Marta Pascal i Jordi Munell clouen l'acte final del PDeCAT a favor de l'1-O amb «Piolín» de protagonista

A l'acte, en què s'hi han congregat més de 200 persones, també hi han intervingut el senador Joan Bagué i el president de l'executiva local del PDeCAT, Joaquim Colomer | Pascal ha dit que ''estem davant de la cita de la nostra vida'' i Munell ha tret un Piolín de l'americana per ensenyar el mal ús que n'ha fet l'Estat Espanyol

L'acte final de campanya al Ripollès del PDeCAT s'ha fet a la Sala Eudald Graells de Ripoll i han assistit més de 200 persones
L'acte final de campanya al Ripollès del PDeCAT s'ha fet a la Sala Eudald Graells de Ripoll i han assistit més de 200 persones | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
29 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:14h
Un cop acabat l'acte final de campanya a favor de l'1-O d'ERC a la plaça de la Lira, la gent ha recorregut el centenar de metres que separen aquest espai de la sala Eudald Graells per escoltar als membres del PDeCAT. Aquesta sala s'ha omplert de gom a gom amb més de 200 persones -algunes s'han hagut d'estar dempeus perquè ja no hi havia cadires- per presenciar el darrer acte del Partit Demòcrata a favor del referèndum al Ripollès. Com a caps de cartell, hi han participat la coordinadora general del partit, Marta Pascal i l'alcalde de Ripoll i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Munell. També han fet unes breus intervencions el senador Joan Bagué i el president de l'executiva local del PDeCAT, Joaquim Colomer. Entre el públic, hi havia la plana major del PDeCAT de la comarca amb multitud d'alcaldes i regidors, a més d'algun representant d'ERC.

L'expectació a pocs dies de l'1-O ha estat manifesta per saber quina és la sensació generalitzada de la població del què pot arribar a passar. L'alcalde, Jordi Munell, ha estat el tercer dels ponents en intervenir dalt d'un escenari decorat amb una estelada que li tocava un raig de llum a través de la finestra que la feia més imponent i també amb publicitat del partit acompanyada del ''sí''. Munell ha estat molt irònic en el seu discurs, amb pinzellades d'humor i amb moments brillants que quedaran pel record.

Primer de tot, el batlle ha demanat un fort aplaudiment pels alcaldes ''valents'' de la comarca que ''al cent per cent'' van adherir-se a l'AMI i que ara tots estan compromesos amb l'1-O, menys el de Setcases ''en què tot i així els seus regidors faran el possible perquè es voti''. Parafrasejant a Joan Puigcercós uns minuts abans, Munell ha recordat als assistents que ''estem a 48 hores del dia més important de les nostres vides''. El diputat de Junts pel Sí també ha agraït la tasca de l'ANC, que cada dissabte munten una parada a Ripoll i ''a partir de la setmana que ve els hi haurem de buscar una nova feina perquè s'avorriran una mica''. Tot i així, l'alcalde ben aviat els hi ha trobat una nova tasca per fer els dissabtes al matí: anar al mercat per contactar amb la població per construir el nou país i vestir la futura constitució catalana. Evidentment, si guanya el ''sí''.
 

L'alcalde Jordi Munell (PDeCAT) ha assegurat que gràcies a la ''valentia'' dels alcaldes i dels regidors a Setcases es podrà votar a tots els pobles del Ripollès Foto: Isaac Muntadas


La irrupció d'en Piolín

El moment de la nit ha estat quan, de sobte, Munell s'ha tret de sota l'americana un peluix d'en Piolín, que aquests dies s'ha fet famós un altre cop per aparèixer en un dels vaixells del port de Barcelona que acullen a milers d'agents dels cossos de seguretat de l'estat. Les rialles dels assistents han estat sonades i, fins i tot, ha arrencat un ''bravo!'' de Marta Pascal. ''És una mica de conya tot plegat; tot i que l'1-O és un moment molt seriós i transcendental'', ha dit el batlle recordant a tota la gent que ha lluitat per arribar fins aquí.

Munell no ha perdonat la utilització d'en Piolín en aquest afer i ha dit que no fa por veure arribar la policia en un vaixell decorat amb l'ocellet, sinó més aviat ''riure i pena''. Tot i així, ha reconegut que és ''trist que en la ocupació d'un país'' hagin implicat un personatge de dibuixos animats universal i conegut per tota la mainada. És per aquest motiu que el batlle ripollès ha tirat endavant dues iniciatives ben curioses que ''ja veurem si em fan cas''. La primera ha consistit en escriure-li una carta a la Warner Bros -que té els drets d'imatge del personatge- queixant-se de la seva utilització per part d'un cos armat per intervenir Catalunya ''que clama per la pau i la democràcia''. I la segona iniciativa també ha consistit en enviar-li una carta al president de Navi Veloci, que són els propietaris d'aquests vaixells. ''Encara que sigui a canvi de diners, prestar naus per la intervenció armada d'un país no és correcte ni coherent'', ha reblat. La mateixa missiva ha estat remesa al govern i a l'ambaixada italiana.

