El ple de Ripoll condemna l'empresonament del Govern de la Generalitat per unanimitat

El consistori ripollès ha exigit que s'alliberin tots els presos polítics de forma immediata i ha condemnat l'ús ''arbitrari i partidista'' de la justícia

El ple de l'Ajuntament de Ripoll ha rebutjat per unanimitat l'empresonament d'una gran part de membres del Govern de la Generalitat
El ple de l'Ajuntament de Ripoll ha rebutjat per unanimitat l'empresonament d'una gran part de membres del Govern de la Generalitat | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
04 de novembre del 2017
Actualitzat a les 9:41h
L'Ajuntament de Ripoll ha celebrat un ple extraordinari aquest divendres a la tarda per condemnar de forma unànime l'empresonament d'una bona part del Govern de la Generalitat escollit de forma legítima en les eleccions del passat 27-S. Cal recordar que, aquest dimecres, l'Audiència Nacional va decretar presó incondicional sense fiança pel vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, i pels set consellers que van ser citats a declarar -Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Raül Romeva, Joaquim Forn i Carles Mundó- acusats de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics amb penes que poden arribar fins als 30 anys de presó. En canvi, pel conseller Santi Vila va decretar presó eludible amb una fiança de 50.000 euros, que ha pagat aquest matí. Vila ha pogut sortir del centre penitenciari madrileny d'Estremera on ha passat aquesta darrera nit juntament amb la resta de consellers. Per la seva banda, les dues dones del Govern van ingressar a la presó d'Alcalà Meco (Madrid).

Per altra banda, la jutgessa de l'Audiència Nacional que instrueix el cas, Carmen Lamela, ha donat llum verda aquest divendres a l'enviament de l'euroordre de detenció pel president Carles Puigdemont i la resta de consellers que s'han quedat a Brusel·les a ''l'exili'' -Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Toni Comín i Lluís Puig-. Tampoc s'ha d'oblidar que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, també s'ha querellat contra la majoria de membres de la mesa del Parlament amb la presidenta de la cambra al capdavant, Carme Forcadell, pels delictes esmentats anteriorment per haver aplicat el ''mandat democràtic sorgit de les urnes el passat 1-O''. En aquest cas, el Tribunal Suprem va ajornar ahir la declaració dels diferents acusats i va aplaçar les seves compareixences fins el proper dijous 9 de novembre, però no sense abans sotmetre'ls a vigilància policial.
 

L'alcalde, Jordi Munell (PDeCAT), ha llegit els acords d'aquesta moció Foto: Isaac Muntadas


L'Ajuntament de Ripoll ha manifestat a través del seu alcalde, Jordi Munell (PDeCAT) que aquestes noves detencions se sumen a una campanya d'ús ''arbitrari'' de la justícia per part de l'Estat espanyol amb finalitats ''polítiques''. En aquest sentit, Munell ho ha exemplificat amb la detenció dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, que estan empresonats a Soto del Real des de fa 18 dies per les seves idees polítiques i amb els condemnats per haver organitzat la consulta del 9-N l'any 2014 -Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs-.

Munell ha assenyalat que l'existència de presos polítics no té cabuda a la Unió Europea, ja que segons ha recordat, atempta contra els drets recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans i contra el Conveni Europeu en la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals, que va ser adoptat l'any 1950 pel Consell d'Europa i ratificat per Espanya. El batlle ripollès ha assegurat que el consistori sempre defensarà els valors de la pau, el diàleg i la llibertat. ''És un compromís ferm i innegociable'', ha sentenciat.

Per aquests motius, el consistori ripollès ha rebutjat aquesta situació d'escalada ''repressiva'' dels darrers mesos ''no desitjada i injustificada'' i ha exigit l'excarceració immediata de tots els presos polítics. Els regidors han donat ple suport al Govern, a la mesa i al Parlament de Catalunya pel fet que els hagin desposseït de les seves competències a través de l'aplicació ''indigna'' de l'article 155, el qual han exigit que s'anul·li immediatament. El consistori ripollès també ha exigit la fi de la ''judicialització'' de la política catalana i ha condemnat ''l'arbitrarietat'' i l'ús ''partidista'' amb què s'estan aplicant lleis tot ''pervertint'' la separació de poders, ''que qualsevol estat de dret hauria de garantir''. Finalment, ha apel·lat a la Unió Europea i a les institucions internacionals a exercir una mediació política per trobar una solució a través del diàleg.