Finalitza el 4t Festival Gollut, amb més seus i més espectadors

S'entreguen premis en nou categories diferents |Durant el festival s'ha homenatjat a Toni Albà i a Anna Boyé

El reconeixement a Toni Albà ha estat un dels moments destacats del Festival
El reconeixement a Toni Albà ha estat un dels moments destacats del Festival | Festival Gollut
Redacció
18 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 10:43h
El quart Festival Gollut de la Vall de Ribes, certamen de cinema compromès, muntanya, medi ambient i fotoperiodisme, ha finalitzat després de 10 dies. Enguany ha aplegat 1.077 espectadors, superant els 750 de l'anterior edició. S'han projectat 74 obres i s'han realitzat activitats organitzades en 10 espais i 9 localitats diferents: Queralbs, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Barcelona, Ribes de Freser, Figueres, Cassà de la Selva, Vall de Núria i el pròxim 18 de novembre, amb una darrera sessió especial a Basilea, Suïssa.

La tolerància entre cultures, el respecte a les persones i el medi ambient i l'amor com a vincle han marcat els diferents col·loquis entre autors i espectadors. La situació política i social a Catalunya ha afectat el festival, ja que ha coincidit amb diferents actes importants. Des de la direcció del Gollut, es valora positivament el desenvolupament del certamen "tot i aquesta situació."
 

El Festival s'ha allargat durant 10 dies. Foto: Festival Gollut


A banda de les projeccions, enguany el festival ha estat marcat per moments especials com l'acte de reconeixement a la trajectòria de l'humorista i director Toni Albà, durant el transcurs del qual van intervenir les actrius de teatre d'Emergència i les intervencions en vídeo d'amics i actors del Polònia com Fermí Fernández, Mireia Portas, Agnès Busquets, Gabriel Rufián, entre d'altres.

També es va fer un homenatge a la fotògrafa i antropòloga Anna Boyé, una taula rodona sobre el gihadisme a Rússia amb els periodistes Marta Ter, Natàlia Boronat i Albert Reuqena, i les conferències dels alpinistes catalans de referència Jordi Pons i Òscar Cadiach.

Tots els premiats del 2017

El jurat del certamen ha estat format per 19 persones en cinc categories diferents, repartides de la següent manera: Guillem Terribes, Marta Ter i Sergi Díaz, jurat de llargmetratges, Imma Parada, David Ca-llahan Ruiz i Carles Font, membres del jurat de curtmetratges, Xavier Fanlo, David Verge i Núria Ibáñez, membres del jurat de muntanya i medi ambient, Cristina Jutge, Francesc Arnau i Toni Quadras, membres del jurat Miquel Porter i Moix, Anna Boyé, Pep Hubach i Patricia Bobillo, membres del jurat de fotografia i Genís Zaragoza, Irene Cabrera, Cecilia Ballesteros i Miquel Vilarroya, membres del jurat de jove.
 

Foto de família del jurat del quart Festival Gollut. Foto: Festival Gollut


Els membres del jurat han atorgat aquests premis, justificats de la següent manera:

-Premi Gollut al Millor Llargmetratge a Gurumbé, canciones de tu memoria negra, de Miguel Ángel Rosales, per treure a la llum una temàtica desconeguda i invisible per l'actual societat espanyola com és el tràfic d'esclaus africans. Especialment per l'impacte i la influència que aquests esclaus van tenir en la cultura andalusa, on van arribar a ser un col·lectiu molt important. Tot això explicat d'una manera entenedora, molt didàctica i amena.
El Jurat de curtmetratges ha decidit atorgar una Menció especial al film Abans de la nevada, del director kurd Hisman Zaman per com retrata diferents aspectes de la societat kurda, com els matrimonis forçats, els crims d'honor, així com les dificultats dels immigrants per arribar a Europa.

-Premi Gollut al Millor Curtmetratge a Dentro del Sistema, de Francisco Javier Rubio perquè el film està rodat amb una sobrietat que està al servei de la trama i dels personatges. Per un discurs narratiu ben estructurat, amb un gir final sorprenent i bon nivell de crítica social, perquè no només mostra les víctimes de les lleis injustes sinó que també són víctimes les persones que les han d'aplicar, generant contradiccions amb les que és difícil viure.

-Premi Gollut al Millor film de medi ambient i muntanya a Chapapote o no, de Ferran Llagostera, perquè malgrat haver passat 12 anys de la tragèdia i ser un film de 2016, és una pel•lícula plenament vigent perquè denúncia la inactivitat política davant un desastre mediambiental causat per l'enfonsament del petrolier Prestige i amb conseqüències tràgiques per la costa gallega.
El Jurat de muntanya i medi ambient ha decidit atorgar una Menció especial al film La Pemba torna a Goli, del director Josep Pérez perquè dóna una visió diferent de la realitat nepalès i dels pobles de muntanya que estan essent abandonats pels seus habitants en una zona de pobresa.

-Premi Gollut al Millor Reportatge de Fotoperiodisme DATECUENTA a La otra frontera, de Marc Sanyé, perquè reflecteix l'actualitat de milers de persones de manera sensible i respectuosa, amb una qualitat tècnica i profunditat destacables. Ens ensenya el camí cap a Europa de les persones que fugen dels conflictes bèl·lics fent-nos partícips de les seves dificultats i les seves penes, també les nostres.
El Jurat de fotografia ha decidit atorgar una Menció especial al reportatge de fotoperiodisme Dependiente, perder la movilidad y vivir entre recuerdos del pasado, del fotògraf Juan López.

-Premi Gollut dels joves a Madres de Luna, Alicia Albares, perquè el film tracta el maltractament a les dones de diferents cultures i en diferents contexts, amb un nexe de ficció entre les històries i amb unes imatges impactants però realistes malgrat la duresa.

-Premi Gollut del públic a 9 días en Haití, de Juan Antonio Bayona. El vot del públic es realitzat per les votacions dels espectadors del certamen a totes les seus del festival.

-Premi Miquel Porter i Moix a Bolingo, el bosque del Amor, d'Alejandro G. Salgado. El jurat cineclubista s'ha decidit per aquest film per la intensitat amb què tracta un tema que afecta moltes dones africanes que van en la recerca d'una vida millor. Tot i que molts coneixem la història dels refugiats que volen venir a Europa, no som conscients dels entrebancs que han de passar moltes dones de països del sud del Sàhara per intentar adquirir una vida millor. D'aquesta manera, volem dignificar la seva valentia i agrair que hagin volgut donar veu a un tema tan complicat.
Tampoc volem passar per alt l'excel·lent manera amb la qual el director ha parlat del tema, barrejant testimonis de duresa extrema amb il·lustracions que permeten a l'espectador posar imatge a les dures paraules. Unes paraules que mostren una xacra que tots els cineclubistes voldrien eliminar com més aviat millor.

El cineclub dels Amics del cinema de la Vall de Ribes han atorgat els següents premis honorífics:

-Premi Gollut a la trajectòria en comunicació i audiovisual, a Toni Albà, actor, humorista i director.

-Premi Gollut a la trajectòria fotogràfica, a Anna Boyé, fotògrafa i antropòloga.
 

Anna Boyé recull el premi Gollut a la plaça del Mercat Foto: Festival Gollut