Campdevànol

Campdevànol aprova unes ordenances fiscals «continuistes» amb l'abstenció de l'oposició

La lleugera rebaixa de l'IBI del 0,76 al 0,75% i el petit augment del cànon de l'aigua en un 3,21% són les modificacions més rellevants | També s'ha aprovat la implantació d'una taxa de 40 euros per la realització d'una prova analítica de l'ADN dels gossos censats al municipi

per Isaac Muntadas , Campdevànol, 30 d'octubre de 2017 a les 11:57 |
L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso (PDeCAT), ha dit que les ordenances fiscals per l'any 2018 són ''continuistes'' perquè no hi ha massa modificacions | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les ordenances fiscals per l'any 2018 a Campdevànol s'han aprovat en el ple d'aquest passat dijous amb els vots de l'equip de govern (PDeCAT) i l'abstenció de l'oposició (MES, ERC i CUP) en bloc. L'alcalde del municipi, Joan Manso, ha definit aquestes ordenances fiscals com a ''continuistes'' i ''conservadores'' perquè tenen força similituds respecte les de l'any passat. De fet, només es modifiquen un total de set ordenances i la resta no pateixen cap tipus d'afectació. Els canvis més destacats són una petita reducció de l'impost de béns immobles (IBI) i una regularització del cànon de l'aigua traduït en un lleuger augment.

Pel què fa a l'IBI, l'Ajuntament ha acordat fer una petita rebaixa d'aquest impost en el sòl urbà d'unes dècimes -del 0,76 al 0,75%-, una xifra que a la pràctica suposa una reducció en el global de la recaptació d'entre 8.000 i 10.000 euros. La modificació d'aquest impost a la baixa es deu al fet que la regularització cadastral ha tingut molt poc efecte a Campdevànol, ja que només ha afectat a un 7% dels edificis de la vila -als municipis del voltant aquesta xifra es dispara fins a una afectació d'entre el 30 i el 35%. ''Durant aquests anys, s'han anat fent regularitzacions en el camp de l'IBI per anar aflorant els elements no declarats i ara és més fàcil fer aquesta rebaixa'', ha apuntat Manso. La reducció de l'IBI afectarà al cent per cent del cens amb independència de què estigui afectat o no per la regularització.


Des de la CUP, la seva portaveu, Mariona Baraldés, s'ha mostrat força satisfeta amb la majoria d'ordenances però; tot i que l'IBI s'ha reduït, proposarà alguna esmena relacionada amb aquest impost per tal que no sigui lineal. La formació anticapitalista treballa amb uns marges de fiscalitat en què no volen que s'apliqui el mateix gravamen a depèn quin tipus d'habitatge. És per això que la CUP ha demanat a l'equip de govern si es pot establir un tipus de gravamen superior als habitatges de segona residència perquè ''entenem que són un luxe'' i als pisos buits en un moment en què hi ha més demanda de lloguers i costa trobar pisos a preus assequibles. Baraldés ha insistit que això està contemplat dins de la llei d'Hisendes Locals, en què hi ha previst un ventall d'entre el 0,3 i l'1,3% en funció del nombre d'habitants del municipi, que permet fer un impost lineal i establir un tipus de gravamen diferent. Manso ha respòs que desconeixia si això jurídicament es pot plantejar, però que si està recollit dins de la llei d'Hisendes Locals, ''no hi ha d'haver cap problema''.
 

Els regidors de la CUP, Mariona Baraldés, i d'ERC, Toni Riera, S'han centrat en l'IBI i els gossos i les escombraries respectivament Foto: Isaac Muntadas


L'aigua, els gossos i les escombraries

La regularització de l'aigua amb un lleuger augment de l'impost en un 3,21% ha estat l'altre gran novetat d'aquestes ordenances fiscals. El batlle campdevanolenc, Joan Manso, ha explicat que aquesta subtil pujada respon bàsicament a una adequació del servei -prestat per l'empresa externa GIACSA- per adaptar-se al preu de cost. De fet, el cànon de l'aigua s'augmenta lleugerament sobre l'IPC actual i es concentraria només en la quota que es paga un cop a l'any.


El consistori també ha incorporat una nova taxa de 40 euros per a la realització d'una prova analítica de l'ADN dels gossos censats al municipi que pretén aplicar un nou model de gestió pel què fa a la recollida de gossos i a la gestió del padró d'aquests animals. El portaveu de MES, Lluís López, ja ha assegurat que aquesta taxa respon a la implantació d'un projecte ''superior'' com és el cens de gossos municipals. ''La gent que tenim animals domèstics hem de donar un exemple de civisme i recollir-ne els excrements'', ha assenyalat. En la mateixa línia s'ha pronunciat el regidor d'ERC, Toni Riera, que ha celebrat la incorporació d'aquesta taxa perquè era ''una aposta personal'' dels republicans. Riera ha destacat que això permetrà tenir un poble més net, ''ja que en altres poblacions de la comarca s'ha fet i ha funcionat''. El regidor republicà també ha expressat que les campanyes i accions que s'havien fet fins ara ''no han funcionat''.

L'edil republicà també ha preguntat a l'alcalde perquè no hi ha hagut una disminució de la taxa d'escombraries recordant-li que, en el seu moment, va prometre una ''rebaixa substancial'' des del Consell Comarcal i encara no s'ha produït. Sobre això, Manso ha explicat que, de moment, aquesta taxa es manté congelada perquè no saben quan entrarà en vigor el nou contracte i no tenen clar quin en serà l'impacte. ''Llavors, es regularitzarà però no ho sabrem fins a principis o mitjans de l'any vinent'', ha reiterat.
 

El portaveu de MES, Lluís López, ha valorat totes les modificacions de les ordenances fiscals aturant-se en la pujada del cànon de l'aigua Foto: Isaac Muntadas


Més ordenances i l'adéu de Sergi Corbatera

En el plec de les ordenances fiscals també hi ha hagut algunes modificacions més petites com l'augment de la quota de gual d'uns 14 a 40 euros. Manso ha explicat que aquest és el preu de cost de la placa, però també ha dit que cada cop se'n fan menys. En matèria de la utilització de les instal·lacions municipals, el consistori també ha eliminat l'ús privatiu de la sala Diagonal i només es preveu l'ús privatiu de les sales Auditori i Polivalent del centre cívic atenent-se al seu caràcter de sales legalitzades i que compleixen la normativa. Aquest ple també ha estat l'últim del regidor de Serveis Econòmics, Empresa i Ocupació, Sergi Corbatera, que ha plegat per motius exclusivament professionals. Corbatera ha assegurat que no pot compaginar el seu càrrec de regidor amb la seva feina per una causa ''sobrevinguda i imprevista''; per tant, el seu substitut a partir del proper ple serà Àngel Ruiz.
 

El regidor del PDeCAT, Sergi Corbatera, ha dimitit com a regidor del consistori i Àngel Ruiz serà el seu substitut Foto: Isaac Muntadas

 

Participació