El ple de Ripoll aprova per unanimitat una moció per reclamar la llibertat dels «Jordis»

Fem Ripoll-CP s'absté en una moció per rebutjar la ''brutalitat'' policial de l'1-O, la Casa Reial i l'aplicació de l'article 155 i per reclamar una DUI efectiva

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez durant la  protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez durant la protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Isaac Muntadas
02 de novembre del 2017
Actualitzat a les 11:48h
Aquests darrers dies, els ajuntaments d'arreu de Catalunya no paren d'aprovar mocions relacionades amb el procés sobiranista. Ripoll, que gaudeix d'una àmplia majoria independentista amb 16 dels 17 regidors que es decanten per aquesta opció, no n'ha estat una excepció. En la sessió plenària d'aquest passat dimarts al vespre s'ha aprovat per unanimitat una moció per reclamar la llibertat immediata dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, empresonats al centre penitenciari de Soto del Real (Madrid) des del passat 17 d'octubre. Cal recordar que els dos presidents de les entitats sobiranistes van ser acusats per la jutge Carmen Lamela de sedició per ''obstaculitzar'' la feina de la Guàrdia Civil, mitjançant ''l'esperonament'' de la gent davant de la seu de la conselleria d'Economia -en una concentració en què es van destrossar diversos cotxes patrulla- durant les protestes dels dies 20 i 21 de setembre.

El manifest acordat pel consistori ripollès, a banda d'exigir la llibertat dels ''Jordis'', també carrega contra l'Estat espanyol dient que persegueix ''la llibertat d'expressió i el dret a decidir de les persones''. A més, aquesta moció assegura que a Espanya es jutgen les idees i s'empresona de forma ''il·legal''. Per una altra banda, el manifest denuncia que a l'Estat espanyol no hi ha separació de poders -judicial i polític- i que els mitjans de comunicació estatals manipulen la informació en favor del govern del PP. Finalment, aquesta moció també reclama a les institucions europees que no continuïn girant l'esquena a Catalunya davant d'accions pròpies d'una ''dictadura''.

L'alcalde del municipi, Jordi Munell (PDeCAT), ha volgut constatar que en ple segle XXI encara hi ha ''presos polítics'' en un país membre de la Unió Europea com és Espanya. El batlle ripollès ha titllat el govern de l'Estat de ser ''poc democràtic''. Munell ha dit que aquesta queixa s'ha de traslladar fins a les més altes institucions europees i internacionals perquè es pronunciïn sobre ''l'injust'' empresonament d'aquests dos líders socials. Precisament, el portaveu d'ERC, Roger Bosch, ha narrat que el dia en què es van produir els fets pels quals s'acusa als ''Jordis'', ell estava entre la massa de persones concentrades davant la seu d'Economia. Bosch ha assegurat que quan els dos líders civils van pujar al cotxe de la Guàrdia Civil volien dissoldre la concentració i, en cap cas, tenien intenció d'enfervorir les masses perquè fossin hostils amb la policia espanyola.

El regidor republicà també ha preguntat a Munell quin era el motiu de la retirada de la pancarta penjada a la façana de l'Ajuntament on s'hi podia llegir ''democràcia''. ''Mentre ells estiguin tancats, la democràcia no l'hem aconseguida. Us demanaríem si es pot tornar a penjar'', ha demanat. L'alcalde ha promès que la tornaran a penjar immediatament i s'ha excusat dient que, un cop es proclamés la independència, tenien la intenció de retirar totes les estelades i les pancartes reivindicatives. Munell també ha desvetllat que hi ha algunes propostes sobre la taula per mostrar el seu rebuig a l'empresonament dels ''Jordis'' com la de posar les senyeres dels ajuntaments a mitja asta fins que no surtin de la presó. Una iniciativa que es debatrà aquest dijous a l'executiva de l'Associació de Municipis per la Independència.
 

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell (PDeCAT), ha explicat el contingut de la moció per demanar l'alliberament dels ''Jordis'' Foto: Isaac Muntadas


Fem Ripoll-CP s'absté en la segona moció sobiranista

En canvi, en la segona moció sobiranista del ple no hi ha hagut quòrum i Fem Ripoll-CP s'ha abstingut perquè hi havia algun punt en què la seva portaveu, Anna-Belén Avilés, no hi estava d'acord; tot i condemnar amb tota l'energia la violència ''que es va exercir contra la gent que es volia expressar a les urnes''. Aquest cop es demanava condemnar i rebutjar la ''brutalitat'' policial i la persecució de l'Estat a Catalunya, la Casa Reial i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola. A més, el text també incloïa fer efectiva la declaració unilateral d'independència.

Començant pel darrer punt, el ple de Ripoll ha instat a la Generalitat i al Parlament de Catalunya a executar els resultats del referèndum d'autodeterminació del passat 1 d'octubre. Tot seguit, el plenari ha condemnat de forma ''enèrgica, alta i clara'' la violència exercida per part de l'Estat espanyol, emparada pel seu govern mitjançant l'actuació de la Policia Nacional Espanyola, la Guàrdia Civil i el poder judicial. A més, també han demanat la retirada de tots els cossos de seguretat espanyols que van ser enviats a Catalunya per impedir la votació amb una actuació ''violenta i desproporcionada''. L'Ajuntament de Ripoll també ha demanat que el govern espanyol assumeixi tots els danys personals i materials provocats l'1-O per la policia.

Aquesta moció també preveu demanar la dimissió, el cessament i que es declarin persones ''non gratas'' als màxims responsables polítics de l'operatiu desplegat per impedir el referèndum com són Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo, Emilio Ablanedo i Diego Pérez de los Cobos. El plenari ha denunciat l'aplicació ''fraudulenta'' de l'article 155 acusant com a màxim responsable al govern del PP i a Ciutadans i al PSOE com a ''còmplices'' necessaris. El rei Felip VI també ha rebut, ja que el ple ha acordat condemnar el discurs que va pronunciar el passat 3 d'octubre, el dia de l'aturada de país.
 

Fem Ripoll-CP s'ha abstingut en una de les dues mocions sobiranistes del ple d'aquest dimarts Foto: Isaac Muntadas