Hospital Comarcal del Ripollès

L'envelliment de la població del Ripollès marca el pla estratègic de l'Hospital de Campdevànol

Aquest pla estratègic detalla la missió, la visió, els valors i el DAFO del centre hospitalari

, Ripoll | 31/10/2017 a les 11:41h
Arxivat a: Societat, visió, valors, DAFO, Consell Comarcal del Ripollès, Ajuntament de Campdevànol, Joan Grané, missió, pla estratègic, hospital, Hospital Comarcal del Ripollès
El director gerent de l'Hospital de Campdevànol, Joan Grané, ha presentat el Pla Estratègic 2017-2020 d'aquest centre hospitalari
El director gerent de l'Hospital de Campdevànol, Joan Grané, ha presentat el Pla Estratègic 2017-2020 d'aquest centre hospitalari | Isaac Muntadas
Aquesta notícia es va publicar originalment el 31/10/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Hospital de Campdevànol ha presentat el Pla Estratègic 2017-2020 del centre hospitalari en un acte al Consell Comarcal aquest passat divendres a la tarda. Un esdeveniment en què l'Hospital Comarcal del Ripollès ha mostrat quin és el seu full de ruta pels propers anys. Aquest és el quart pla estratègic que s'elabora a mitjà termini i espera millorar, encara més, els objectius complerts en l'anterior pla estratègic (2013-2016) que va tenir un acompliment del 80%.

A més, el 55% dels treballadors d'aquesta institució van contestar a una enquesta amb la voluntat d'obtenir la opinió directa del personal de l'hospital sobre quins eren els atributs a millorar del centre i quins ja eren molt bons. Per exemple, els professionals del centre van suspendre el desenvolupament professional i la coordinació entre els nivells assistencials, van dir que les accions de formació i la comunicació interna hauria de millorar i van aprovar amb nota el tracte amb els usuaris que consideren que és humà i personalitzat i que el servei assistencial és de qualitat.

El Ripollès té una població envellida

A l'hora de dissenyar aquest pla estratègic s'ha tingut molt en compte quines són les característiques bàsiques del Ripollès i la situació de la seva població. És per això que el director gerent de l'entitat, el doctor Joan Grané, ha apuntat que la comarca del Ripollès té una població envellida, ja que el percentatge de ciutadans que supera els 65 anys és del 24,5% quan a la resta de Catalunya només és del 18% -també és la comarca gironina amb una població més envellida-. De fet, dels 25.101 habitants del Ripollès, la població tendeix a concentrar-se en la franja d'edat d'entre 40 i 65-70 anys, i cada vegada hi ha més persones amb més de 80 anys (l'esperança de vida a la comarca és de 81,8 anys, on la població ha decrescut un 1% de mitjana en els darrers nou anys).

Així doncs, un dels objectius principals per l'hospital en els propers anys és l'aposta per desenvolupar un model integral d'atenció geriàtrica i aplicar nous models d'atenció hospitalària domiciliària. ''L'hospital s'ha de poder adaptar als nous requeriments de la població i ser capaç de donar-hi resposta'', ha assenyalat.
 

Grané ha reconegut que el Ripollès és una comarca ''envellida'' amb un 24,5% de la població que supera els 65 anys Foto: Isaac Muntadas


Missió, visió, valors i DAFO

El doctor Grané també ha explicat quines són les bases d'aquest pla estratègic pels propers quatre anys començant amb l'explicació de la missió de l'hospital. Aquesta consisteix en ser la institució que vetlla i s'adapta a les necessitats de salut i socials de les persones a la comarca del Ripollès, tot buscant l'excel·lència mitjançant el desenvolupament dels professionals del centre hospitalari. En canvi, la visió consisteix en què l'hospital sigui vist com la institució referent en l'àmbit de la salut i social al Ripollès, de confiança, sostenible, propera i oberta a la ciutadania i als seus treballadors. Pel què fa als valors, l'Hospital Comarcal del Ripollès els ha desgranat en sis fronts ben diferenciats: professionalitat, compromís, capacitat resolutiva, treball en equip, confiança i proximitat.

El doctor Grané també ha volgut mostrar un anàlisi DAFO (debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats) de l'Hospital de Campdevànol. Per exemple, algun dels punts febles del centre hospitalari és la dificultat per atreure i fidelitzar professionals, una comunicació interna millorable, un 25% de pacients de la comarca que són atesos fora del Ripollès, carències dels sistemes informàtics o una major càrrega administrativa i reducció dels temps assistencials. Per contra, l'hospital també gaudeix d'algunes fortaleses com la pau social del centre, la gestió del sistema mediambiental, l'amplia experiència dels professionals, les aliances estratègiques o la sensibilitat per l'entorn social.

L'Hospital Comarcal del Ripollès també està sotmès a una sèrie d'amenaces com és la disminució i l'envelliment de la població, un nou model de contracte i facturació, recursos econòmics insuficients o l'absència de la xarxa de comunicació de fibra òptica de la comarca. Per contrarestar aquest fet, el centre hospitalari comarcal també podrà disposar d'una sèrie d'oportunitats com la millora de l'àmbit de les tecnologies de la informació, aliances estratègiques, una única ABS social, la potenciació de l'atenció domiciliària o la realització d'un abordatge integral del pacient. En definitiva, tot això condueix cap a quatre eixos estratègics amb diversos objectius cadascun com és del pacients i ciutadans, professionals, entorn i sostenibilitat.
 

Grané ha detallat la missió, la visió, els valors i el DAFO de l'Hospital Comarcal del Ripollès Foto: Isaac Muntadas

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Troncs acumulats en un canal a tocar del Ter
Troncs acumulats en un canal a tocar del Ter | Arnau Urgell
Demanen una autorització global per a tota la comarca i agilitzar els tràmits per aconseguir permisos de manteniment
El moment en què l'aigua va inundar el pont d'entrada a Ribes de Freser
El moment en què l'aigua va inundar el pont d'entrada a Ribes de Freser | @laauraestrada
Ripoll, Setcases i Campdevànol també van patir alguns desperfectes. Les lleres dels rius, els ponts, els camins rurals i alguns habitatges són els llocs més afectats
L'autocar, endinsant-se a la carretera plena d'aigua
L'autocar, endinsant-se a la carretera plena d'aigua
L'empresa que ofereix el servei argumenta que "només podia avançar" perquè la carretera no estava tallada