Ripoll implantarà millores en la regulació d'accés al barri vell a través de càmeres

Es renovarà la senyalització per evitar confusions i s'ampliarà el temps que tenen els industrials i repartidors per carregar i descarregar mercaderies de 30 a 60 minuts | El consistori insisteix en què no té un ''afany recaptatori'' sinó que vol potenciar el comerç de la zona i fer-la més ''amable'' pels vianants

Isaac Muntadas
24 de novembre del 2017
Actualitzat a les 14:53h
Les càmeres de l'entrada al barri vell de Ripoll pel carrer de les Vinyes
Les càmeres de l'entrada al barri vell de Ripoll pel carrer de les Vinyes | Jordi Remolins
Ara fa tres mesos que es va posar en marxa el nou sistema d'accés al barri vell de Ripoll controlat per càmeres. Durant aquest període de temps, l'equip de govern del consistori ripollès ha fet un estudi de la implantació d'aquest sistema i els resultats que se n'han derivat. A més, ha consultat als diferents usuaris implicats (veïns, unió de botiguers, comerciants no associats, professionals i repartidors) perquè fessin les seves aportacions per tal de polir alguna de les mesures i introduir-hi alguns canvis i millores.

En aquest sentit, una de les millores més destacades per tal de potenciar aquest sistema de control d'accés al barri vell consistirà en una renovació de la senyalització de tots els punts d'accés. L'objectiu principal de canviar els rètols indicadors és per fer-los més visibles i entenedors per tal d'evitar confusions. Bàsicament, es recordarà als conductors que el pas dels vehicles en la zona restringida està pensat sobretot pels veïns que resideixen a la zona o a tots aquells usuaris -repartidors i transportistes- que necessiten carregar o descarregar les seves mercaderies als comerços del barri. Cal recordar que qualsevol conductor que entri a la zona restringida per fer drecera i no s'hi estigui un mínim de tres minuts, serà sancionat amb una multa.

Precisament, per facilitar la feina als industrials i repartidors se'ls permetrà accedir a la zona restringida entre les 6 i 2/4 de 9 del matí. A més, el temps que tenen per carregar o descarregar les seves mercaderies s'ampliarà de 30 a 60 minuts -començarà a comptar a partir de 2/4 de 9 del matí-. La resta d'usuaris també es poden veure beneficiats en aquest aspecte, ja que l'ajuntament està estudiant incrementar el temps màxim d'estada per sobre dels 30 minuts. De cara l'any vinent també es preveuen diverses novetats com la introducció de la figura d'un dinamitzador comercial que s'encarregui d'implementar campanyes i estratègies per potenciar el comerç local. Com una de les prioritats, també està previst un canvi de l'enllumenat públic cap a un sistema més eficient i de baix consum que es farà de forma progressiva. Finalment, els propers mesos també s'ampliarà el nombre de places d'aparcament amb una millora a l'avinguda del Comte Guifré, una zona molt propera al centre comercial històric de la vila i al costat de la part més turística del municipi.
 

L'accés al barri vell al costat del Pont d'Olot a Ripoll Foto: NacióRipollès


Mesures sense afany recaptatori

L'Ajuntament de Ripoll ha reiterat que la implantació de càmeres per regular l'accés al barri vell no té ''cap afany recaptatori'', sinó que la intenció d'aquesta mesura és potenciar la zona de vianants i l'activitat comercial del centre històric de la vila. En definitiva, es tractaria de donar prioritat als vianants i reduir el trànsit el màxim possible. ''És una aposta per millorar la qualitat de vida dels veïns i recuperar l'activitat al centre de la vila'', concreta el consistori. A més, l'Ajuntament recorda que les reformes a la plaça Gran i a la de Sant Eudald es van fer en aquest sentit.

Per aconseguir una vila més ''amable'' amb el vianant, aquests darrers mesos l'Ajuntament també ha fet diverses actuacions com l'esponjament i l'aparició de nous espais públics del carrer Pirineu, carrer del Prat i l'arranjament de la plaça Capranica, amb la implementació de jocs infantils i bancs. Al llarg del 2016, també s'han reconvertit 123 aparcaments de rotació perimetrals al casc antic, a la nova modalitat de la zona taronja on s'ofereix un temps d'estada gratuït d'una hora addicional al pagament realitzat i amb un import mínim de només 10 cèntims.
 

La zona taronja de Ripoll conviurà amb la zona blava i entrarà en funcionament a partir del proper 2 de maig Foto: Isaac Muntadas