La Diada definitiva

El sobiranisme surt al carrer en plena ofensiva judicial de l'Estat per evitar l'1-O, que el Govern considera vigent tot i la suspensió del TC | Les entitats criden a mobilitzar-se per defensar la consulta vinculant i mantenen que pot ser un dels Onze de Setembre més massius

La manifestació de la Diada, l'any passat a Berga.
La manifestació de la Diada, l'any passat a Berga. | Martí Albesa
11 de setembre del 2017
Actualitzat a les 8:39h

La manifestació de la Diada, l'any passat a Berga. Foto: Martí Albesa


El centre de Barcelona torna a ser aquest dilluns a la tarda l'escenari principal de la mobilització sobiranista. El Passeig de Gràcia i el carrer Aragó s'ompliran de tots els colors de l'independentisme amb la vista posada en el referèndum de l'1 d'octubre, formalment suspès pel Tribunal Constitucional (TC) i encara "vigent" pel Govern i la majoria -Junts pel Sí i la CUP- que li dona suport al Parlament. És, possiblement, la Diada definitiva: se celebra en ple pols amb l'Estat i permetrà calibrar quin és el suport de l'1-O al carrer. Tots els actors de l'independentisme assenyalen que la manifestació d'aquest dilluns és la primera part de la consulta vinculant i que serà determinant en el seu èxit.

Segons han explicat els últims dies l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, ja hi ha 400.000 inscrits i 1.800 autocars compromesos. "Serà la Diada més festiva de totes", ha assegurat Jordi Sànchez, president de l'ANC. "Serà tot un èxit, que ningú es quedi a casa", ha ressaltat Jordi Cuixart, president d'Òmnium. Els dos coneixen al detall tots els debats previs que han existit entre el PDECat, ERC i la CUP i que han fet perillar els avenços del procés, i ara estan convençuts que l'1-O no afronta cap dificultat que no vingui de la Moncloa i de totes les institucions espanyoles.

En certa manera, aquest Onze de Setembre recorda a la tercera Diada massiva, la del 2014. Aquella del "president, posi les urnes" de Carme Forcadell quan faltaven menys de dos mesos pel 9-N. Forcadell era la màxima dirigent de l'ANC, ara és la segona autoritat del país com a presidenta del Parlament, i aquesta setmana ha viscut la seva setmana més complicada amb el debat i votació de les dues lleis de desconnexió. El Govern en ple serà a Barcelona amb l'excepció del conseller d'Interior, Joaquim Forn, que com és habitual en el seu càrrec ha de coordinar el dispositiu de seguretat. Tots els partits sobiranistes es mobilitzaran i Catalunya en Comú, amb Pablo Iglesias, celebrarà un acte propi a Santa Coloma de Gramenet que ha generat molta expectació.

Si bé la Diada de l'any passat va ser d'impàs, prèvia al canvi en el full de ruta que va suscitar la irrupció del referèndum, aquesta té una transcendència vital per al sobiranisme. Els preparatius de la consulta vinculant segueixen endavant i, tot i que queden incògnites, el Govern preveu que les urnes hi siguin. "Ja no ho poden aturar", sostenen a Palau. Les certeses sobre la votació i les garanties que hi estiguin associades també seran determinants en el paper que hi jugui l'Ajuntament de Barcelona. Els "comuns", que el governen amb el PSC, decidiran en una consulta a partir de l'endemà de la Diada, què faran per l'1-O. Una data que també es juga al carrer, com han demostrat les mobilitzacions dels últims cinc anys.

 

Manifestació de la Diada a Barcelona del 2016. Foto: Josep M. Montaner