Munell: «Estem decidits a concloure el mandat rebut el 27-S amb la independència»

La sala Eudald Graells s'ha omplert de gom a gom amb unes 300 persones per escoltar la xerrada ''155, i ara què?'' | Munell ha assegurat que la independència ja es va proclamar el passat 1-O amb els resultats del referèndum

La sala Eudald Graells s'ha omplert de gom a gom amb més de 300 persones per escoltar la xerrada ''155, i ara què?''
La sala Eudald Graells s'ha omplert de gom a gom amb més de 300 persones per escoltar la xerrada ''155, i ara què?'' | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
26 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:42h
A menys de 48 hores perquè el Senat posi en marxa l'aplicació de l'Article 155 de la Constitució i el Parlament respongui amb l'aixecament de la suspensió de la proclamació d'independència del passat 10 d'octubre, la ciutadania viu cada minut amb intensitat i amb incertesa de què pot passar aquest divendres. Aquests dies, les capitals de comarca d'arreu de Catalunya estan fent actes informatius per saber quin pot ser l'abast de l'ofensiva provinent de l'Estat espanyol. Aquest és el cas de Ripoll, en què aquest dimecres al vespre, la sala Eudald Graells s'ha omplert de gom a gom per escoltar la xerrada que portava per títol ''155, i ara què?''. L'interès de la ciutadania ha desbordat l'espai amb prop de 300 persones, la majoria de les quals s'han hagut de quedar dretes al fons de la sala perquè no quedaven cadires buides.
 

A la sala Eudald Graells no hi cabia ni una agulla Foto: Isaac Muntadas


De fet, per ser fidels a la realitat aquesta darrera afirmació és falsa. Sí que hi havia una cadira buida. Concretament, a sobre de l'escenari. El president d'Òmnium Cultural al Ripollès i de l'ANC de Sant Joan de les Abadesses, Jordi Vilarrodà, ha explicat que en tots els actes d'aquestes dues entitats sobiranistes, des de fa deu dies, es deixen un parell de cadires buides per simbolitzar que hi ha dues persones que no hi poden ser. Els presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, que estan empresonats a Soto del Real acusats de sedició i pels seus pensaments polítics. ''Avui només n'hem pogut posar una perquè la resta estan plenes'', ha dit el periodista entre aplaudiments. Tot seguit, i abans de passar la paraula a l'alcalde de Ripoll i diputat de Junts pel Sí, Jordi Munell, Vilarrodà ha reiterat que aquests dies s'ha d'evitar la divulgació de rumors que no siguin ''fiables'' o contrastats per les entitats sobiranistes, les institucions catalanes o les persones autoritzades com els diputats o els membres del govern.
 

A dalt de l'escenari s'ha posat una cadira buida per simbolitzar l'absència dels presidents d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez Foto: Isaac Muntadas


Decidits a ''proclamar'' la independència

L'alcalde ripollès ha començat la seva intervenció explicant que, tot i ser diputat al Parlament, el secretisme de les reunions a Palau provoca que s'assabentin només d'una part molt petita de tot el què s'hi diu. L'hermetisme és tal que Munell ha reconegut que, a vegades, reben les notícies abans per la premsa o WhatsApp. De fet, per exemple, la decisió presa el passat 10 d'octubre pel president Puigdemont de suspendre la declaració de la independència, la van saber només cinc minuts abans de l'inici del plenari.

Munell ha volgut referir-se al contingut de la reunió que han mantingut els 61 diputats de Junts pel Sí -amb l'absència de Germà Gordó- aquest dimecres a partir de les 3 de la tarda. L'alcalde de Ripoll ha assegurat que tots els diputats van manifestar la seva voluntat ''sense cap mena de dubte'' de concloure el mandat rebut en les eleccions del passat 27-S de l'any 2015 per portar Catalunya cap a la independència.

