«L'1-O és la transició real», ERC tanca la campanya al Ripollès amb Teresa Jordà i Joan Puigcercós

Més d'un centenar de persones s'han aplegat a la plaça de la Lira en una diada festiva | L'expresident d'ERC entre els anys 2008 i 2011 ha dit que els catalans estan a ''48 hores del referèndum de la nostra vida''

Més d'un centenar de persones s'han aplegat a la plaça de la Lira per escoltar l'acte de final de campanya d'ERC
Més d'un centenar de persones s'han aplegat a la plaça de la Lira per escoltar l'acte de final de campanya d'ERC | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
29 de setembre del 2017
Actualitzat a les 8:35h
Els nervis i la il·lusió s'apoderen a parts iguals dels ciutadans de Catalunya a només tres dies de l'1-O. Un referèndum d'autodeterminació que ha estat ''bombardejat'' per l'Estat espanyol fins a límits insospitats amb el pes de la llei i la repressió dels cossos de seguretat. Per tant, probablement l'1-O no tindrà totes les garanties que la Generalitat havia promès en un principi. Res d'això importa. Desenes de milers de catalans estan convençuts d'anar a votar i això no els aturarà. De fet, aquest dijous al Ripollès la campanya electoral ha encarat el seu esprint final i ho ha fet amb un acte d'ERC a la plaça de la Lira que ha reunit a més d'un centenar de persones.

Un acte festiu amb berenar per tothom i activitats pels nens, que jugaven amb globus de color groc i encistellaven pilotes en una espècie d'urna gegant oberta per dalt en què hi havia escrita el mot més desitjat pels independentistes: el ''sí''. En canvi, la caixa del ''no'' era molt més petita. Força persones s'han acostat a les parades de l'ANC i dels republicans per intentar aconseguir merchandising independentista per manifestar-se aquests dies tan decisius. L'acte ha començat gairebé mitja hora tard, però comptava amb dues atraccions importants: Teresa Jordà, diputada al Congrés dels Diputats a Madrid i exalcaldessa de Ripoll (2003-2011), i Joan Puigcercós, que va ser expresident d'ERC entre els anys 2008 i 2011 i és nascut a Ripoll. Dos polítics il·lustres de la vila com a caps de cartell que han comptat amb la presència de la plana major dels republicans a la comarca entre el públic i la visita de l'alcalde del PDeCAT, Jordi Munell.

''Estem a tres dies de guanyar un país''

La fins ara regidora al consistori ripollès, Teresa Jordà, ha començat el seu discurs recordant a la gent que només queden 24 hores per acabar la campanya del referèndum per la independència -finalitza aquest divendres- i només a ''tres dies de guanyar un país''. La diputada republicana no s'ha mossegat la llengua i ha qualificat la democràcia espanyola de ser ''low-cost'' i de ''merda''. Jordà també s'ha dedicat a enumerar totes les armes que té l'Estat espanyol per contrarestar el referèndum com són la fiscalia, els jutges, la Guàrdia Civil i ''en Piolín'', arrencant les rialles dels assistents. Tot i així, la republicana ha dit que el poble català disposa d'una arma més poderosa per derrotar l'Estat. ''No parlo de la raó ni de la democràcia, que evidentment també està amb nosaltres, sinó de la gent''. Les mobilitzacions que es van produir la setmana passada amb desenes de milers de persones sortint al carrer per protestar per les detencions d'alts càrrecs del Govern han estat un exemple del suport dels ciutadans a la Generalitat. Jordà ha dit obertament que sinó hi hagués hagut aquesta reacció dels ciutadans de Catalunya, aquestes persones ''honrades'' encara serien a la presó. ''Depèn exclusivament de nosaltres'', ha subratllat.
 

La diputada d'ERC al Congrés, Teresa Jordà, ha dit que ''estem a tres dies de guanyar un país'' Foto: Isaac Muntadas


''Som els més sediciosos del món''

L'exalcaldessa ha dit que el govern pot titllar els independentistes de sediciosos, però llavors ''els hem de mirar a la cara i dir-los que si per sediciosos entenen que aquest país té un parlament legítim que decideix que els seus ciutadans no es morin de fred a l'hivern -a través de la Llei de pobresa energètica- i la suspèn el Tribunal Constitucional, doncs som els més sediciosos del món''. Jordà ha traslladat als ciutadans que no s'ha de tenir por i que, en cap cas, durant la jornada de l'1-O pot haver-hi cap episodi de violència. ''La violència és la seva por cap a les nostres idees'', ha sentenciat.

