Sant Joan de les Abadesses

Sant Joan aprova un pressupost de 4,2 milions d'euros «continuista» i amb poques inversions

L'Ajuntament té previst destinar 190.623 euros en inversions, sobretot, en millores en l'enllumenat públic i la xarxa d'aigua, per arreglar camins públics, un equip de recàrrega per vehicles elèctrics o treballs al Molí Petit | ERC i el PDeCAT hi han votat en contra. Els primers hi troben a faltar partides per arreglar els carrers de la Vila Vella o pel traslladat de la sala de vetlla i, els segons, creuen que la pujada dels impostos directes -sobretot de l'IBI- és desproporcionada

per Isaac Muntadas , Sant Joan de les Abadesses, 28 de novembre de 2017 a les 10:46 |
L'equip de govern (MES), encapçalat per l'alcalde Ramon Roqué, ha aprovat un pressupost de 4,2 milions d'euros molt ''continuista'' | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha aprovat un pressupost de 4.200.463,25 euros per l'exercici 2018 en la sessió plenària celebrada el passat divendres al vespre. L'equip de govern de MES s'ha quedat sol a l'hora de defensar els comptes perquè tan ERC com el PDeCAT hi han votat en contra per diversos motius.

L'alcalde del municipi, Ramon Roqué, ha reconegut que aquest pressupost ''no és extraordinari'' perquè s'hi contemplen poques inversions. El batlle santjoaní ho atribueix al fet que actualment no es preveuen gaires línies de subvencions per poder tirar endavant grans projectes. En aquest sentit, Roquè ha qualificat els comptes de ''continuistes'' i ha apuntat que bàsicament busquen un equilibri pressupostari -compensar les despeses amb els ingressos previstos a través de les ordenances fiscals-. En definitiva, els pressupostos només inclouen aquelles inversions que disposen d'alguna línia de finançament. Roquè ha assegurat que el seu equip de govern està acostumat a executar moltes obres i, pel culpa del context actual, no se'n poden fer més i ''això ens dol''. Tot i així, l'alcalde socialista ha ressaltat que no estan ''parats'' perquè igualment hi ha diverses actuacions en marxa.


190.623 euros en inversions

De tot el pressupost, l'Ajuntament destinarà 190.623 euros en les inversions que es volen portar a terme durant l'any 2018. Roqué ha detallat alguna d'aquestes actuacions com la millora a la xarxa d'aigua i a l'enllumenat públic, diversos treballs al Molí Petit, millores en camins públics o un equip de recàrrega per a vehicles elèctrics. El portaveu d'Esquerra, Sergi Albrich, ha expressat que veuen ''correctes'' la majoria d'aquestes despeses imputades en aquesta partida. El regidor republicà veu amb bons ulls l'adquisició d'un equip de recàrrega per a vehicles elèctrics -ha costat 14.000 euros; tot i que gran part del cost s'han assumit amb les obres de l'aparcament de Can Crehuet- perquè suposa un pas endavant en el foment de les energies renovables.


Sobre els 80.000 euros destinats a la millora de l'enllumenat públic, Albrich ha reclamat a l'equip de govern que se centri en solucionar punts foscos de la vila com, per exemple, el parc de l'estació o el carrer de la Puda. En aquest cas, Roquè ha contestat que aquest diners aniran destinats, sobretot, a fer una millora de quadres i línies de llum ''deficitaris'' i a canviar una sèrie de cables antics. En canvi, el portaveu d'ERC ha aplaudit una partida de 250 euros que aniria destinada a l'emissora de ràdio municipal, La Veu de Sant Joan, per poder implementar la retransmissió del ple en streaming -en directe-. Una demanda recurrent dels republicans en molts plens per potenciar la transparència de cara els ciutadans. El batlle santjoaní no ho ha confirmat però tampoc ho ha descartat. En gran mesura dependrà de la qualitat d'imatge que es pugui oferir o de la seva funcionalitat.
 

El grup municipal d'ERC ha detallat la seva opinió sobre les inversions previstes per l'exercici 2018 Foto: Isaac Muntadas


ERC hi troba a faltar més inversions

No tot són flors i violes pels republicans, que també troben a faltar una sèrie de partides en aquests pressupostos. Albrich ha volgut recordar-li a Roqué una promesa que va fer a l'inici del mandat, en què es va comprometre a arreglar cada any un carrer de la Vila Vella de Sant Joan i ''entrem al tercer any de la legislatura i encara no se n'ha arreglat cap''. ''Un pressupost no és la carta als Reis'', li ha etzibat Roqué i ha justificat l'incompliment de la promesa amb la nul·la arribada de línies de subvenció a què l'Ajuntament es pot acollir per arreglar aquests carrers. A més, l'alcalde socialista ha assenyalat que el seu equip de govern no ha estat ''mai'' del parer de fer inversions sense finançament. ''I si podem ens n'estarem; tot i que no descarto que aviat trobem una línia de subvenció'', ha assegurat amb optimisme.

Albrich també s'ha lamentat que no hi hagi hagut cap avenç pel canvi de la situació de la sala de vetlla de carrer Manigosta, que segons el seu criteri, s'hauria d'ubicar al costat del cementiri. El regidor republicà ha reiterat que alguns veïns estan molestos per tenir aquest equipament a sota de casa seva perquè ''no és agradable'', ja que està situat en un espai cèntric del municipi. Albrich ha animat a l'equip de govern a començar a fer els passos per redactar el projecte. Roqué hi està d'acord però ha repetit que no hi ha línies de subvenció per dur-ho a la pràctica.

