Retrets entre CiU i ERC per la tornada de Camprodon al paraigües comarcal de la gestió de residus

El president del Consell Comarcal, Joan Manso (CiU), ha retret a ERC que digués que la comarca ''es trencava'' quan Camprodon va abandonar el model de gestió de residus de l'ens comarcal | Els republicans han defensat que ells aposten per fer una ''política comarcalista'' i que s'ha d'intentar convèncer a tots els ajuntaments de remar en una mateixa direcció

L'Ajuntament de Camprodon ha delegat al Consell Comarcal del Ripollès la gestió de la recollida de residus al municipi
L'Ajuntament de Camprodon ha delegat al Consell Comarcal del Ripollès la gestió de la recollida de residus al municipi | Ajuntament de Camprodon
Isaac Muntadas
23 de novembre del 2017
Actualitzat el 24 de novembre a les 14:53h
El ple del Consell Comarcal del Ripollès d'aquest passat dimarts ha aprovat per unanimitat tornar a prestar el servei de recollida i transport dels residus sòlids municipals del servei de deixalleria a l'Ajuntament de Camprodon. Un tràmit obligatori després que el consistori camprodoní aprovés al seu ple delegar, de nou, aquestes competències al Consell Comarcal després d'haver abandonat l'aixopluc d'aquest ens en aquesta matèria no fa ni uns mesos.

El president del Consell Comarcal, Joan Manso (CiU), s'ha mostrat molt satisfet d'aquesta decisió presa per l'Ajuntament de Camprodon. ''A la vida, tot canvia'', ha expressat el president del Consell. Manso ha volgut agrair públicament al consistori camprodoní la seva col·laboració i determinació ''per corregir el rumb emprès en el passat i trobar l'encaix a la comarca del Ripollès'' en matèria de residus. El president de l'ens ha explicat que ara procediran a firmar el conveni per la delegació de les competències, però hauran de licitar separadament el contracte amb el municipi camprodoní perquè ja no es pot posar amb la resta de poblacions per manca de temps.
 

El president del Consell Comarcal, Joan Manso (CiU), ha retret a ERC que digués que la comarca ''es trencava'' quan Camprodon va abandonar l'empara del Consell Comarcal en matèria de recollida de residus Foto: Isaac Muntadas


Picabaralla dialèctica entre CiU i ERC

Fins aquest moment, res feia presagiar l'encreuament de declaracions entre els grups comarcals de CiU i d'ERC perquè la decisió, sens dubte, és una bona notícia pel Ripollès, ja que a partir d'ara els 19 municipis de la comarca remaran junts en aquesta matèria. La caixa dels trons s'ha destapat quan Manso ha recordat als republicans que, quan Camprodon va decidir anar per lliure en la gestió de residus, ells van dir que la comarca ''es trencava''. ''Avui espero que diguin que la comarca es construeix'', ha afirmat. A més, el president del Consell ha recordat a ERC que s'ha de respectar l'autonomia municipal prevista a la constitució i a l'Estatut d'Autonomia perquè els ajuntaments decideixin legítimament quin camí volen emprendre en determinades decisions.

El portaveu d'ERC, Roger Bosch, ha replicat al president del Consell dient-li que des del seu grup creuen més en una ''política comarcalista'' que no veuen en algunes accions de l'equip de govern. En aquest sentit, Bosch ha aconsellat a Manso que ''mai imposi i sempre intenti convèncer''. Precisament, en declaracions a NacióRipollès després del ple, el conseller republicà ha opinat que el president del Consell Comarcal ha de liderar la comarca i intentar convèncer a tots els ajuntaments del Ripollès a seguir aquelles ''direccions unitàries'' que necessita una comarca de 26.000 habitants. ''Defensem l'autonomia local en certs punts, però s'ha de fer entendre als ajuntaments què és el millor per la comarca'', ha sentenciat.

Manso ha insistit en qualificar ''d'error'' el fet de dir que la comarca es trenca quan un ajuntament abandona un servei prestat pel Consell Comarcal. El president de l'ens ho ha exemplificat amb els serveis de Joventut ''en què alcaldes de diferents grups polítics, inclosos alguns d'ERC, no hi són i no per això es trenca la comarca''. El també alcalde de Campdevànol ha apuntat que s'ha de respectar la ''voluntat municipal'' en matèria de residus perquè hi ha municipis que opten pel porta a porta, altres pels contenidors i alguns opten pels compactadors. ''S'imposem un model, només quedarem tres ajuntaments'', ha dit de forma taxativa.

El conseller d'ERC, Sergi Albrich, s'ha volgut afegir al cara a cara entre Manso i Bosch, i li ha qüestionat que si demana respecte per l'autonomia municipal, també s'hauria d'aplicar aquesta màxima. Albrich ha volgut recordar-li a Manso l'episodi que va tenir lloc el passat mes d'abril al ple del consell on, segons el conseller republicà, el president ''va faltar al respecte'' a l'alcalde d'Ogassa. Al final, la sang no ha arribat al riu i això s'ha reflectit en una votació unànime de tots els grups.
 

El conseller d'ERC, Roger Bosch, ha reclamat a Manso que faci una política ''més comarcalista'' Foto: Isaac Muntadas