El Consell Comarcal presenta un pressupost de 8,4 milions d'euros marcat pel servei de recollida de residus

Els comptes augmenten un 10,8% respecte l'any anterior i més de 3 milions d'euros estan destinats a la gestió dels residus | Els pressupostos fan un aposta per les polítiques mediambientals, socials i culturals

Més de 3 milions del pressupost aniran destinats al nou servei de recollida de residus
Més de 3 milions del pressupost aniran destinats al nou servei de recollida de residus | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
21 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:47h
L'equip de govern del Consell Comarcal del Ripollès (PDeCAT, Demòcrates de Catalunya i MES) ha presentat aquest matí uns pressupostos per aquest ens de 8.453.719,05 milions d'euros per l'exercici 2018, una xifra que augmenta en un 10,8% respecte l'any anterior. El president del Consell Comarcal, Joan Manso (PDeCAT), ha explicat que aquests pressupostos tenen una clara vocació ''continuista'' i que els ingressos s'incrementen fruit dels diferents projectes comarcals engegats en els darrers temps. El canvi en el model del servei de recollida de residus i la major aportació de fons de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) són els dos pals de paller que expliquen l'augment del pressupost en 824.107,12 euros -els diners pressupostats per l'any passat van ser 7.629.611,93 euros-.

El nou model del sistema de recollida de residus és l'eix sobre el qual pivoten aquests pressupostos i el motiu principal que n'expliquen el seu augment. S'ha de remarcar que més d'un terç del pressupost del Consell Comarcal -3.075.692,96 milions d'euros- anirà destinat a aquesta partida, que creix en un 7,6% respecte el curs anterior. El vicepresident de l'ens comarcal, Pep Coma, ha detallat que l'increment dels ingressos, aportats per tots els municipis de la comarca, es deu a l'augment exponencial de la despesa del nou servei de recollida de residus. Aquest canvi suposarà que es renovin els contenidors, la maquinària, els vehicles compactadors i els equipaments; així com l'augment de la freqüència de recollida de les escombraries.

Aquest canvi no es plasmaria en el pressupost fins el segon semestre de l'any 2018. És a dir, durant els primers sis mesos de l'any vinent, el Consell Comarcal continuaria oferint el servei de recollida de residus a través del contracte actual, que està apunt de vèncer. En canvi, pel què fa a la resta de l'any ja entraria en vigor el nou contracte. Cal recordar que aquest capítol d'ingressos encara pot créixer arran de la incorporació de Camprodon durant l'any vinent -l'únic municipi que anava per lliure i que en el seu darrer plenari va aprovar reincorporar-s'hi- i que caldrà donar-hi llum verda en el ple del Consell Comarcal d'aquest dimarts al vespre.
 

El pressupost del Consell Comarcal s'incrementa en un 10,8% respecte l'exercici anterior Foto: Isaac Muntadas


L'ACA i la Diputació de Girona augmenten els ingressos

L'altre gran injecció d'ingressos en el pressupost del Consell Comarcal prové també de l'àmbit mediambiental i és que l'augment de diners en l'àrea de Sanejament és molt rellevant. Això es tradueix en una partida de 1.605.800 euros, que s'incrementa en un 68,54% respecte l'any passat. Després de passar uns anys de penúries per la crisi econòmica, l'ACA ha pogut recuperar la seva capacitat inversora i ha aportat una sèrie de diners per fer millores a les depuradores de la comarca gestionades per l'ens comarcal. A falta que ho aprovi en una de les properes sessions plenàries, la Diputació de Girona també s'ha compromès a augmentar l'aportació en el fons que donen als Consell Comarcals de les comarques gironines per prestar serveis d'assistència i cooperació als municipis. En aquest cas, la xifra s'elevaria a uns 335.000 euros.

Aposta social i cultural als pressupostos

Els pressupostos de l'ens comarcal també aposten clarament per les polítiques socials i culturals. La bona entesa del Consell Comarcal amb el Consorci de Benestar Social del Ripollès ha permès consolidar una partida de 50.000 euros fruit d'un acord polític -a repartir a parts iguals entre les dues institucions- per complementar els ajuts de les beques pel menjador escolar. Cal recordar que el Departament d'Ensenyament concedeix unes ajudes per garantir el 100% de la gratuïtat del menjador a determinats alumnes en funció d'una sèrie de criteris socials. En alguns casos, només es cobreix el 50% del cost del menjador i la família s'ha d'encarregar de sufragar l'altre meitat del preu del servei. Per tant, aquests diners de fons propis inclosos al pressupost serviran per complementar aquesta ajuda del 50% i reduir el cost del servei a la família de l'alumne afectat.

La partida de joventut també s'ha vist incrementada gràcies a la creació d'un nou contracte programa que ofereix un servei in situ al municipi de les tècniques de joventut. A més, també s'ampliarà l'atenció a l'oficina jove situada a Ripoll amb una major dedicació del personal.
 

Els pressupostos del Consell Comarcal del Ripollès aposten per les polítiques socials i culturals Foto: Isaac Muntadas


En matèria cultural, l'aposta és molt notable perquè els recursos que hi destinarà l'ens comarcal pugen fins a un 55%. En primer lloc, el Consell Comarcal vol consolidar la Trobada de la gent gran del Ripollès, que l'any passat es va celebrar per primer cop a la Vall de Núria i va tenir una molt bona acollida de les entitats de gent gran de la comarca. Seguidament, des de l'ens comarcal es vol acabar de consolidar el Saló de l'ensenyament del Ripollès, que enguany arriba a la quarta edició i s'ha convertit en un dels més visitats de tot Catalunya. ''Permet escollir el futur dels joves sense haver de sortir de la comarca'', ha ressaltat Coma. Finalment, també destaca l'aposta per la 27a edició de la gala literària del Ripollès amb el repartiment dels premis Joan Triadú, que enguany podria celebrar-se a l'església de Sant Pere de Ripoll.

La partida per l'Escola comarcal de música del Ripollès també s'augmentarà ostensiblement en un 20,85% -uns 150.000 euros-. El creixement d'aquesta partida es deu al fet que, des de fa un parell d'anys, ha crescut el nombre d'alumnes matriculats -actualment n'hi ha més de 320- i cal augmentar el nombre d'hores de dedicació del professorat i contractar a més personal docent per poder donar-hi resposta.

Gossos, camins i salaris

El Consell Comarcal del Ripollès també ha previst un lleuger augment de la partida del Refugi d'animals del Ripollès, que depèn d'aquest ens. En total, es preveu un augment d'un 12,25% del pressupost per aquest servei. A hores d'ara, aquest equipament acull a una cinquantena de gossos i, bàsicament, la despesa principal es deu en un increment dels serveis veterinaris. Per altra part, la direcció general de Polítiques de muntanya aportarà 237.000 euros per arranjar camins rurals i veïnals de la comarca. Per acabar, els comptes preveuen un petit augment salarial de l'1,5% dels treballadors de la casa que depenen de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. A més, enguany s'estan fent diversos concursos per optar a diverses places previstes per reforçar la plantilla del Consell Comarcal.

Ajustant-se a la Llei de la racionalització i sostenibilitat de l'administració local, el pressupost de l'ens comarcal també ha d'incloure els pressupostos dels dos consorcis que té adscrits: el Consorci servei de recaptació Cerdanya-Ripollès i l'Agència de desenvolupament del Ripollès, que s'eleven fins a 990.000 i 878.600 euros respectivament. 
 

Actualment hi ha uns cinquanta gossos al Refugi d'Animals del Ripollès Foto: Refugi d'Animals del Ripollès