Enric Millo, declarat persona «non grata» al Ripollès

El Consell Comarcal condemna la violència policial de l'1-O i exigeix l'alliberament immediat de Sànchez i Cuixart

Enric Millo
Enric Millo | ACN
Redacció
18 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 11:48h
El govern del Consell Comarcal del Ripollès aprova dues mocions de rebuig "als atacs de les institucions espanyoles contra el procés legítim d'independència de Catalunya". En una d'elles es posiciona en contra de l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez. Amb l'altra, denuncia la violència exercida per la policia espanyola el passat 1 d'octubre. L'aprovació es va efectuar aquest dimarts, coincidint amb el primer Consell de govern després de l'1 d'octubre.

Respecte a l'empresonament de Sànchez i Cuixart, el Consell considera que es tracta de la "judicialització d'un conflicte polític davant la incapacitat del govern espanyol de dialogar", alhora que subratlla que aquest arrest sobrepassa "una línia vermella en qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI" i posa "en greu risc" els valors democràtics recollits a la Constitució espanyola, protegits pel dret internacional.

El govern comarcal, doncs, denuncia "a manca de llibertat d'expressió, la censura als mitjans de comunicació, la coacció a la llibertat d'informació o la privació de la llibertat de reunió i de manifestació." Per tots aquests motius, el Consell exigeix la llibertat immediata de Sànchez i Cuixart, ja que considera que s'han empresonat de manera il·legal. En aquest sentit, demana a les institucions europees "que no continuïn donant l'esquena a Catalunya davant accions pròpies d'una dictadura".

Pel que fa a la moció de rebuig als atacs violents de la policia espanyola l'1 d'octubre, el Consell destaca que serà un dia que "passarà a la història a Catalunya per la vergonya d'un Estat espanyol repressor que ha exercit una dura violència davant d'uns ciutadans absolutament indefensos." Considera que un dels responsables principals n'és el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i per això en demana la dimissió, alhora que el declara persona "non grata" a la comarca del Ripollès.

En la moció, el govern comarcal aprofita per demanar la retirada dels agents de la policia espanyola desplaçats a Catalunya i també vol aplaudir l'actitud "cívica, serena, coratjosa, pacífica i persistent" dels votants que el dia 1 d'octubre van acudir a les urnes del referèndum.

El contingut de la moció es comunicarà al Parlament de Catalunya, a l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, a l'Oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans (ACNUDH) i al Congrés dels Diputats, així com a l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'aprovació de la present moció.
 

Reunió del govern del Consell Comarcal del Ripollès. Foto: CC Ripollès