Inici del curs escolar

El curs escolar comença amb «normalitat» a Ripoll amb el record encara recent dels atemptats

A Ripoll han començat el curs un total de 930 alumnes d'educació infantil i primària i 360 d'educació secundària |A la resta de la comarca hi ha 1.014 nens matriculats a infantil i primària i 302 a secundària

per Isaac Muntadas, Ripoll | 12 de setembre de 2017 a les 12:26 |
L'atenció mediàtica en la roda de premsa d'inici del curs escolar a Ripoll continua viva després dels atemptats de Barcelona i Cambrils | Isaac Muntadas
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de setembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
''Normalitat''. Aquesta ha estat la paraula més repetida per l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, i el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, sobre l'inici del curs escolar aquest matí a la capital del Ripollès. Una tornada a l'escola que inevitablement està marcada pels atemptats del passat 17 d'agost a les Rambles de Barcelona i a Cambrils perpetrats per la cèl·lula gihadista integrada per deu terroristes que vivien a Ripoll. Uns nois que s'havien radicalitzat en els últims mesos sense que ningú sospités res i que estaven perfectament integrats a la societat ripollesa, ja que parlaven el català amb fluïdesa, la majoria treballaven en empreses de la comarca i havien adquirit una sèrie de costums de la societat occidental.

Tot i la normalitat que hi ha hagut en l'inici del curs a Ripoll, la nombrosa presència de mitjans de comunicació en aquesta roda de premsa ha evidenciat que hi ha interès per veure com cicatritzen les ferides encara recents que s'han produït en la comunitat ripollesa. ''Si vosaltres no estiguéssiu aquí, avui seria un dia normal i corrent com l'any passat'', ha dit Munell amb un to distès i amable. Anant a les xifres, a Ripoll començaran el curs un total de 930 alumnes d'educació primària i infantil i 360 d'educació secundària. De fet, pel què es refereix a l'ESO aquest dimarts han començat els alumnes de l'escola Vedruna de Ripoll i el proper dijous dia 14 ho faran els alumnes de l'Institut Abat Oliba. Pel què fa a la resta de la comarca, un total de 1.014 nens d'educació infantil i primària i 302 d'ESO han començat al curs al Ripollès. Per tant, a la comarca es comptabilitzen matriculats un total de 1.944 alumnes d'educació infantil i primària i 662 d'educació secundària.


Munell ha repetit que la ''normalitat'' ha estat present en l'inici del curs i que no hi ha hagut cap incident ni cap mancança de professorat. Els alumnes han anat entrant gradualment a les escoles des de les 9 fins a les 10 del matí sense problemes. L'alcalde ripollès també ha aprofitat l'ocasió per agrair a la població de Ripoll, als pares, als infants i, especialment, al col·lectiu de mestres, professors i al personal d'administració de les escoles per ''integrar amb la màxima normalitat aquest començament de curs malgrat tota aquesta vivència que com a poble ens ha traumatitzat aquestes setmanes precedents''.
 

Dos nens tornen a l'escola agafats de la mà, aquest dimarts a Ripoll Foto: ACN


Reunions amb els pares abans del primer dia d'escola

El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, ha confirmat que avui no ha estat la primera presa de contacte entre les famílies i el centre. Polanco ha explicat que en les reunions preparatòries amb els equips directius s'havia donat la consigna que el primer dia de portar la mainada a l'escola i de trobar-se a l'entrada amb els altres pares no fos el primer contacte. És per aquest motiu que, en la majoria de centres educatius de Ripoll, la reunió d'inici de curs es va produir el passat dijous. En aquesta trobada es va parlar de com es treballaria per superar aquesta situació des del punt de vista pedagògic. De totes maneres, Polanco ha reiterat que els últims anys ja s'ha fet una feina de ''gran calat'' que ha tingut per objectiu assolir ''el respecte per la convivència i la pau''.


Des dels serveis territorials d'Ensenyament també s'ha remarcat que des de fa dues setmanes els mestres i professors ja estan preparant l'inici de curs amb ''molta cura''. A més, Polanco ha recordat que en les darrers setmanes els docents han rebut diverses formacions i assessorament pel tema del dol i per la gestió de situacions complexes. ''La valoració d'aquesta formació és molt positiva perquè els docents han rebut estratègies i eines per afrontar en plenes garanties l'inici de curs'', ha assegurat. Polanco també ha afegit que els docents també tenen a la seva disposició una sèrie de materials i orientacions al seu abast. Ara caldrà resoldre les inquietuds i preguntes dels alumnes enfocades en el tema dels atemptats. El representant d'Ensenyament també ha agraït l'actitud de les famílies en aquest inici de curs ''per afrontar la situació amb serenor i tenir el màxim de respecte per la diversitat de creences i cultures presents a Ripoll''.
 

A Ripoll han començat el curs 930 alumnes d'educació primària i infantil i 360 alumnes d'educació secundària Foto: Isaac Muntadas

 

La ''normalitat'' ha estat la paraula més utilitzada per Polanco i Munell en l'inici del curs escolar a Ripoll Foto: Isaac Muntadas

 

Participació