Ripoll es compromet a treballar amb la banca ètica i l'economia social i solidària

L'Ajuntament es compromet a traspassar tots els seus comptes i fons bancaris a entitats financeres de la banca ètica de cara l'any 2018

Cua per retirar diners als caixers automàtics d'una oficina del Banc Sabadell de Vic
Cua per retirar diners als caixers automàtics d'una oficina del Banc Sabadell de Vic | Adrià Acosta
Isaac Muntadas
03 de novembre del 2017
Des d'aquest passat dimarts, Ripoll s'ha unit a la llista de municipis compromesos amb la banca ètica i l'economia social i solidària. La moció conjunta presentada per ERC i la CUP ha prosperat amb el vot unànime de tots els regidors del consistori en un context polític molt favorable a la seva aprovació. Cal recordar que en els dies previs a la declaració unilateral d'independència i en les jornades posteriors, hi ha hagut una fuga d'empreses importants de Catalunya que han decidit traslladar la seu social fora del país per la creixent inestabilitat econòmica. Més de 1.700 empreses han pres aquesta decisió, entre les quals s'hi troben les dues grans entitats financeres catalanes com són CaixaBank i el Banc Sabadell, que han traslladat la seva seu social a València i a Alacant respectivament.

La moció aprovada al ple de Ripoll considera que la decisió presa per CaixaBank i el Banc Sabadell és una ''deslleialtat'' i una manca de respecte per a les institucions catalanes. Per aquest motiu, el plenari ha decidit que, a partir d'ara, la capital del Ripollès només operarà a través de la banca ètica i el consistori s'ha compromès a iniciar els tràmits necessaris per adherir-se a la xarxa de municipis per l'economia social i solidària. Així doncs, l'Ajuntament de Ripoll s'ha emplaçat a establir contactes amb diferents entitats de la banca ètica catalana per saber com funcionen i quins serveis ofereixen en un termini que no sobrepassi els dos mesos des de l'aprovació d'aquesta moció.
 

La moció per treballar amb la banca ètica i l'economia social i solidària s'ha aprovat per unanimitat Foto: Isaac Muntadas


A partir d'aquest moment, el consistori traspassaria a les entitats de la banca ètica escollida la gestió bancària dels comptes i fons que depenen de l'Ajuntament. De totes maneres, aquesta iniciativa no s'activarà fins que s'hagi elaborat el pressupost de l'any 2018 i s'acomplirà de forma gradual i en la mesura que sigui possible; tot respectant els acords vigents. El consistori també s'ha compromès a no establir cap nou vincle o relació amb una entitat bancària que no estigui inclosa dins de la llista de banques ètiques i cooperatives ''sempre i quan aquestes no ofereixin una alternativa a la banca convencional''. A més, els diversos grups municipals han acordat que s'estudiarà la viabilitat d'incloure clàusules que afavoreixin la banca ètica en les licitacions de contractes de l'Ajuntament i les empreses municipals.

Aquest gir cap a la banca ètica no només es pretén que sigui a les institucions, ja que el consistori ripollès vol treballar aquesta iniciativa des de la base. És per això que es faran campanyes per tal de sensibilitzar i emplaçar la ciutadania a què faci ús d'aquest tipus d'entitats financeres. Per tal de construir els fonaments d'aquesta iniciativa, es començarà pels més petits i s'oferiran a les escoles del municipi la possibilitat de realitzar cursos de sensibilització sobre aquest tema.

El cap de l'oposició i portaveu d'ERC, Roger Bosch, ha assegurat que el sistema bancari ''ens atrapa'' i per tal de no haver de dependre de segons quines entitats financeres, ''és millor que tinguem llibertat per escollir amb les què volem treballar''. El regidor de la CUP, Santi Llagostera, s'ha mostrat molt crític amb la banca convencional i ha acusat aquestes entitats d'augmentar els seus ingressos de forma exponencial mentre la crisi econòmica assolava el país ''amb una voràgine de retallades socials, precarització laboral, creixement de la pobresa i destrucció dels serveis públics''. Llagostera ha posat un exemple molt gràfic per argumentar aquesta afirmació. ''Només amb el 10% dels beneficis d'entre els anys 2007 i 2013 d'aquestes entitats financeres, s'haurien pogut evitar les retallades'', ha sentenciat. A més, el regidor cupaire ha apuntat que totes aquestes entitats com el BBVA, el Banc Santander, CaixaBank o Banc Sabadell tenen vincles amb les principals empreses del país, un fet que no agrada gens a la CUP.
 

El portaveu d'ERC a Ripoll, Roger Bosch, ha dit que tot i que l'actual sistema bancari ''ens atrapa'', s'ha de mirar de no dependre de segons quines entitats financeres Foto: Isaac Muntadas