Ripoll rebutja l'aplicació de l'article 155 amb l'única abstenció dels socialistes

Diversos municipis del Ripollès voten mocions de rebuig a l'article 155 abans que se celebri el ple del Senat d'aquest divendres

El moment de la votació de la moció per rebutjar la suspensió de l'autonomia de Catalunya a través de l'article 155
El moment de la votació de la moció per rebutjar la suspensió de l'autonomia de Catalunya a través de l'article 155 | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
25 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 15:43h
No hi ha hagut sorpreses. El ple de Ripoll extraordinari celebrat aquest dimarts al matí ha aprovat pràcticament per unanimitat una moció per aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya a través de l'aplicació de l'article 155. Un instrument per coartar l'autogovern de Catalunya que es posarà en marxa aquest divendres gràcies a la majoria absoluta de què disposa el PP en aquesta cambra i que només s'aturaria amb una sorpresa d'última hora. La moció s'ha aprovat amb els vots de l'equip de govern (PDeCAT i Demòcrates de Catalunya), ERC i la CUP i amb la única abstenció de la regidora de Fem Ripoll-CP.

L'alcalde del municipi, Jordi Munell, ha estat el primer de prendre la paraula i ha dit que la resposta a les demandes del poble de Catalunya han estat contestades amb l'acord entre el PP, PSOE i C's per aplicar l'article 155. ''Això evidencia que la resposta de l'Estat espanyol davant d'un problema polític és la repressió i la retallada de drets, 38 anys després de recuperar l'autonomia catalana amb l'aprovació de l'Estatut un cop acabada la dictadura'', ha sentenciat Munell. El batlle ripollès ha assegurat que els tres partits constitucionalistes volen sotmetre de nou a Catalunya a aquella ''violació política'', ja que l'aplicació del famós 155 suposaria la liquidació de facto de l'autonomia catalana. Munell ho ha qualificat de ''cop d'estat'' i ha subratllat que s'ha arribat a aquesta situació per una incapacitat de diàleg del govern espanyol.

''L'Estat espanyol fa una resposta repressiva a través de la vulneració de drets fonamentals'', ha apuntat. Tot seguit, el batlle ripollès ha enumerat els diferents atacs d'Espanya contra Catalunya començant per la censura de pàgines web a Internet i als mitjans de comunicació, la violació del secret postal, la detenció de càrrecs polítics, les querelles i els processos judicials oberts contra el Govern, el Parlament i sobre més de 700 alcaldes del país, la violència ''brutal'' de la policia durant l'1-O, el desplegament dels cossos de seguretat de l'Estat a Catalunya o l'empresonament dels dos líders de la societat civil com són els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. L'alcalde ha conclòs dient que en les passades eleccions del 27-S i en el referèndum d'autodeterminació de l'1-O, les forces independentistes van obtenir la majoria a les urnes de forma democràtica i estan legitimades per impulsar el procés cap a la república catalana.
 

L'alcalde, Jordi Munell (PDeCAT), ha estat l'encarregat de llegir la moció Foto: Isaac Muntadas


Fem Ripoll-CP s'absté per falta d'acord en un punt

El grup d'ERC de Ripoll s'ha sumat a la moció i a través del seu portaveu, Roger Bosch, ha manifestat que a Catalunya hi ha un procés dictatorial ''al cent per cent'' dels partits polítics que donen suport al 155. Bosch ha assenyalat que ara la ciutadania ha de defensar les institucions del país fins a l'últim moment per expressar el rebuig a aquestes mesures.

En canvi, la regidora socialista de Fem Ripoll-CP, Anna-Belén Avilés, s'ha mostrat ''trista'' per no poder-se sumar a la moció per la suspensió immediata de l'aplicació de l'article 155. ''Independentment de les divergències ideològiques, també és el meu govern i el meu Parlament'', ha subratllat. Tot i així, Avilès ha decidit abstenir-se perquè no estava d'acord amb el primer acord de la moció -manifestar el suport al Govern i al Parlament de Catalunya per fer efectiu el mandat popular de l'1-O en els termes que estableix la Llei del Referèndum i la de Transitorietat jurídica que es van aprovar per majoria absoluta-.
 

La regidora de Fem Ripoll-CP, Anna-Belén Avilès, ha argumentat la seva abstenció dient que no comparteix el primer punt de l'acord Foto: Isaac Muntadas


Pluja de mocions al Ripollès

Al Ripollès hi ha hagut una pluja de mocions per aturar la suspensió de l'autonomia com la que es va fer a Molló aquest dilluns, en què també es va reclamar l'alliberament dels ''Jordis'' i es va declarar persones non gratas al Delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo i al rei Felip VI. Aquest dimarts, a Camprodon també s'han aprovat per unanimitat mocions per demanar la llibertat de Cuixart i Sánchez i el rebuig a la violència policial de l'1-O. A Sant Joan de les Abadesses, s'ha fet un ple a 1/4 de 8 del matí per aprovar les tres mocions a l'hora (llibertat dels ''Jordis'', contra la violència de l'1-O i aturar l'aplicació del 155); tot i que l'equip de govern de MES no ha volgut declarar persona non grata a Enric Millo i s'ha limitat a donar suport al Govern i al Parlament sense fer cap referència del mandat democràtic sorgit de les urnes de l'1-O. Mentrestant, avui se celebrarà un ple a Planoles amb mocions contra el 155 i demanant la llibertat dels presidents de les entitats sobiranistes. En canvi, a Campdevànol és gairebé segur que se celebrarà un ple extraordinari aquest dijous al vespre per votar aquestes mocions i també les ordenances fiscals. 
 

El ple municipal extraordinari per aprovar mocions contra la violència policial l'1-O, el rebuig a l'Article 155 i la llibertat dels ''Jordis'' de Sant Joan de les Abadesses s'ha fet a 1/4 de 8 del matí Foto: Twitter Sergi Albrich