La meitat de l'hostaleria i el petit comerç del Ripollès van tancar durant la vaga del 8-N

Segons la UIER, en les principals empreses de la comarca la convocatòria només va tenir un seguiment de l'11,4% | La caiguda del consum general s'ha xifrat en un lleuger 2,74% quan en l'aturada de país del passat 3 d'octubre va ser del 34%

Isaac Muntadas
10 de novembre del 2017
Actualitzat a les 15:45h
Segons un estudi fet per l'UIER (Unió Intersectorial d'Empresaris del Ripollès), la vaga general del 8-N no va aturar l'activitat econòmica del Ripollès. Tot i així, aquesta aturada de país sí que va tenir un seguiment rellevant en el sector de l'hostaleria i el petit comerç, ja que més de la meitat d'aquests negocis van abaixar la persiana durant la jornada del dimecres. A Ripoll, tot i la negativa de la Unió de Botiguers de secundar la vaga, un 80% dels comerços van tancar. Amb tot, la capital del Ripollès no va ser la població on més seguiment va tenir la convocatòria, ja que a Campdevànol i a Sant Joan de les Abadesses la xifra es va elevar fins al 90% dels comerços clausurats. Exactament, el mateix comportament que es va detectar a Camprodon. En canvi, a Ribes de Freser el seguiment va ser molt diferenciat segons l'hora del dia. Al matí només van secundar la vaga la meitat dels comerços; en canvi, a la tarda aquesta xifra va augmentar fins al 90%. Ben diferent va ser l'aturada a les grans superfícies com els supermercats, en què el seguiment va ser d'un escàs 12,7%.

A l'altra cantó de la balança hi ha el sector empresarial, on a diferència de l'aturada de país del passat 3-O que comptava amb l'adhesió dels principals sindicats del país com l'UGT i CCOO, el seguiment va ser força limitat. Segons recull l'UIER, de les principals empreses de la comarca -que ocupen el 64% del total dels treballadors- només van secundar la vaga un 11,4% dels empleats. Per contra les petites empreses i les microempreses sí que van secundar més la vaga que les primeres. Tot i així, ho van fer a mig gas. És a dir, van abaixar la persiana però van seguir treballant a dins sense atendre clients, però avançant feina.

El consum cau de forma simbòlica

El consum energètic registrat per les principals empreses subministradores del Ripollès va caure de forma simbòlica en un 2,74%. Una xifra pràcticament idèntica que la del dia anterior (el dimarts 7 de novembre). La diferència respecte l'aturada de país del 3-O, en aquest sentit, és abismal, ja que llavors el consum energètic va caure en un 34% -un 31,26% més-. Segons les dades de l'UIER, l'activitat de la vaga d'ahir repunta a les hores laborals. Un fet totalment diferenciat de la vaga del 3-O, en què la línia del consum energètic es va mantenir estable tan de dia com de nit. Una dada que demostra que l'activitat industrial no es va engegar.

Si ens remuntem a l'anterior vaga general prèvia a les dues d'aquesta tardor (any 2012), es pot comprovar fàcilment que el seguiment no va ser tan massiu com a la del 3-O. Llavors, la vaga només va ser secundada per una part de les empreses i el consum només va caure en un 18,67% -pràcticament la meitat de l'aturada de fa més d'un mes-. Segons explica la UIER, la patronal parteix de la base que les aturades i protestes polítiques s'han de fer ''contra qui les provoquen''. Per tant, en aquesta ocasió es va considerar que aturar l'activitat econòmica només perjudicaria l'economia catalana i es va optar majoritàriament per no secundar la vaga.