L'aparcament de Can Crehuet a Sant Joan s'ampliarà fins a una vuitantena de places

Les obres, que tenen un cost de 100.478 euros i una durada prevista de tres mesos, permetran la creació de 20 places noves d'estacionament | L'Ajuntament també ha iniciat els treballs d'arranjament de l'entorn de l'exterior de l'absis del monestir, xifrades en 50.839,92 euros

L'ampliació de l'aparcament de Can Crehuet, a Sant Joan, permetrà incorporar-hi 20 noves places de pàrquing per arribar a un total de 77
L'ampliació de l'aparcament de Can Crehuet, a Sant Joan, permetrà incorporar-hi 20 noves places de pàrquing per arribar a un total de 77 | Ajuntament de Sant Joan
Isaac Muntadas
14 de novembre del 2017
Actualitzat a les 15:32h
Sant Joan de les Abadesses ha iniciat un mes de novembre trepidant pel què fa a les obres de dins del municipi. L'ampliació de l'aparcament de Can Crehuet i l'arranjament de l'entorn de l'exterior de l'absis del monestir són les dues grans actuacions previstes per l'Ajuntament en els propers dies i mesos. Pel què fa al pàrquing de Can Crehuet, situat a darrere de l'edifici de l'Institut Escola Mestre Andreu, els treballs ja van començar la setmana passada. L'objectiu és ampliar aquest aparcament amb 20 places noves d'estacionament, que permetrà disposar de fins a un total de 77 places de pàrquing.

Per aconseguir ampliar aquest espai, s'enderrocarà el mur de tanca existent i l'escala, i s'excavarà el talús de terra per encabir-hi la nova plataforma d'aparcament. Amb la rebaixa del marge que hi ha entre aquest aparcament i la carretera secundària GI-521 que puja cap al coll de Santigosa, s'aconseguirà que la nova bossa d'aparcaments estigui al mateix nivell que la ja existent. L'alcalde del municipi, Ramon Roqué (MES), ha explicat a NacióRipollès que, gràcies a l'acord a què va arribar el consistori amb la propietat per obtenir aquesta parcel·la, es podrà ampliar l'aparcament a ''una fila més de cotxes'' i, alhora, també hi haurà una nova zona verda.

De fet, aquest projecte també inclou el condicionament d'aquesta zona amb nous espais enjardinats amb terra vegetal i arbusts. A més, també hi ha previst l'eixamplament de la vorera nord i l'eliminació dels blocs de formigó que impedien que els vehicles s'enfilessin a la vorera. Segons l'alcalde, aquest aparcament situat en un punt molt cèntric de Sant Joan és absolutament necessari pels veïns que s'han vist afectats per l'ampliació de la zona verda i que havien perdut places de pàrquing. Per una altra part, també se'n beneficiaran les activitats o fires que atrauen molts turistes. ''Cada any veiem un increment de visitants a l'estiu i necessitàvem un lloc perquè puguin aparcar i visitar el poble tranquil·lament'', ha assegurat.

Es preveu que la durada de les obres sigui de tres mesos; per tant, a mitjans de gener ja haurien d'estar acabades. El cost del projecte és de 100.478 euros, dels quals gairebé la meitat (50.000 euros) provenen d'una subvenció de la Diputació de Girona. A més, hi ha 22.856 euros que venen finançats pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Direcció General de Turisme de la Generalitat. La resta -27.622 euros- els posaria l'Ajuntament amb fons propis.

Aparcament prioritari per davant del de les Cinc Fonts

L'alcalde santjoaní també ha explicat que el projecte per ampliar l'aparcament de les Cinc Fonts està en una fase embrionària. Roquè ha recordat que al plenari del passat mes de juliol ja va aprovar inicialment una modificació del POUM per poder ampliar el pàrquing fins al doble de places de les que hi ha actualment -de 50 a 100-. El batlle socialista ha detallat que encara s'ha de redactar el projecte, trobar el finançament i després ja s'executaran les obres. En canvi, per comparar-lo amb l'ampliació de Can Crehuet, Roqué ha dit que s'ha prioritzat aquesta actuació perquè era més ''senzilla'', ràpida i tenia un cost molt menor. ''L'aparcament de les Cinc Fonts és un projecte que va a un altre ritme perquè és molt més gran en proporció'', ha apuntat.
 

L'aparcament de les Cinc Fonts està a pocs metres del pont Vell Foto: Encos.cat


Les obres d'arranjament del monestir, també en marxa

L'altre projecte que també ha impulsat el consistori santjoaní aquest mes de novembre és l'inici de les obres d'arranjament dels diferents elements de pavimentació a l'exterior de l'absis del monestir de Sant Joan de les Abadesses i de l'espai adjacent i els seus accessos. Roqué ha subratllat que aquesta actuació pretén millorar la imatge de l'espai i, al mateix temps, resoldre uns problemes d'humitats a l'absis. De fet, els treballs busquen una impermeabilització completa d'aquest espai per tal d'evitar les filtracions d'aigua en tota la part baixa de les parets que el conformen.

Durant les obres també s'aixecaran les lloses que estiguin en mal estat o trencades de l'entorn per tornar-les a recol·locar. Abans d'això es farà un paviment base de formigó armat per solucionar els graons i basalts que s'hi creen actualment a causa de les irregularitats i deformacions que han aparegut al llarg del temps. Finalment, també es tornarien a executar les escales d'accés a aquest entorn amb els mateixos graons després de construir una llosa de formigó, l'absència de la qual ha afavorit deformacions i trencaments dels elements que la componen. ''Volem que el monestir ofereixi una imatge adequada perquè el paviment estava molt irregular i era bastant insegur'', ha dit. Roqué també ha explicat que es facilitarà l'accessibilitat del monestir des del punt més baix perquè la gent hi pugui entrar sense haver de baixar per les escales.

L'actuació tindrà un cost aproximat d'uns 50.839,92 euros i ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya també ha aportat el seu granet de sorra per col·laborar amb la remodelació amb una subvenció d'11.729 euros. 
 

Els treballs d'arranjament de l'entorn de l'exterior de l'absis del monestir ja han començat i, principalment, serviran per solucionar la problemàtica de les humitats Foto: Ajuntament de Sant Joan