ERC de Sant Joan vol una fiscalitat més justa a les ordenances fiscals pel 2018

Els republicans han proposat una bateria d'al·legacions que inclouen millores per facilitar que els joves visquin al poble o la contractació de persones majors de 50 anys | El el ple de setembre les ordenances fiscals es van aprovar inicialment amb els vots de l'equip de govern (MES), el vot en contra del PDeCAT i l'abstenció d'ERC

El grup municipal d'ERC de Sant Joan ha presentat una sèrie d'al·legacions per millorar les ordenances fiscals per l'any 2018
El grup municipal d'ERC de Sant Joan ha presentat una sèrie d'al·legacions per millorar les ordenances fiscals per l'any 2018 | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
16 de novembre del 2017
Actualitzat a les 9:36h
Des que el ple de Sant Joan de les Abadesses va aprovar inicialment les ordenances fiscals per l'any 2018 el passat mes de setembre, el grup municipal d'ERC -primera força a l'oposició- ha estat treballant per registrar una nova bateria d'al·legacions per tal que es votin al plenari municipal. En total, els republicans han proposat fins a 18 millores que giren sobre cinc eixos principals. En primer lloc, Esquerra voldria disminuir l'increment fiscal previst per l'equip de govern. Tot seguit, el grup encapçalat per Sergi Albrich tindria com a objectiu facilitar l'accés dels joves a l'habitatge al poble i incentivar a les empreses de Sant Joan que contractin persones majors de 50 anys. El grup d'ERC també ha presentat al·legacions perquè al municipi es potenciï l'ús de les energies renovables en habitatges i activitats econòmiques; i per adaptar les ordenances fiscals als col·lectius amb més dificultats econòmiques. S'ha de recordar que, en el seu moment, ERC es va abstenir en la votació de les ordenances fiscals per l'any 2018; mentre que el PDeCAT es va abstenir.

L'al·legació més destacada que han presentat els republicans fa referència a aplicar una fiscalitat més justa que se centra en l'IBI (l'impost de béns immobles). Tot i que l'equip de govern no hagi tocat aquest impost i s'hagi ''congelat'', des de l'oposició -PDeCAT i ERC- consideren que s'hauria de rebaixar. En el cas dels republicans aposten per una disminució de 18% de la quota prevista de l'IBI per l'any 2018. ''La ''congelació'' de l'IBI implica una recaptació superior a la de l'any 2017, ja que la revisió cadastral efectuada pel ministeri d'Hisenda farà que diversos immobles del poble vegin un increment d'aquest impost en el seu rebut'', asseguren els republicans. L'equip de govern també ha previst ''congelar'' els percentatges de càlcul de la plusvàlua -que s'havien incrementat per l'any 2017- i des d'ERC veurien amb més bons ulls que es rebaixessin un 25% i un 40% per equiparar-se amb els què hi havia l'any 2016.

Bonificacions pels joves i els majors de 50 anys

ERC també ha presentat una sèrie d'al·legacions que volen afavorir els diversos trams d'edat dels ciutadans que viuen al municipi: des del més joves a les persones majors de 50 anys. En el primer cas, els republicans volen facilitar que els més joves puguin quedar-se a viure a Sant Joan i no optin per marxar del poble. Per fer-ho, ERC proposa establir bonificacions del 15% de l'IBI i del 50% de l'Impost sobre construccions i instal·lacions i obres, per joves de fins a 35 anys.

L'altra al·legació pretén que es potenciï la contractació de les persones de més de 50 anys que estan a l'atur. Les mesures proposades consisteixen en bonificar el 50% de la quota de l'Impost d'Activitats Econòmiques per empreses que contractin persones d'aquesta franja d'edat durant un mínim d'un any. En canvi, si el contracte és indefinit o es contracta una persona en situació d'atur -que no provingui d'una altra empresa-, la bonificació s'incrementa fins a un 80%.
 

Facilitar que els joves es quedin a viure a Sant Joan i que les empreses contractin persones de més de 50 anys són algunes de les propostes fetes pel grup liderat per Sergi Albrich Foto: Isaac Muntadas


Medi ambient i col·lectius municipals

Ser respectuós amb el medi ambient també tindrà premi si s'aproven les al·legacions d'ERC sobre les ordenances fiscals de l'any 2018. Esquerra vol fomentar l'ús de les bones pràctiques mediambientals en habitatges i activitats econòmiques bonificant fins al 20% de l'IBI per habitatges amb el certificat de qualificació energètica i, fins al 50%, pel que utilitzin energies renovables. Esquerra també vol reduir en un 10% la taxa d'escombraries i bonificar-ne el 10% per aquelles cases que realitzin compostatge casolà. Per les empreses també hi hauria una bona notícia, ja que si utilitzen o produeixen energies renovables, se'ls podrà permetre bonificar en un 50% de la quota de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE).

Els col·lectius més vulnerables també es podrien beneficiar de les al·legacions d'ERC, ja que es bonificaria el 25% de la quota de la taxa de la llar d'infants municipals per aquelles famílies nombroses, monoparentals o famílies que tinguin simultàniament més d'un fil a la llar. Un percentatge que s'ampliaria fins al 30% en el cas de famílies amb risc d'exclusió social.