Comforsa haurà de fer obres d'adequació a la nau del carrer Puigmal de Campdevànol per evitar vibracions

L'alcalde ha firmat un decret d'alcaldia que prohibeix a Comforsa 7 produir en el torn de nit | Manso diu que s'ha de trobar un ''equilibri'' per garantir la producció i alhora adequar la premsa a la legalitat vigent

La nau de Comforsa 7 situada al carrer Puigmal, al costat de can Ribalaigua
La nau de Comforsa 7 situada al carrer Puigmal, al costat de can Ribalaigua | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
14 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 10:37h
A la nau de l'empresa Comercial de la Forja S.A. del carrer Puigmal de Campdevànol, més coneguda amb el nom de Comforsa 7, s'hi hauran de fer obres d'adequació per garantir que la premsa no provoqui vibracions que puguin ser un perjudici pels veïns. Així ho ha explicat l'alcalde del municipi, Joan Manso (PDeCAT) en el ple d'aquest dijous. L'alcalde ha explicat que fa uns dies va arribar l'informe del Departament de Territori i Sostenibilitat que havia de dirimir si el soroll de les vibracions superava el límit establert a la normativa. Com que és ''interpretable'' i cadascuna de les parts escombra cap al seu racó, aquest departament conjuntament amb el d'Empresa i Ocupació han decidit que Comforsa ha de presentar un pla d'execució d'obra pública en un termini marcat per la llei -no s'hauria d'allargar massa en el temps- per adequar la premsa a la legalitat.

La postura de l'alcalde respecte Comforsa és trobar un ''equilibri'' que pugui garantir la producció de l'empresa i, al mateix temps, que la Comercial de la Forja compleixi la legalitat vigent adequant la premsa a la normativa establerta. Manso també s'ha compromès a no posar en risc ''l'estabilitat'' de l'empresa, ja que Comforsa dóna feina a unes 400 persones d'arreu de la comarca i de fora.
 

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso (PDeCAT), ha dit que s'ha de buscar un ''equilibri'' entre la producció i el compliment de la legalitat Foto: Isaac Muntadas


El batlle campdevanolenc també ha confirmat que va signar un decret d'alcaldia que prohibeix a Comforsa 7 produir en el torn de nit fins que no s'hagin fet les obres d'adequació pertinents. Per verificar que la normativa es compleix, hi haurà un control per part de la policia municipal. Es preveu que algun dels membres d'aquest cos de seguretat passi per davant de la nau cap a les 10 de la nit per inspeccionar que tot estigui en ordre. Precisament, la regidora de la CUP, Mariona Baraldés, ha qüestionat aquesta vigilància, ja que segons ella, serà complicat controlar que de 10 de la nit a 6 de la matinada no es produeixi ''perquè el municipal no pot ser-hi a totes hores''. Manso ha afegit que si qualsevol veí veu o s'assabenta que s'està produint, ho comuniqui al consistori perquè ''constituiria una actuació delictiva i emprendríem les accions legals pertinents''. Tot i així, l'alcalde ha recordat que els treballadors si que estan autoritzats per desenvolupar activitats nocturnes com netejar, fer manteniment o pintar. En definitiva, Manso espera que la paralització de l'activitat duri el menys temps possible; tot i que serà inevitable aturar la producció en l'horari diürn, ja que s'haurà de treure la premsa i revisar el subsòl per detectar la problemàtica.

La CUP, la més crítica amb Comforsa

Com sol ser habitual quan es debat sobre aquest assumpte, la regidora de la CUP, Mariona Baraldés, ha estat la més crítica amb Comforsa. La regidora cupaire ha assegurat amb contundència que aquesta empresa ''no compleix mai la llei i els acords a què arriba''. A més, Baraldés ha dit que no posaria la ''mà al foc'' perquè no s'estigui treballant a la nau del carrer Puigmal durant el torn de nit, ja que ha assenyalat que diversos veïns hi han vist gent treballant. Tot i així, la regidora del partit de l'esquerra independentista també ha reconegut que es tracta d'un tema ''delicat'' perquè Comforsa és una empresa que ''dóna vida al poble i si tanqués es perdrien molts llocs de treball''.

Amb tot, Baraldés ha emfatitzat que ''si Comforsa se salta la llei a la 'torera''' es produeix un greuge amb altres empreses que compleixen la llei estrictament i no reben el mateix tracte. La CUP també s'ha queixat de l'estat de la nau de Comforsa 2 i ha demanat que es canviï el teulat com està previst perquè s'ha d'anar ''avançant''. En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que aprofitant que s'ha de renovar la llicència d'activitats de Comforsa 2, es farà un pla amb una normativa que es compleixi. ''No pot haver-hi impunitat, immobilisme i xantatge permanent amb el fet que Comforsa dóna feina a tanta gent'', ha conclòs Baraldés.
 

La regidora de la CUP, Mariona Baraldés, ha estat la més crítica amb Comforsa dient que no se l'hi pot deixar passar tot per molt que doni feina a molta gent Foto: Isaac Muntadas


La resta de l'oposició també ''colla'' a Comforsa7

El cap de l'oposició, Lluís López (MES), ha insistit en la necessitat de fer un pla de viabilitat perquè l'empresa pugui produir ja que ''Campdevànol necessita Comforsa''. Tot i així, ha recalcat que l'empresa ha d'adequar la seva activitat ''d'acord amb la normativa vigent i al futur''. Sobre Comforsa 2, López ha apuntat que no té unes estructures adequades i que estan ''desfasades'' per l'activitat que s'hi realitza. Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Toni Riera, ha subratllat que és ''essencial'' que la normativa es compleixi i, sobretot, que es faci complir. ''Si s'ha paralitzat l'activitat a la nit és que alguna cosa hi ha i, a més, corren rumors de què aquesta nau es tancarà provisionalment'', ha sentenciat. 
 

Lluís López (MES) ha subratllat la necessitat de què l'empresa faci un pla de viabilitat perquè l'empresa pugui produir ja Foto: Isaac Muntadas