L'alcalde de Ripoll ha posat en valor la resposta pacífica dels catalans envers el conflicte que vol generar l'estat, combatent-lo amb ''un somriure a la boca, el clavell i un desplegament cívic''. Munell ha dit que no cediran a les amenaces i a la por a què els vol sotmetre l'Estat espanyol. De fet, el batlle ripollès ha reconegut al poble que aquesta tarda ha llegit el comunicat que els hi ha tramès el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de tres pàgines de totes les accions prohibides a partir d'aquest dissabte. ''Quedes acollonit, sort que serem valents i no els hi farem cas'', ha replicat.
 

Un dels moments de la nit ha estat quan Jordi Munell s'ha tret un peluix del Piolín de l'americana Foto: Isaac Muntadas


Els punts de votació, ocupats

Sobre la jornada electoral de l'1'1-O, Munell ha reiterat que ''l'arma'' més potent que tindran els catalans és la ''papereta'' i, tot seguit, ha començat a destriar quins són els punts de votació al municipi. I tirant d'ironia ha assegurat que tot està apunt i a tots s'hi fan activitats durant el cap de setmana ''ja m'enteneu''. A la mateixa sala Eudald Graells si fa un taller infantil per fer mató aquest dissabte coincidint amb la Fira Europea del Formatge. A la biblioteca Lambert Mata també hi ha una estanteria plena de llibres de formatge i tocarà llegir-los. Sobre el casal d'avis diu que no el poden precintar perquè hi entra gent gran i familiars tot sovint i seria ''impensable''. Pel què fa a l'escola Vedruna la germana Montgrony ''té la costum d'escombrar cada diumenge a les 7 del matí''; mentre que a l'escola Joan Maragall hi haurà inflables i el pati estarà obert. En definitiva, Munell ha convidat a tothom a fer una ''ocupació pacífica massiva'' perquè les forces de seguretat tinguin ''menys'' probabilitats de complir les ordres que venen des de la fiscalia i els tribunals superiors.

''L'1-O ja no va d'independència sinó de democràcia''

Després de Munell, ha estat el torn de la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, que igual que el batlle ripollès ha fet un agraïment molt sentit als alcaldes de la comarca pel seu ''coratge'' a l'hora de donar suport al referèndum d'autodeterminació. Pascal ha explicat que durant aquesta campanya electoral ha estat voltant arreu de Catalunya i durant els primers dies només es parlava d'independència. Vistos els darrers esdeveniments amb el desembarcament dels cossos de seguretat de l'Estat ''amb en Piolín al capdavant'', el debat s'ha centrat en la democràcia.

La diputada al Parlament s'ha mostrat convençuda que a Ripoll guanyarà el sí ''de carrer''. És per això que quan Pascal ha fet actes a Cornellà de Llobregat o a Cerdanyola del Vallès també ha transmès que allà s'ha de convèncer a la gent del ''no'' perquè ''l'Estat no és que qüestioni a la gent que voti pel ''si'' sinó que també qüestiona els drets democràtics més fonamentals''. Tot i això, Pascal ha posat un exemple d'aquest fet que li explicava un amic seu de l'Hospitalet de Llobregat. Aquest company li deia: ''Tu vius en un lloc (Vic) en què veus més estelades que balcons, però jo visc en un lloc on hi ha molts balcons i poques estelades; tot i així ara n'hi ha més que abans''. Les últimes actuacions de l'Estat espanyol per intervenir Catalunya diu que han interpel·lat a la gent a penjar-la i a mobilitzar-se tan pel ''sí'' com pel ''no''
 

Marta Pascal ha afirmat que l'1-O ja no va només d'independència sinó també de democràcia Foto: Isaac Muntadas


Lectura errònia de l'Estat espanyol

Abans de continuar el seu discurs, Pascal ha recordat al públic que a ulls de la fiscalia aquest acte de campanya era ''il·legal'', ''però el fem igualment; per tant, benvinguts a un acte il·legal!''. Potser en aquest moment algú s'ha espantat, ja que s'ha trencat una cadira però per sort la persona afectada no s'ha fet mal i han pogut continuar. Llavors, la diputada del PDeCAT ha repetit una frase molt famosa que va popularitzar en el seu dia l'expresident d'Espanya del PP, José Maria Aznar, el qual va dir que ''abans es trencarà Catalunya que Espanya'' i ''això no ha passat''. Pascal ha assegurat que l'Estat espanyol està ''perdut'' i ''confús'' perquè en aquest procés s'hi ha ajuntat gent molt diferent en l'espectre polític que van des del PDeCAT fins a la CUP. ''El president Mas va fer un pas al costat posant el país per davant'', ha recordat.