Tot i així, Munell ha assenyalat que ''proclamar'' la independència té matisos que costen molt d'entendre. ''Quan ha acabat aquesta reunió de dues hores, un dels nostres diputats que és un professor catedràtic universitari ha aixecat la mà per dir que no havia entès res'', ha explicat. El diputat ripollès ha recordat que enlloc de la Llei del Referèndum diu que s'hagi de sotmetre a votació la declaració d'independència al Parlament, perquè la ciutadania ja ho va votar el passat 1-O. L'alcalde també ha reconegut que les formes per culminar el procés han comportat crítiques dins del grup, però que no hi ha hagut dubtes en l'objectiu final: declarar la independència.

És ben cert que la gent hauria preferit una declaració d'independència èpica des del balcó de la Generalitat, però Munell ha explicat que el president Puigdemont està rebent mil pressions de tot tipus. És per això que el president va decidir suspendre la declaració d'independència. Perquè no es digués que no s'havia intentat el diàleg fins al últim moment i s'havia optat per la unilateralitat. ''I aquesta era la penúltima oportunitat pel diàleg perquè mai pots dir que sigui l'última'', ha apuntat el diputat. Retardar aquesta transcendental decisió, segons ha explicat Munell, serviria perquè a nivell internacional es donés validesa als resultats dels referèndum. ''Hem de respectar-li la decisió perquè a ell li cauria, en primera instància, la pena de rebel·lió'', ha apuntat. Un delicte que es pot castigar amb fins a 30 anys de presó.
 

L'alcalde de Ripoll i diputat de Junts pel Sí, Jordi Munell, ha assegurat que els 61 diputats de Junts pel Sí estan convençuts de declarar la independència Foto: Isaac Muntadas


La independència es va declarar l'1-O

El diputat de Junts pel Sí també ha volgut ser curós amb el llenguatge i ha remarcat que no s'ha d'utilitzar la paraula DUI, perquè no es tracta d'una decisió unilateral del Parlament sinó de la decisió de més de dos milions de catalans que van anar a votar l'1-O, 1.066 dels quals van ser ''atonyinats'' per la policia espanyola. Munell ha assegurat que, amb la legalitat a la mà, se n'ha de dir DI (declaració d'independència).

De fet, l'alcalde ripollès ha apuntat que, realment, aquesta declaració ja es va fer el passat 1-O perquè la Llei del Referèndum deia que si hi havia més vots a favor del sí que del no ''es proclamava la independència''. I a més, just després de la sessió plenària del 10 d'octubre es va escenificar amb tota la solemnitat, l'acte de la declaració fundacional de la nova república catalana amb els 72 diputats independentistes. Munell ha explicat que la suspensió afectava principalment a l'entrada en vigor de la Llei de Transitorietat, que ha estat declarada inconstitucional ''com la Llei de Protecció Social de Catalunya o la de pobresa energètica, vaja''.

Les conseqüències de l'Article 155

El diputat ripollès ha estat molt clar en assegurar que l'entrada en vigor de l'Article 155 comportarà una sèrie de conseqüències que ningú, tret del Govern espanyol, sap fins a on poden arribar. Munell ha dit que calia ''forçar'' la màquina al màxim per tal que el desplegament de l'aplicació d'aquest article coincidís amb el punt de ''desconnexió'' jurídica amb Espanya. L'alcalde ha apuntat que la reacció de l'Estat espanyol a la declaració d'independència és una incògnita i bàsicament l'èxit del procés recaurà en la ciutadania, que s'haurà de posar al costat dels polítics i resistir pacíficament. Si això no es produeix, el Govern espanyol podria aplicar l'Article 116 (l'estat de setge) i treure l'exèrcit al carrer per controlar la revolta. ''El país ha de seguir funcionant dilluns'', ha conclòs Munell. Tot seguit, ha arribat el torn de preguntes dels ciutadans en què s'ha demanat sobre l'alliberament dels ''Jordis'', on s'haurà de pagar l'IVA o si poden detenir el president.  
 

El president d'Òmnium Ripollès i de l'ANC de Sant Joan de les Abadesses, Jordi Vilarrodà, amb Jordi Munell Foto: Isaac Muntadas