''L'1-O és la transició real''

Jordà, que viu a cavall entre Madrid i Ripoll, ha destacat que a Espanya hi ha molta gent favorable al dret a decidir i que també desitja un canvi polític, però ''l'única manera que se'n surtin és que votem l'1-O''. I és que per la republicana ''L'1-O és la transició real per trencar el règim del 78 i l'status quo actual. L'exalcaldessa ha conclòs el seu parlament dient que diumenge tothom ha de ser ben d'hora davant les urnes per anar a votar ''perquè tenim molta feina per construir una república de ciutadans lliures''. El públic s'ha apassionat amb aquestes paraules i les ha acompanyat amb forts càntics ''d'independència'' i de ''votarem!''.

''Estem a 48 hores del referèndum de la nostra vida''

Teresa Jordà ha deixat pas a Joan Puigcercós, que amb una sola frase ha destacat el creixement de l'independentisme des que ell va començar a moure's pel món de la política: ''Recordo que una vegada a Ripoll fa 30 anys ens van fer fora d'un lloc perquè parlàvem d'independència''. I parafrasejant al cantautor valencià Raimon ha dit que ha estat una lluita ''sorda i constant'', però també ''constructiva'' per fer un país millor. Puigcercós ha expressat que la independència no és una ''finalitat en si mateixa sinó un instrument'' i ha assegurat que ''estem a les portes d'aconseguir la llibertat per tenir un país cohesionat socialment i amb oportunitats''. De fet, l'exlíder d'ERC ha assenyalat que els catalans estan a ''48 hores del referèndum de la nostra vida''.
 

L'exlíder d'ERC, Joan Puigcercós, ha declarat que ''estem a 48 hores del referèndum de la nostra vida'' Foto: Isaac Muntadas


Pacifisme i zero violència

Com ja ha advertit Jordà, Puigcercós ha reiterat que la jornada electoral de l'1-O ha de ser pacífica. Precisament, el republicà ha explicat una anècdota de com l'Estat espanyol intenta enterbolir l'ambient per crear una falsa sensació de violència. Resulta que el corresponsal del Corriere della Sera que va venir a la Diada de l'11 de setembre a Barcelona i a la concentració de davant del Departament d'Economia no entenia que les manifestacions fossin tan pacífiques. Això s'explica pel fet que la premsa de Madrid li havia venut que a Catalunya es vivia un clima de tensió com el del País Basc en l'època que ETA estava activa. ''En canvi només va veure avis i nens junts, estudiants, jubilats i oficinistes manifestant-se tranquil·lament pel carrer'', ha apuntat. Aquest periodista, segons Puigcercós, va qualificar aquesta ''revolta cívica'' de la gent com un cas únic a Europa. L'expresident d'ERC també ha llançat un missatge al Govern espanyol de què els catalans que volen votar no estan ''adduïts'' pel Govern de la Generalitat ni ''som titelles de ningú''.

La primera revolució postmoderna

Puigcercós també ha anomenat el què passa a Catalunya com la primera revolució postmoderna ''perquè a l'agost la gent se'n va anar de vacances sabent que al setembre hi hauria una revolta''. Una revolució pacífica que el republicà ha assegurat que té tres ingredients bàsics: la por, la indignació i l'esperança. En primer lloc, la por és l'arma que, a criteri de Puigcercós, ha utilitzat l'Estat espanyol durant els últims 300 anys amb l'ús de la violència. Aquest temor, la societat catalana l'ha transformat en indignació derivat en manifestacions massives per les detencions ''irregulars i arbitràries d'alts càrrecs del govern'' o perquè el centres de recerca mèdica no tenen diners perquè Hisenda no els hi subministra, ja que no pot garantir que no siguin utilitzats per finançar el referèndum. ''Una cosa que no hi té res a veure'', ha sentenciat. Finalment, la indignació ha portat cap a l'esperança de ''construir un país millor''.
 

Puigcercós ha insistit en què la jornada de l'1-O ha de ser pacífica i no hi ha d'haver violència Foto: Isaac Muntadas


''La llibertat no te la donen, te la guanyes i ho farem vot a vot davant les urnes'', ha subratllat Puigcercós. La clau per l'exlíder republicà és anar a votar amb ''serenitat'', ''alegria'' i anant a buscar aquells indecisos o els que no saben on han d'anar a votar. ''Si el sí guanya el referèndum, el dia 2 s'obre una etapa molt important'', ha apuntat. Puigcercós també ha dit que la majoria de la policia mobilitzada a Catalunya no té gens de ganes d'estar aquí i que els ciutadans de ''l'Espanya democràtica'' es miren la situació amb ''perplexitat''. Un fet que està provocant que a molta gent ''li caigui la bena dels ulls i se n'adonin del monstre on viuen''. El republicà ha tancat el seu discurs dient que ''de la reforma impossible, anem a la independència possible''. L'acte s'ha acabat amb el cant dels Segadors per esperonar-se de cara la recta final cap a l'1-O.