Sant Joan de les Abadesses

ERC i MES de Sant Joan s'enganxen al ple pel contingut de l'acta de la sessió del mes de juliol

Els republicans acusen a Roqué de titllar-los de ''mentiders'' perquè va dir que feien servir un plànol ''erroni'' del projecte de la parada d'autobusos per estar en contra de l'actuació | Albrich li respon que, a l'expedient de l'aplicació, aquest document era l'últim que havien rebut i sobre el què havien treballat

per Isaac Muntadas, Sant Joan de les Abadesses | 4 d'octubre de 2017 a les 13:58 |
La discussió entre Ramon Roqué (MES) i Sergi Albrich (ERC) pel contingut de l'acta del ple juliol ha augmentat la tensió de la sessió | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La tensió entre l'equip de govern de MES a Sant Joan de les Abadesses i el principal grup de l'oposició, ERC, augmenta a cada sessió plenària que se celebra. La darrera enganxada s'ha produït en el ple d'aquest passat divendres en un punt que sol ser sempre de tràmit a tots els consistoris: l'aprovació de l'acta de la sessió anterior -en aquest cas es referia al ple celebrat el passat divendres 28 de juliol-. L'argument del portaveu d'ERC, Sergi Albrich, per votar-hi en contra ha estat que en la transcripció de l'acta s'hi podia llegir que l'alcalde, Ramon Roqué, havia titllat els republicans de ''mentiders''.

Per entendre perquè es va utilitzar aquest qualificatiu, s'ha de retrocedir al mes de juliol i observar què va passar llavors. Com no podia ser d'una altra manera, el desencadenant d'aquesta picabaralla dialèctica és el tema de la discòrdia recurrent en cada ple a Sant Joan: la futura parada d'autobús que s'ha d'ubicar a la cantonada dreta -en direcció a Ripoll- de davant la Fundació Emma. Segons Albrich, el batlle santjoaní va dir que els republicans ''enganyaven'' els ciutadans per utilitzar uns plànols del projecte que eren ''erronis'' (els quals es van publicar a NacióRipollès) perquè no es tractaven dels definitius.

 

El plànol de la parada d'autobús i de les terrasses davant de la Fundació Emma de la discòrdia Foto: ERC i PDeCat Sant Joan


El portaveu republicà s'ha mostrat força indignat amb les paraules que, segons ell, va fer servir Roqué en aquell moment. Albrich ha recordat que el document de què disposava el seu grup els hi havia facilitat l'equip de govern per la preparació del ple. ''No aprovarem una acta en què se'ns diu que faltem a la veritat quan no és així. En tot cas, l'únic que falta a la veritat és qui ens acusa a nosaltres de fer-ho'', ha sentenciat mirant a l'alcalde. De fet, en aquella sessió plenària del mes de juliol ja va haver-hi una discussió per aquest mateix punt. Llavors, el portaveu republicà es va sentir ''enganyat'' perquè la documentació a què podien accedir no ''fos veritat'' i va exposar que si la grafia de l'expedient del ple que hi havia a l'aplicació d'Internet era ''errònia'', ''vol dir que algú ens la va passar malament''.


Precisament, Albrich ha recordat que Roqué els hi va dir que s'havien de mirar ''millor'' els projectes perquè feien servir informació que no era vàlida. En aquest darrer ple, la secretària del consistori ha confirmat que el document utilitzat pel regidor republicà per posicionar-se en contra d'ubicar la parada d'autocars en el lloc assenyalat, era el plànol del projecte més actualitzat que constava al registre de l'Ajuntament. ''Fèiem referència a l'últim document de què teníem constància i si n'hi ha algun altre, no se'ns ha facilitat'', ha reiterat. A una altra qüestió del cap de l'oposició, la secretària ha reconegut que quan s'aprova el plànol d'un projecte, l'equip de govern té la obligació de passar la última versió a l'Ajuntament. ''Si n'entra més d'una, hi seran les diferents versions que hi hagin'', ha assenyalat la secretària.
 

El regidor d'ERC, Sergi Albrich, ha reiterat que ells van treballar sobre l'últim plànol del projecte que estava disponible a l'aplicació d'Internet Foto: Isaac Muntadas


El projecte no és definitiu

Com ja va expressar fa poc més de dos mesos, Ramon Roqué (MES) ha volgut aclarir que en aquell moment s'estava treballant en una modificació del projecte i; per tant, ''el què vostè considerava com l'últim projecte, jo li vaig dir que no ho era''. De fet, l'alcalde socialista va prometre que el jardí es mantindria tal i com estava -ERC deia que se suprimiria-, que seria obert i que l'entorn guanyaria en qualitat de vida. ''Entenc que no ho vol entendre. No ho va voler entendre llavors, no ho vol entendre ara i no ho voldrà entendre demà ni mai més'', ha carregat l'alcalde contra les recriminacions d'Albrich.

Per la seva part, la regidora del PDeCAT, Concepció Formatgé, ha intentat posar pau amb un to més conciliador. La portaveu del Partit Demòcrata ha votat a favor de l'acta, però ha coincidit amb l'argumentari del regidor republicà. Formatgé ha volgut recordar que aquell ple va ser una ''mica mogut'' i que, a vegades, les paraules ''s'interpreten d'una manera que potser no era la que es volia dir''. La regidora demòcrata ha exposat que si els últims plànols del projecte eren el què hi havia a l'expedient, els dos partits de l'oposició havien fet la feina que tocava. Tot i així, Formatgé ha apuntat que aquest tema no té més importància i que ha estat un ''malentès''.

Roqué ha volgut emfatitzar, que en tot cas, qui té la informació és l'equip de govern i que, si l'oposició vol veure un projecte que els hi preocupa, només s'han d'adreçar al consistori. ''És difícil saber les coses sinó es pregunta res a l'equip de govern'', ha repetit l'alcalde. El batlle santjoaní ha dit que les dinàmiques de treball dels partits són diferents i que, en el cas d'ERC, opten per passar a la premsa i fer públics uns documents que no són definitius i que, a dia d'avui, ''encara no n'hem entrat les modificacions''. Formatgé ha respost que això ha de ser recíproc i que el govern també hauria d'informar de tot el què fa. El tema encara cueja i ja es veurà com s'acaba solucionant. 
 

L'alcalde, Ramon Roqué (MES), ja va dir en el seu moment que aquest no era el plànol definitiu i que encara no s'ha entrat la darrera modificació Foto: Isaac Muntadas

 

Participació