Per la coordinadora general del PDeCAT, la lectura de l'Estat espanyol del procés independentista és errònia, ja que segons explica ella, Espanya partia de la base que a Catalunya no hi havia cap moviment ''cívic'' de molta gent i que tot estava orquestrat per quatre polítics que havien embogit. Després, Pascal ha explicat que l'Estat espanyol va considerar que la inhabilitació i les multes eren la solució per tancar la paradeta, però no comptava que hi hagués tanta gent al darrera. La diputada demòcrata ha assenyalat que el projecte espanyol és el de la ''conquesta'' i això ''al segle XXI no es pot fer''. Pascal ha enumerat algunes decisions repressives per part de l'Estat espanyol com el fet de voler precintar locals, prohibir actes polítics o tancar webs. ''Això a què us recorda?'', ha preguntat i la resposta ha estat clara ''a Franco!''. Tot i així, la membre del PDeCAT ha dit que, tot i que ara la Unió Europea estigui en silenci, si continuen utilitzant aquestes armes, donarà un toc d'atenció al govern de Mariano Rajoy.
 

Segons Pascal, la lectura de l'Estat espanyol sobre el procés independentista ha estat errònia Foto: Isaac Muntadas


''La cita de la nostra vida''

L'1-O és ''la cita de la nostra vida i la millor resposta és el vot'', ha puntualitzat Pascal. I és que ha convocat a tothom a votar aquest diumenge per defensar la democràcia ''sense fissures'' i fer-ho pel ''sí'' perquè ''tenim molts arguments''. La frase tan utilitzada del ''món ens mira'' cada cop té més pes a mesura que es va acostant l'hora d'obertura dels col·legis electorals. Per això, tot i que l'Estat ''és un adversari de qui no ens podem burlar perquè té instruments que ens fan mantenir-nos alerta'', ja hi ha hagut algun posicionament internacional més o menys clar. Les declaracions de Donald Trump o les de la comissió dels Drets Humans de les Nacions Unides ja han avisat a l'Estat espanyol que els catalans no han de rebre la repressió de l'estat en forma de privar drets o prohibir manifestacions. ''Ara la Comissió Europea diu que és un afer intern, però si diumenge és una festa de la democràcia, dilluns segurament ja no ho serà'', ha sentenciat.

Pascal ha conclòs la seva intervenció parafrasejant una frase anònima que va aparèixer al Facebook del president Carles Puigdemont: ''Ens volien enterrats, però no saben que som llavor''. I si això va bé ''es convertirà en planta i donarà fruits''. L'acte ha acabat amb crits de ''votarem'' i amb tothom cantant els Segadors dempeus.

   
 

''L'1-O és la cita de la nostra vida'', ha exclamat Pascal amb una sala plena a vessar Foto: Isaac Muntadas


Incompliments al Ripollès de l'Estat

Abans de les intervencions de Marta Pascal i Jordi Munell, ho han fet el president de l'executiva local del PDeCAT, Joaquim Colomer, i el senador per Girona al Congrés dels Diputats, Joan Bagué. Com han fet els seus predecessors, Colomer ha demanat un aplaudiment per tots els alcaldes de la comarca que han volgut donar suport a l'1-O i ha celebrat que, finalment, es pugui votar als 19 municipis del Ripollès. Tot seguit, el regidor del PDeCAT a Ripoll ha assenyalat una urna transparent que hi havia a l'entrada del col·legi assegurant que la Guàrdia Civil les ha buscat a tot arreu però no les ha trobat, ''perquè l'alcalde les té amagades''.

En el poc temps que és regidor, Colomer ha recordat que l'Estat espanyol ha incomplert moltes promeses que havia fet al Ripollès. Per exemple, el mal estat i els constants retards de la línia R3 de tren que va des de la Tour de Carol passant per Ripoll fins a l'Hospitalet de Llobregat de RENFE és el principal problema. També hi ha hagut incompliments d'una bateria de propostes que, fins fa poc es van tornar a presentar al subdelegat del Govern a Girona, i de les quals no ''hem rebut resposta''. ''Quan demanem les coses no les aconseguim; per tant, això reforça demanar el vot pel sí'', ha conclòs.
 

El regidor del consistori ripollès, Joaquim Colomer, ha explicat que l'Estat espanyol incompleixx moltes promeses que fa al Ripollès Foto: Isaac Muntadas


La importància del PDeCAT en el procés

El senador del PDeCAT a Girona a Madrid, Joan Bagué, ha dit que no parlaria sobre el què passa a la capital perquè ''acabaríem deprimits''. Bagué s'ha centrat a explicar que s'ha arribat en aquest punt del procés perquè han estat capaços de sumar-hi a molta gent ''diferent''. El senador ha assegurat que estan apunt de xutar a porteria i ha volgut ressaltar ''la importància'' del PDeCAT i de l'antiga Convergència en el procés. ''A Madrid voldrien que fos una qüestió d'ordre públic, però que hi siguem nosaltres es el què més els molesta. Això és perquè tenim una credibilitat a Europa'', ha sentenciat.

Bagué ha ressaltat que és imprescindible no caure en cap mena de provocació perquè si hi ha crispació i es transmet una sensació d'agressivitat ''hi ha gent que s'espanta'' i si van a votar menys ciutadans, ''caurem en l'estratègia del PP''. ''Hem d'anar a votar massivament el diumenge'', ha conclòs tot dient que l'Estat ho impedirà embrutant l'ambient.
 

El senador per Girona a Madrid, Joan Bagué, ha ressaltat la importància del PDeCAT pel procés independentista Foto: Isaac Muntadas