Presentació d'alçada de la Vandàlica Btt de Campdevànol

Aquesta marxa no-competitiva de ciclisme de muntanya se celebrarà el proper diumenge 22 d'octubre i comptarà amb un espònsor de pes com és De Dietrich | El vicepresident de la Federació de Ciclisme, Joaquim Vilaplana, ha desitjat que la prova sigui un punt d'inflexió per crear una escola de ciclisme a la comarca

Els ponents en la presentació de la Vandàlica: Ana de la Torre, Joaquim Vilaplana, Joan Llordella, Marcel Flores i Joan Manso (d'esquerra a dreta)
Els ponents en la presentació de la Vandàlica: Ana de la Torre, Joaquim Vilaplana, Joan Llordella, Marcel Flores i Joan Manso (d'esquerra a dreta) | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
10 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 12:19h
Una trentena de persones s'han aplegat aquest dilluns al vespre a la sala Auditori del centre cívic de Campdevànol per veure la posada en escena de la Vandàlica Btt, la marxa no-competitiva de bicicleta de muntanya organitzada per la Unió Ciclista Campdevànol que es disputarà al municipi el proper diumenge 22 d'octubre. Una presentació espectacular que ha començat amb la projecció del vídeo promocional rodat per Pep Hubach (Corriols de Llum), en què diversos ciclistes del club intenten atrapar la Vàndalica -encarnada en la figura d'una dona- en una frenètica persecució que passa a través de paratges idíl·lics del municipi. Al final, els perseguidors no tenen èxit, ja que la Vandàlica aconsegueix escapar-se en el darrer instant.



El president de la UCC, Marcel Flores, ha estat el primer en obrir foc i ha volgut recordar la llarga trajectòria d'aquesta entitat, que es va fundar l'any 1985. De fet, en els més de trenta anys d'història del club, aquesta no és la primera iniciativa cicloturista que han organitzat, ja que en el seu moment la UCC havia engegat algunes curses socials i marxes cicloturistes amb un cert èxit com va ser el cas de la ''Jardí dels Pirineus''. Tot i així, aquesta prova serà la primera de ciclisme de muntanya que organitzi aquesta entitat. Una marxa que s'està gestant des de fa menys d'un any i, si bé és cert com diu el president ''que no disposem de l'experiència necessària que et donen els anys'', això es compensa amb la ''il·lusió'' per tal de superar les diverses dificultats que es presentin. Flores espera que el proper 22 d'octubre sigui una ''festa del pedal'' i ha agraït a totes les entitats, institucions, empreses, socis, col·laboradors i persones particulars que hi han contribuït.
 

El president de la Unió Ciclista Campdevànol, Marcel Flores, ha repassat la història del club Foto: Isaac Muntadas


Escalf dels patrocinadors i les institucions

Precisament, un dels punts forts d'aquesta marxa no-competitiva és que ha rebut un fort recolzament de les institucions, però també dels diferents patrocinadors. L'espònsor més destacat i patrocinador oficial de la prova és De Dietrich, una empresa amb seu a Estrasburg que es dedica a la fabricació de tecnologia de calefacció. Amb més de 300 anys d'història a les seves espatlles, De Dietrich està especialitzada en la fabricació de calderes domèstiques, però també en tot tipus d'electrodomèstics. La mànager a Espanya de l'empresa, Ana de la Torre, també ha volgut estar present en aquest acte i ha subratllat que De Dietrich és una empresa preocupada pel medi ambient. Per aquest motiu, i per tal de donar a conèixer els seus productes, des de fa uns tres anys aproximadament, es dediquen a patrocinar esdeveniments que enllacin la natura i l'esport. ''Esperem que sigui la primera de moltes edicions perquè hem de veure la continuació dels vídeos'', referint-se al vídeo promocional de la Vandàlica Btt i que es preveu que continuï en pròximes edicions.
 

Ana de la Torre és la mànager a Espanya de l'empresa De Dietrich, patrocinador principal de la Vandàlica Btt Foto: Isaac Muntadas


L'altre institució que ha permès que la Vandàlica Btt avancés amb pas ferm és l'Ajuntament. L'alcalde del municipi, Joan Manso, ha dit que de seguida va detectar els tres elements necessaris perquè una iniciativa tiri endavant: previsió, determinació i il·lusió. Manso també ha dit que a aquests tres components intangibles si ha de sumar el finançament dels diferents espònsors i la col·laboració necessària de les institucions perquè ''aquesta nova iniciativa que neix al municipi, tingui tot el recorregut possible''. L'alcalde ha ressaltat que la UCC ha brindat una nova eina al poble per promocionar l'esport, però que també servirà per donar a conèixer l'entorn natural de Campdevànol als visitants, ja que circularà pels llocs més ''entranyables'' del municipi.
 

