Els gossos i els arbres són un «corcó» per l'equip de govern de Ripoll

El consistori ha incoat dos expedients sancionadors a dos propietàries de gossos potencialment perillosos per incomplir diversos articles de l'ordenança municipal | La CUP vota en contra de l'aprovació definitiva del plànol de delimitació establert per llei de les mesures de prevenció d'incendis forestals de construccions en aquest espai en considerar que es poden tallar arbres ''innecessàriament''

Una de les propietàries sancionades tenia en possessió un pit bull creuat amb 'stafforshire' que va mossegar una persona
Una de les propietàries sancionades tenia en possessió un pit bull creuat amb 'stafforshire' que va mossegar una persona | Canine owners
Isaac Muntadas
28 de setembre del 2017
Actualitzat el 29 de setembre a les 15:14h
En aquesta legislatura, l'equip de govern del PDeCAT de l'ajuntament de Ripoll ha hagut de lluitar reiteradament contra els comportaments incívics d'alguns propietaris de gossos per no recollir els seus excrements o perquè els seus animals són de races potencialment perilloses i no compleixen l'ordenança municipal reguladora en aquesta matèria. En la sessió plenària d'aquest dimarts, el tema ha tornat a posar-se sobre la taula en forma de dos imposicions de sancions en matèria de tinença d'animals de races considerades potencialment perilloses.

En un dels casos, la propietària de l'animal haurà de pagar una multa que ascendeix a 1.803,03 euros que es deriva de diverses infraccions. En primer lloc, aquesta persona és la propietària d'un gos de raça potencialment perillosa -un pit bull creuat amb stafforshire- sense la corresponent llicència administrativa que autoritza la seva tinença i conducció, una infracció tipificada de ''molt greu'' que suposa una sanció de 1.502,53 euros. D'altra banda, aquest persona no complia les mesures de seguretat establertes per les instal·lacions destinades a allotjar gossos potencialment perillosos ni tampoc tenia senyalitzat el recinte que albergava l'animal i havia obviat les obligacions previstes a l'ordenança municipal amb transcendència greu per la seguretat, higiene i tranquil·litat dels ciutadans. Ambdues infraccions són considerades ''greus'' i han estat sancionades amb una multa de 150,25 euros cadascuna.

Cal destacar que aquest gos potencialment perillós va mossegar a un vianant causant-li lesions per no portar morrió i, llavors, la policia local va haver de comissar-lo i traslladar-lo a una residència canina. Aquests fets es van produir el passat 8 de febrer d'enguany i el gos se li va retornar a la propietària cap a finals del mes de març. Aquesta persona haurà de pagar la multa en els terminis que marca la normativa i, en cas que no ho faci, es podrà procedir al cobrament dels diners a través del procediment administratiu de constrenyiment.

Multa més alta sense ocasionar lesions

En el segon cas, la propietària de l'altra gos potencialment perillós haurà de pagar una multa una mica més alta de 1.863,13 euros. El desglossament de les sancions es correspon a 1502,53 euros per una infracció ''molt greu'' que es deriva del fet de tenir un gos de raça potencialment perillosa sense la llicència administrativa que autoritza la seva tinença i conducció. Llavors, també se l'hi imputen dues infraccions tipificades com a ''greus'' per circular amb un gos de raça considerada potencialment perillosa per les vies públiques sense acomplir les obligacions de vigilància i seguretat establertes a l'ordenança i per no tenir contractada l'assegurança de responsabilitat civil obligatòria per tots els gossos de races considerades potencialment perilloses de 150,25 euros cadascuna. Finalment, també haurà de pagar en els terminis establerts 60,10 euros de multa per tenir en possessió un gos de raça considerada potencialment perillosa no inscrit al registre censal.

En aquest cas, era la primera vegada que aquesta persona era sancionada per incomplir alguns articles de l'ordenança reguladora de la tinença d'animals. Per sort, aquest gos que circulava sense morrió perquè se li va caure quan va veure els agents dels Mossos d'Esquadra no havia mossegat a cap vianant. La seva propietària haurà de pagar la multa en les mateixes condicions que el cas esmentat anteriorment.

Els arbres tornen a entrar en escena

Els arbres tornen a ser a l'ull de l'huracà al ple de Ripoll després de la polèmica esporga al passeig Ragull del passat mes de maig i de la tala d'un pollancre al passeig de la Font-Viva, al juny. Aquest cop, la ''mínima'' polèmica que s'ha generat ve derivada de l'aprovació definitiva del plànol de delimitació establert per llei de les mesures de prevenció d'incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situades en terreny forestal. Una mesura que ha estat aprovada per tots els grups municipals (PDeCAT, ERC i Fem Ripoll-CP) a excepció de la CUP, que hi ha votat en contra.

Bàsicament, aquesta mesura preveu que els habitatges o les zones poblades tinguin una franja de seguretat en què no hi hagi vegetació per tal d'evitar incendis. I en aquest cas, s'han delimitat quins són aquells edificis que estan afectats per la llei. El regidor cupaire ha argumentat el seu vot negatiu dient que hi ha ''desenes'' de cases de pagès afectades i que es podrien arribar a tallar molts arbres fruiters al costat de la ribera ''que són de difícil crema'' i arbres centenaris que estan catalogats com a tal. A més, Llagostera ha afegit que el mateix informe diu que en aquesta zona del Ripollès hi ha un risc d'incendi ''mínim''. Al regidor de la CUP no li fa cap gràcia que es puguin treure arbres del costat de les cases de pagès i ''no estaría parlant tant dels del perímetre''.
 

El regidor de la CUP, Santi Llagostera (de fons), s'ha quedat sol a l'hora de rebutjar el plànol de delimitació de les mesures de prevenció d'incendis forestals de construccions en aquest espai Foto: Isaac Muntadas


El regidor de Sostenibilitat i Empresa, Joaquim Colomer, li ha recordat a Llagostera que ja va utilitzar aquest argument en l'aprovació del pla inicial i, que com hi havia 30 dies per presentar al·legacions, ''pensava que farien alguna proposta però com que no en van fer cap, suposava que els hi havia agradat més''. El regidor del PDeCAT també ha expressat que tan la Diputació de Girona com la Generalitat de Catalunya han dit que hi ha risc d'incendis i ''no ho podem negar''. El regidor cupaire ha atribuït que no haguessin presentat al·legacions pel funcionament intern de la CUP.

Per la seva banda, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha relatat que per llei s'ha de senyalitzar quina és la franja mínima de protecció i que encara s'han d'acordar a quins llocs en concret s'aplicarà. ''En alguns espais només s'eliminarà el sotabosc i no a tot arreu es tallaran arbres o s'eliminarà massa forestal'', ha rebatut. Munell ha recordat que s'ha de delimitar l'espai i no parlar de les actuacions ''el què significa que no es tallaran arbres demà mateix''. L'alcalde ha conclòs dient que aquest procés s'ha hagut de fet per experiències ''malaurades'' en altres pobles de Catalunya. Finalment, Colomer li ha estès la mà a Llagostera perquè pugui assistir a la reunió amb la Diputació i els agents forestals perquè pugui traslladar les seves inquietuds als tècnics corresponents. 
 

L'alcalde Jordi Munell ha dit que s'han d'acordar quins llocs es delimiten en concret i que potser en certs indrets només s'eliminarà sotabosc Foto: Isaac Muntadas