Molló

La plataforma «Salvem Espinavell» critica un projecte de l'Ajuntament perquè diu que elimina un camí ramader

L'alcalde explica que la queixa prové de tres veïns que són de fora el poble i que, tan l'aparcament com el parc de jocs infantils, són una demanda de la resta del veïnat | Coma nega que s'elimini cap pas ramader

per Isaac Muntadas , Molló, 12 d'octubre de 2017 a les 15:26 |
Aquest és el plànol del projecte en 3D que durà a terme l'Ajuntament de Molló a Espinavell que inclourà uns aparcaments i una zona de jocs infantils | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ara fa menys d'un mes que va néixer la plataforma ciutadana ''Salvem Espinavell''. Una organització que a través de les xarxes socials (Facebook i Twitter) ha denunciat que l'Ajuntament de Molló està ''posant en perill la personalitat d'un poble d'alta muntanya'' amb l'aprovació d'un projecte urbanístic que consisteix en instal·lar una zona de jocs infantils i un aparcament en un espai verd ubicat en un marge del nucli urbà. Segons ''Salvem Espinavell'', aquesta actuació provocaria l'eliminació d'un pas ramader. A més, aquesta plataforma assegura que el projecte s'hauria aprovat vulnerant el planejament urbanístic municipal (POUM). De fet, segons aquests veïns, les obres no compten amb el vist-i-plau de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya i que, tot i així, l'Ajuntament ha publicat l'aprovació d'aquests treballs a la seva pàgina web i ho ha anunciat als mitjans de comunicació.

Una demanda dels veïns d'Espinavell


Anant a pams, el projecte impulsat per l'Ajuntament de Molló consisteix en fer un aparcament per a una dotzena de vehicles i instal·lar un parc de jocs infantils que inclogui un gronxador i/o un tobogan al marge que hi ha just a sota de la plaça dels Estudis. L'alcalde del municipi, Pep Coma, amb qui ha pogut parlar NacióRipollès, ha assegurat que aquests equipaments són una demanda dels veïns d'Espinavell. Concretament, Coma ha explicat que al municipi hi viuen una sèrie de parelles joves amb criatures que reclamaven una zona de jocs infantils perquè quan els infants arribin de l'escola o durant els caps de setmana, puguin entretenir-se tot jugant. A més, els veïns d'Espinavell també li van transmetre a l'alcalde que aquest nucli urbà té problemes d'aparcament i seria necessari ampliar les places de pàrquing. ''Els carrers són molt costeruts i estrets i hi ha moltes dificultats per aparcar'', ha confirmat Coma.

Les obres d'aquest projecte es van adjudicar a finals d'aquest passat mes d'agost i està previst que la primera de les dues fases dels treballs comenci la setmana vinent o, com a molt tard, d'aquí quinze dies. En aquesta primera fase, que s'allargarà un parell de mesos, s'executarà el parc de jocs infantils -és la part que està adaptada al planejament urbanístic- amb un cost total de 56.979,72 euros (un 52% dels fons provenen de la Diputació de Girona i la resta són propis). En canvi, l'aparcament, com que encara no disposen de tots els diners del projecte i hi ha una modificació del POUM pendent de ser aprovada per la comissió d'Urbanisme de Girona, es farà l'any que ve.

 

Aquest és l'emplaçament on s'ha de construir la zona de jocs infantils i l'aparcament Foto: Facebook Salvem Espinavell


La gestació del projecte i el POUM


El projecte per construir aquesta zona de jocs infantils i l'aparcament és una actuació que fa temps que es debatia al consistori, però fins ara, l'Ajuntament no disposava de cap terreny a Espinavell per fer-ho realitat. De fet, el planejament urbanístic del municipi és de l'any 2009 i; per tant, pel consistori mollonenc és realment costós aconseguir terrenys. Tot i així, això va canviar amb l'oportunitat de disposar de l'espai de sota la plaça dels Estudis, el qual a través d'una actuació urbanística ha revertit a l'Ajuntament en forma de cessió tot conservant els drets urbanístics dels propietaris. ''Ells cedeixen aquests terrenys anticipadament al consistori'', ha puntualitzat Coma.

''Salvem Espinavell'' ha acusat a l'Ajuntament d'aprovar el projecte vulnerant el POUM, però l'alcalde ha assegurat que això no és veritat. Coma ha explicat que és cert que s'ha fet una modificació del planejament urbanístic però ha estat perquè hi ha un desajust dels límits d'aquest espai. Resulta que per sota d'on s'ha de construir aquest equipament hi passa un camí particular per on s'accedeix a les cases que hi ha a la part baixa del nucli urbà. A partir d'ara, amb la urbanització d'aquest sector el camí passarà a ser de titularitat pública. Fins ara, en el POUM aquest camí no estava ben grafiat i es va haver de tramitar una modificació del planejament en aquest polígon d'actuació per tal d'ajustar els límits i quadrar bé la zona verda. ''Com que ens hem de menjar un tros de zona verda per fer l'aparcament, s'havia de recuperar en un altre lloc'', ha apuntat Coma.
 

Aquest és el pas ramader que s'eliminaria segons ''Salvem Espinavell'', tot i que l'alcalde assegura que això és un camí que passarà a ser públic Foto: Twitter Salvem Espinavell


''Els que es queixen són gent de fora el poble''

L'alcalde ha assegurat que els integrants de ''Salvem Espinavell'' són gent de fora del poble -de l'àrea metropolitana de Barcelona- que hi venen els caps de setmana i que haurien de preguntar als veïns habituals que és el què volen. ''Són veïns de tres cases -una és can Francó- que, fins ara, no els havia vist mai i m'han dit que no es relacionen amb ningú'', ha assenyalat Coma. L'alcalde també diu que no ''s'han despertat fins que no va sortir el projecte als mitjans de comunicació'', ja que abans s'havia fet una exposició pública i ningú va dir-los res.

Tot i així, l'alcalde entén que sent una de les famílies que es queixen de can Francó -una casa que està situada just davant d'on es fan les obres- pot arribar a comprendre que no és el mateix ''tenir-hi un marge verd que un aparcament de cotxes i un parc de jocs infantil''. Amb tot, Coma assegura que la majoria de la gent d'Espinavell li demana quan començaran les obres perquè no volen que el projecte s'aturi. Coma ha criticat que certa gent de l'entorn urbà es pensi que quan venen en un espai més rural hagi d'estar tot ''com un pessebre o congelat al segle XV'' per poder gaudir només de la natura. ''La gent d'aquí també té tot el dret d'aparcar i baixar per un tobogan'', ha conclòs. 
 

L'alcalde Josep Coma ha assegurat que les famílies que es queixen venen de fora i no representen la voluntat de la majoria del veïnat d'Espinavell Foto: Isaac Muntadas

 

Participació