Sant Joan dona suport al govern «legítim» de Catalunya i exigeix l'alliberament dels presos polítics

L'Ajuntament aprovat una moció per unanimitat a proposta d'ERC en aquest sentit

La moció per demanar l'alliberament dels presos polítics i donar suport al govern ''legítim'' de la Generalitat de Catalunya s'ha aprovat per unanimitat
La moció per demanar l'alliberament dels presos polítics i donar suport al govern ''legítim'' de la Generalitat de Catalunya s'ha aprovat per unanimitat | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
07 de novembre del 2017
Actualitzat a les 12:07h
El reguitzell de mocions relacionades amb el procés sobiranista que s'estan aprovant aquests dies arreu de Catalunya són un símptoma de què el món municipal està majoritàriament compromès amb aquesta causa. El ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dilluns al vespre a Sant Joan de les Abadesses ha aprovat per unanimitat una moció, a proposta d'ERC, per demanar la llibertat dels presos polítics (els dos ''Jordis'' i els set consellers cessats pel Govern espanyol) i donar suport al govern ''legítim'' de Catalunya, encapçalat pel president a l'exili, Carles Puigdemont.

La moció és la mateixa que es va aprovar el passat dijous al ple de Ripoll i la seva aprovació a Sant Joan ha tingut una important càrrega simbòlica plena de detalls. En primer lloc, la rellevància d'aquesta votació ha fet que una quinzena de persones s'acostessin fins a la sala de plens. Un fet estrany, ja que normalment no hi ve públic -tret del ple d'investidura- exceptuant la premsa i algun espectador fidel. El segon detall visible ha estat la presència del retrat del president Puigdemont a la sala. Un detall significatiu tenint en compte la moció que es votava i que desafia clarament a l'Estat espanyol.

L'alcalde del municipi, Ramon Roqué (MES), ha començat la seva intervenció dient que el govern de Catalunya va convocar un referèndum d'autodeterminació de forma legítima que havia de portar el país a la independència ''si així ho decidien els seus ciutadans''. Precisament, el resultat va ser clarament afirmatiu després d'escrutar els resultats de l'1-O i; per tant, el Govern no ha fet res més que complir el seu programa electoral. Roqué ha apuntat que l'Estat Espanyol està fent ús de manera ''il·legal'' de les eines que té ''com els fiscals i alguns jutges''. Per això, el batlle santjoaní ha assegurat que des dels Ajuntaments, que són les institucions més properes a la ciutadania, s'ha de rebutjar de forma ''enèrgica i clara'' tots els ''despropòsits'' i les males praxis del Govern Central. Sobre els presos polítics, l'alcalde ha assenyalat que són persones ''nobles'' que únicament van decidir treballar per Catalunya i ''se'ls ha retingut sense criteri jurídic i de forma il·legal i injusta''. Per aquest motiu, Roqué n'ha reclamant el seu alliberament immediat i que cessi l'aplicació de l'article 155.
 

La fotografia del president Puigdemont i els llaços grocs que portaven els regidors d'ERC, alguns dels detalls de la sessió Foto: Isaac Muntadas


ERC, amb llaços grocs

Tornant un moment al simbolisme, els tres regidors d'Esquerra portaven llaços grocs al pit en senyal de solidaritat amb els presos polítics. El seu portaveu, Sergi Albrich, ha iniciat el seu discurs agraint la celeritat amb què l'equip de govern ha permès la celebració d'aquest ple -el van demanar divendres a la nit i en tres dies ja s'ha pogut fer-. El regidor republicà ha incidit en la importància d'aquesta moció per tres motius: la necessitat d'exigir l'alliberament dels presos polítics, donar suport al govern legítim i democràtic de Catalunya i rebutjar ''el cop d'estat'' en tota regla fet pel Govern Espanyol. Albrich ha apuntat que és el mínim que els hi deuen a les persones empresonades, a les que estan a ''l'exili'' i a totes aquelles que ''esperem que no hi vagin, però que hi poden anar'' que són els membres de la mesa del Parlament. L'edil republicà ha coincidit amb Roqué en què el Govern de la Generalitat s'ha limitat a complir un mandat democràtic i hi ha afegit que se'ls ha de recolzar de forma pacífica. Albrich ha finalitzat la seva intervenció recordant que els presos polítics són persones ''honestes'' i entre ells hi ha el president del seu partit i ''alguns amics i companys''.

Per la seva part, la regidora i portaveu del PDeCAT, Concepció Formatgé, ha fet propis els arguments dels seus companys de consistori i ha llançat dues reflexions. La primera ha estat la de dir que tot el què està passant sembla que ho estiguin somiant pel surrealisme dels atacs del Govern Espanyol. ''Al vespre et quedes adormit al sofà i quan et despertes i mires les notícies, sembla que ho hagis somiat'', ha asseverat. Tot seguit, Formatgé ha volgut subratllar el tracte diferenciat que han fet alguns mitjans de comunicació de la justícia espanyola i de la belga dient que una és una ''justícia justa i l'altra és injusta''. ''És per flipar que en aquest país utilitzem aquesta terminologia'', ha apuntat. 
 

Al ple hi han assistit una quinzena de persones quan normalment no hi va ningú Foto: Isaac Muntadas