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, ha dit que les claus perquè la Vandàlica Btt tiri endavant són la previsió, la determinació i la il·lusió Foto: Isaac Muntadas


Dos recorreguts per acontentar a tothom

La Vandàlica Btt tindrà dos recorreguts diferents que s'adaptaran a les possibilitats de cadascun dels participants. Els dissenyadors dels traçats, Luís Sánchez i Lluís Payet, han estat els encarregats d'explicar algunes claus d'aquests dos circuits. En primer lloc, hi haurà un recorregut curt de 21 quilòmetres i 550 metres de desnivell positiu que, principalment transcorrerà per pistes amples i serà assequible per tothom, ja que fins i tot el podran fer nens que tinguin a partir de 12 anys. En canvi, el circuit llarg serà més exigent perquè tindrà 38 quilòmetres i 1.500 metres de desnivell positiu. Aquest traçat tindrà més corriols i hi haurà algun punt tècnic; tot i que s'ha intentat que sigui força pedalable. ''Serà un circuit ràpid i divertit'', ha apuntat Payet. A més, com no podia ser d'una altra manera, passarà per paratges ''mítics'' de Campdevànol. Els quals no es desvetllaran al cent per cent fins el dia abans de la prova per respectar el pacte amb els propietaris.
 

Luís Sánchez i Lluís Payet han explicat com són els dos recorreguts de la Vandàlica Btt Foto: Isaac Muntadas


La participació serà bona

A l'acte també hi ha assistit el vicepresident de la Federació Catalana de Ciclisme, Joaquim Vilaplana, que ha volgut remarcar la importància d'aquest esdeveniment per la promoció del ciclisme tan per Campdevànol com per la comarca del Ripollès. Vilaplana s'ha mostrat convençut d'aquest fet per la ''il·lusió'' que tenen els organitzadors i pel suport d'una ''gran marca'' com és De Dietrich. El vicepresident de la federació també ha vaticinat que la marxa no-competitiva tindrà un gran èxit de participació. A més, ha volgut tranquil·litzar als organitzadors dient-los que en aquest tipus de curses la gent se sol apuntar a última hora, ja que es mira molt quines seran les condicions climatològiques pel dia de la prova.

La Vandàlica Btt està limitada a només 250 places i, de moment, a hores d'ara ja hi ha 60 persones inscrites a falta de cinc dies perquè es tanquin les inscripcions per Internet -també es pot inscriure's el mateix dia de la prova si queden places lliures-. Vilaplana ha explicat que el calendari d'activitat de la federació ha entrat en un impàs en què es canvia de la competició ''pura i dura'' de carretera al ciclocross i que entremig hi apareixen aquestes marxes cada setmana. ''Estic segur que la setmana que ve hi haurà garrotades per inscriure's a la Vandàlica, ja que ha agafat renom gràcies a aquest impressionant vídeo promocional'', ha predit. El vicepresident també ha augurat que en un o dos anys aquesta prova acabarà sent competitiva veient l'entorn per on passen els recorreguts de la marxa.
 

El vicepresident la Federació Catalana de Ciclisme, Joaquim Vilaplana, ha advocat perquè es creiï una escola de ciclisme a la comarca Foto: Isaac Muntadas


La importància de crear escola

Per Vilaplana, una de les claus perquè el ciclisme esdevingui un esport majoritari és la seva promoció de cara els nens més petits. És per això que des de la Federació Catalana de Ciclisme es parla amb els clubs de les diferents comarques de Catalunya perquè creïn escoles amb espais adequats per practicar aquest esport i on hi vagin tècnics preparats. Un cop es compleixen aquests requisits, la federació homologa aquest espai perquè es converteixi en una escola de ciclisme i, de moment, ja n'hi ha més de 30 arreu del territori que acullen a infants d'entre 5 i 14 anys.

El segon pas és crear els centres de tecnificació esportiva. Precisament, al pavelló de l'Avellaneda de Ripoll n'hi ha un dels tres que es reparteixen per tota Catalunya. Aquest espai va començar a funcionar l'any 2007 amb esportistes que practicaven el trial que ''és una activitat minoritària en quan a coneixement però amb uns resultats espectaculars, ja que hem tingut campions del món i ara també en tenim d'Europa''. A partir d'aquí s'hi van incorporar les modalitats de ciclisme de carretera, btt i pista. Actualment, allà hi ha un grup d'entre 16 i 17 esportistes interns que estan becats gràcies al Consell Català de l'Esport i que garanteixen una sèrie de resultats esportius i una progressió. A canvi, el centre només els hi demana que la seva formació acadèmica quedi garantida mentre practiquen aquest esport.
 

Una trentena d'assistents han vingut a la presentació de la Vandàlica Btt Foto: Isaac Muntadas


''El ciclisme no és com el futbol o el bàsquet que es fa en un recinte tancat sinó que busca la natura i el medi ambient'', ha reiterat Vilaplana. És per això que els pares a l'hora d'iniciar els seus fills en aquest esport necessiten un espai tancat per garantir una mínima seguretat. Per això és important la creació d'una escola de ciclisme i, en aquest sentit, Vilaplana ha insistit que aquesta marxa serà un punt d'inflexió perquè en un futur es pugui crear aquest projecte.

L'acte també ha comptat amb la participació del corredor de l'equip Buff Scott, Joan Llordella, que va ser segon a la Titan Desert l'any 2008 i s'ha coronat campió de Catalunya de btt en tres ocasions. Llordella ha posat en valor els ''espectaculars'' paratges per anar en bicicleta que hi ha al voltant de Campdevànol i ha assegurat que el recorregut serà molt atractiu. D'altra banda, el corredor de 40 anys ha coincidit amb Vilaplana dient que és vital crear una escola per fer una bona base de ciclistes de cara al futur. 
 

El corredor del Buff Scott, Joan Llordella, ha assistit a la presentació i ha recordat que Campdevànol té uns paratges ''espectaculars'' per la pràctica del ciclisme Foto: Isaac Muntadas