L'imam de Ripoll va ser confident del CNI

Abdelbaki Es Satty va ser cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils

Abdelbaki Es Satty
Abdelbaki Es Satty
Redacció
17 de novembre del 2017
Actualitzat a les 12:18h
L'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat 17 d'agost, va ser un confident del CNI, segons explica el diari El País. A més de ser investigat a l'operació Chacal, l'imam va col·laborar amb la policia d'intel·ligència espanyola al menys durant la seva estada a la presó de Castelló, entre el 2010 i 2014, on va estar ingressat per un delicte de tràfic de drogues.

Fonts dels serveis secrets espanyols han confirmat a El País la notícia, tot i que no aclareixen des de quan i fins quan l'imam va col·laborar amb ells i tampoc si aquesta col·laboració va ser remunerada.

Les mateixes fonts expliquen que els contactes amb l'imam "entren dins dels protocols habituals de l'organisme" i que és "normal" obtenir informació per a la lluita antiterrorista. I un dels llocs on es pot trobar és a la presó, on hi ha "molta gent que coopera".

L'imam, d'orientació salafista radical, va tenir un paper clau en els atemptats de Barcelona i Cambrils, que van causar 16 morts. Ell va ser qui hauria radicalitzat els joves de Ripoll que van participar en els atemptats, que mai abans havien donat signes de radicalitat, fora de la mesquita. Als cossos policials que operen a Ripoll tampoc els constava cap mena de sospita sobre Abdelbaki Es Satty, fet que tindria a veure amb que la tasca de captació l'hagués duta a terme al marge de la comunitat.

Abdelbaki Es Satty va arribar a Ripoll fa gairebé dos anys. L'imam pretenia marxar al Marroc aquest estiu. Prèviament havia demanat un període de "vacances" que se li va denegar, ja que també havia sol·licitat als administradors de la comunitat islàmica que se li paguessin aquestes vacances per avançat, la qual cosa va suposar que deixés les seves funcions com imam de la capital de comarca al mes de juny.