Remolins
El consistori ripollès va emetre un comunicat per sortir al pas dels rumors sobre el tancament del servei i va avisar que hi posarà tots els mitjans per no perdre'l
Una imatge d'arxiu de la Fira de Nadal de Ripoll, plena de gom a gom
Una imatge d'arxiu de la Fira de Nadal de Ripoll, plena de gom a gom | Arnau Urgell
El pont de la Puríssima fa aflorar les fires de temàtica nadalenca a la comarca, ja que se'n fan a Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol i Camprodon