Capitalitat Europea del Ferro de Campdevànol

La visita dels joves de l'Erasmus+ a Noruega ha costat 6.000 euros més del previst pel preu dels vols

En principi, el pressupost establert per l'Erasmus+ era de 12.500 euros finançats per Europa | La visita va estar emmarcada en la Capitalitat Europea del Metall, la qual ha estat qualificada ''d'èxit'' pels partits de l'oposició. Tot i així, aquests demanen una relació ''exhaustiva'' de totes les despeses que ha comportat l'organització del certamen

per Isaac Muntadas , Campdevànol, 17 d'octubre de 2017 a les 14:40 |
Els joves de Campdevànol van anar a la ciutat d'Ovre Eiker (Noruega) el passat mes de juny en el marc de l'Erasmus+ | Ajuntament de Campdevànol
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Capitalitat Europea del Metall que ha ostentat Campdevànol aquest any 2017 va tenir el seu punt àlgid durant la celebració de la 17a Assemblea General del Cercle Europeu de Ciutats del Metall, que es va celebrar del passat 5 al 8 d'octubre. Tots els partits del consistori han subratllat que la capitalitat ha estat un ''èxit d'organització''; però alhora, l'oposició ha posat sobre la taula la necessitat de publicar la relació de totes les despeses que ha tingut aquest certamen per tal de garantir la transparència de l'Ajuntament. Una demanda que s'hauria produït igualment, però que ha guanyat pes després que l'alcalde del municipi, Joan Manso (PDeCAT), hagi anunciat que el viatge dels joves de l'Erasmus+ de Campdevànol a Ovre Eiker (Noruega) -que també forma part del Cercle Europeu de Ciutats del Metall- el passat mes de juny hagi costat 6.000 euros més dels previstos inicialment en el pressupost.

En principi, la partida pressupostària establerta per l'Erasmus+ era de 12.500 euros finançats per fons europeus i que l'Ajuntament ja ha ingressat a través del consistori d'Ovre Eiker. Tot i així, en la sessió plenària d'aquest passat dijous es va haver de fer una modificació pressupostària, ja que a l'hora de procedir a l'execució material per pagar aquesta partida, es va veure que no es podia atendre la despesa i s'hi van haver d'afegir 6.000 euros més. Uns diners que procedeixen dels interessos de pòlisses de crèdit al programa de desenvolupament per tal de fer front a aquestes factures.

 

El pressupost per l'Erasmus+ era de 12.500 euros, però els preus dels vols han obligat a l'Ajuntament a aportar-hi 6.000 euros més Foto: Ajuntament de Campdevànol


Els vols, més cars del previst


Manso ha dit que l'augment de la partida pressupostària destinada a l'Erasmus+ té una explicació molt senzilla. Sembla ser que les despeses associades amb els vols han estat la causa d'aquest increment en el preu, ja que el viatge va coincidir de ple amb el mes de juny i això va fer que les previsions inicials fossin errònies. L'alcalde campdevanolenc també ha explicat als regidors que cada any només rebran 12.500 euros de subvenció per l'Erasmus+, ja que per donar aquests diners es mesura quina és la distància entre les dues poblacions i ''s'aplica una regla de tres''; per tant, sempre s'abonarà la mateixa quantitat. Manso ha explicat que mentre a Campdevànol li ha costat uns 19.000 euros aproximadament tot plegat, l'Ajuntament d'Ovre Eiker ha hagut de pagar uns 55.000 euros. ''Una aportació molt superior perquè el cost de vida allà és molt més alt'', ha puntualitzat l'alcalde.

Pel què fa a la capitalitat, el batlle campdevanolenc s'ha mostrat orgullós del poble per la nombrosa participació de voluntaris que han fet possible aquest certamen. A més, ha volgut subratllar que tots els grups municipals hagin estat d'acord en què haver ostentat la Capitalitat Europea del Metall té ''un impacte molt positiu pel municipi''.

 

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso (PDeCAT), s'ha mostrat orgullós que la Capitalitat Europea del Metall hagi estat un ''èxit'' Foto: Isaac Muntadas


Les despeses de la capitalitat, al detall

Precisament, tot i que tots els partits de l'oposició s'hagin abstingut en aquest punt, han valorat positivament aquest certamen. El portaveu de MES, Lluís López, ha qualificat ''d'èxit de participació'' la Capitalitat Europea del Ferro assegurant que Campdevànol ha estat un amfitrió ''extraordinari''. A més, López ha posat en valor la feina dels voluntaris i ha expressat que no s'ha de retallar ''ni un euro'' en educació, perquè ''tenim uns joves molt preparats que dominen diversos idiomes''. El cap de l'oposició també ha demanat a l'alcalde que es faci una comissió per explicar quina repercussió econòmica ha tingut la capitalitat pel municipi i el cost de l'organització, sense oblidar que es publiqui el registre de despeses perquè tothom ho pugui consultar.

La regidora de la CUP, Mariona Baraldés, ha reconegut que aquest certamen ha estat ''ben organitzat'', però ha evidenciat els seus dubtes amb el pressupost de la capitalitat donat en un primer moment ''en què quedava tot molt ben lligat''. La regidora cupaire demanarà que l'Ajuntament sigui molt ''curós'' amb els comptes i, al igual que MES, ha insistit en la creació d'una comissió perquè aquest pressupost es destriï de manera ''exhaustiva''. Baraldés també ha reiterat que es pengin els pressupostos a la pàgina web ''perquè el tema de la transparència en aquest Ajuntament no el portem gens bé''. La portaveu de la CUP també ha demanat al consistori que el llegat del metall no es projecti només durant un cap de setmana a l'any i que tingui un recorregut més llarg. És per això que Baraldés ha proposat a l'Ajuntament que ''pressioni'' a la Fundació Eduard Soler perquè ampliï la seva formació en mòduls encarats a la metal·lúrgia i es facin convenis amb ciutats del Cercle Europeu del Metall per tal de fer intercanvis d'estudiants.

El portaveu d'ERC, Toni Riera, ha expressat que el fet d'ostentar la capitalitat va ser una ''bona idea'' en què molta gent s'hi ha adherit per tal de què tirés endavant. Riera també ha demanat que es posi la transparència ''per davant de tot'' per conèixer el cost que ha tingut aquest certamen.
 

L'oposició en bloc ha demanat que es detallin al mil·límetre els pressupostos per saber quin ha estat el cost total de la capitalitat Foto: Isaac Muntadas

 

Participació