Els republicans també desitjarien que es fes una aportació econòmica a la Fundació Emma a través d'una subvenció o de la via corresponent per tal d'impulsar un servei de ''Bon dia'' per la gent gran del municipi que viu sola. Albrich ha remarcat la importància de trucar els avis a primera hora del matí per veure si estan bé. La també regidora d'ERC, Lluïsa Pérez, ha afegit que això es podria vehicular a través del Consorci de Benestar Social del Ripollès amb voluntaris. ''No només es tractaria de demanar si estan bé o no, sinó també de preguntar si s'han pres la medicació o si són diabètics'', ha ressenyat.
 

De la plaça Major de Sant Joan, on està situat l'Ajuntament, és d'on parteixen els principals carrers de la Vila Vella Foto: Ajuntament de Sant Joan

 

La regidora d'ERC, Lluïsa Pérez, ha explicat quines funcions hauria de complir el servei 'Bon dia' per la gent gran del poble Foto: Isaac Muntadas


Supressió de barreres arquitectòniques

El cap de l'oposició al consistori ha valorat positivament la bona feina feta en els darrers anys en matèria de supressió de barreres arquitectòniques. Per acabar de tenir un poble apte per tothom, Albrich ha apuntat la imperiosa necessitat de canviar el ferm de la colònia Espona per fer-lo transitable pels seus residents i que sigui apte perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin passejar-hi amb cadires de rodes o caminadors. En principi, l'Ajuntament ja té redactat el projecte per dur a terme aquesta actuació.

La mateixes obres s'haurien de dur a terme a la plaça Clavé. Segons el regidor d'Esquerra, des de la Coromina fins a la plaça Major hi ha un espai dificultós de transitar per persones amb limitació de la mobilitat. Per Albrich, la solució passaria per imitar el ferm dur que hi ha al passeig Ragull de Ripoll. Per últim però no menys reivindicat, el portaveu republicà ha demanat la retirada dels fitons del carrer Joan Maragall per evitar que es produeixin més caigudes -ja hi ha el finançament per treure'ls tots i es farà properament-.
 

Ara que s'ha tret els fitons de l'aparcament de can Crehuet (a l'imatge), falta enretirar els del carrer Joan Maragall Foto: ERC Sant Joan


Altres números del pressupost

El regidor d'ERC també ha lamentat que l'equip de govern no hagi apostat per fer uns pressupostos participatius en què la ciutadania pogués decidir en quines partides s'invertirien una part dels diners dels comptes. Cal dir que aquests pressupostos presenten una sèrie de números que destaquen per sobre dels altres. En primer lloc, les remuneracions del personal de l'Ajuntament s'han augmentat en un 2% respecte l'any 2017 -1.000.075,35 euros, que suposa un increment de 52.876,34 euros respecte l'any 2016-. Pel què fa els ingressos, se situen en un total de 2.018.000 euros, dels quals 1.295.000 euros es corresponen a l'IBI (impost de béns immobles) de naturalesa urbana -representa un 33,97% del pressupost-. Pel què fa a les taxes de preus públics i altres ingressos, la taxa de prestació de serveis públics bàsica està xifrada en 512.000 euros. Finalment, les transferències corrents equivalen a 792.000 euros.

El PDeCAT compara el pressupost del 2012 amb l'actual

La portaveu del PDeCAT, Concepció Formatgé, ha tirat d'arxiu hi ha volgut fer una comparació entre el pressupost aprovat aquest divendres per l'exercici 2018 i el de l'any 2012. Les conclusions a què ha arribat la regidora demòcrata, segons els seus números, són ''demolidores''. Pel què fa a despeses, el pressupost s'ha incrementat un 27% en aquests sis anys. I si només es miren les despeses corrents de béns i serveis, l'increment s'ha disparat fins a un 37,5%. ''Si aquest exemple el traslladéssim a una família, n'hi hauria alguna de sola que pogués fer front a un increment d'aquest tipus de la llum, l'aigua i el gas?'', ha preguntat. Per altra part, els impostos directes -que és on hi hauria l'IBI- han augmentat en un 30,5%; per tant, segons Formatgé, hi hauria marge de maniobra suficient per reduir aquest impost i, més, ''si es preveu que hi hagi una regularització cadastral''.

Roquè ha detallat que el pressupost incorpora una previsió d'aquesta ''possible'' regularització cadastral, però ''encara no sabem si serà així''. L'alcalde santjoaní si que ha volgut subratllar la voluntat de l'equip de govern de ''congelar'' l'IBI des de l'any 2017 ''com s'ha fet''. ''Abans veníem d'uns quatre anys rebaixant l'IBI i vam haver de reajustar-lo. Ara els ingressos corresponents a l'IBI són similars a l'any 2013'', ha especificat. En aquesta direcció, el batlle de MES ha reconegut que la pressió fiscal al municipi és ''alta'' i s'ha decidit congelar aquest impost en la mesura que es pugui. Amb un to amistós, Formatgé ha retret a Roqué que quan un impost baixa o es ''congela'' li agrada recalcar-ho, però si puja ''mai ho diu''. 
 

La regidora del PDeCAT, Concepció Formatgé, ha comparat els pressupostos del 2012 amb els actuals Foto: Isaac Muntadas

 

Participació