Sant Joan de les Abadesses

VÍDEO La dotzena Festa del Grito arriba a Sant Joan de les Abadesses

El 23 de setembre es recorda la vinculació entre santjoanins i mexicans |L'escriptor Juan Pablo Villalobos i les realitzadores Laura Herrero i Laura Salas són els noms propis d'enguany

per Redacció, 18 de setembre de 2017 a les 14:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de setembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Sant Joan de les Abadesses celebra aquest dissabte 23 de setembre la festa d'"El Grito de la Independencia", que recorda la vinculació entre els santjoanins i els mexicans. El poble fa aquesta celebració, festa pàtria mexicana, perquè l'autor de la música de l'himne mexicà -Jaume Nunó i Roca- era santjoaní. Enguany, els noms propis seran Juan Pablo Villalobos, escriptor, i Laura Herrero i Laura Salas, realitzadores.


Villalobos farà una conferència sobre l'obra que Pere Calders va escriure des de l'exili, i la toledana Laura Herrero i la mexicana Laura Salas seran protagonistes perquè es projectarà el seu llargmetratge documental "Son duros los días sin nada", que narra la història de tres dones de les comunitats de Chiapas i Aoxaca i denuncia la discriminació que pateixen moltes dones a Mèxic, que a més s'han d'enfrontar a desastres d'origen natural.

Aquestes activitats complementaran les més festives, com les parades de productes mexicans que hi haurà durant tot el dia, els tallers de dansa, el trencament de pinyates, actuacions musicals. El punt àlgid de la festa, però, serà el "Grito" d'independència que es farà des del balcó de l'Ajuntament. Aquest, anirà a càrrec de l'Hble. Sra. María Carmen Oñate Muñoz, nova Cònsol de Mèxic a Barcelona. També s'interpretarà el cant de l'Himne Nacional de Mèxic i el Cant de la Senyera.


Sant Joan de les Abadesses està agermanat amb San Luís Potosí, població on va néixer Francisco González Bocanegra, autor de la lletra de l'himne. Posteriorment a l'agermanament, es va començar a celebrar la Festa del Grito.

 

Participació