Es redueix la massificació al Torrent de la Cabana gràcies al sistema de control d'accés durant l'estiu

L'espai natural de Campdevànol i les Llosses ha passat de rebre uns 35.000 visitants l'any passat durant l'estiu a només uns 16.000 en aquest mateix període | S'haurien recaptat prop de 79.000 euros gràcies a l'ecotaxa, mentre que la despesa del dispositiu s'eleva a poc més de 87.000 euros quan encara no s'han acabat els dies de control

Els alcaldes de Campdevànol i de les Llosses, Joan Manso i David Serrat, han fet un balanç del dispositiu d'accés al Torrent de la Cabana
Els alcaldes de Campdevànol i de les Llosses, Joan Manso i David Serrat, han fet un balanç del dispositiu d'accés al Torrent de la Cabana | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
09 de setembre del 2017
Actualitzat a les 2:45h
La massificació de visitants al Torrent de la Cabana s'ha reduït dràsticament segons el balanç de gestió del sistema de control d'accés en aquest espai natural situat entre els termes de Campdevànol i les Llosses. El conveni i el reglament regulador de l'entorn amb la propietat sumat a l'ecotaxa de cinc euros que s'ha de pagar per accedir-hi durant els dies que funciona el dispositiu ha estat un èxit. Així ho han manifestat els alcaldes de Campdevànol i les Llosses, Joan Manso (PDeCat) i David Serrat (ERC) respectivament, i el director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, Ferran Miralles.

Segons les dades recollides pels dos consistoris, durant els mesos de juny, juliol i agost el Torrent de la Cabana ha rebut la visita de 15.780 persones que han pagat l'ecotaxa -aquí no s'hi compten els nens menors de 12 anys i les persones empadronades a Campdevànol o a les Llosses, ja que no han de pagar per entrar-hi i, per tant, això vol dir que la xifra s'incrementaria una mica més-. El dispositiu ha funcionat durant un total de 47 dies que suposen tot el mes d'agost (31 dies) i els caps de setmana dels mesos de juny i juliol (16 dies). Bàsicament, es calcula que l'any passat durant els dies de màxima afluència -el pont del 15 d'agost i els caps de setmana d'aquest mes- es podia arribar a una xifra d'entre 1.500 a 2.000 visitants els dies més concorreguts. Si s'extrapola aquest número a tot l'estiu, es parlaria d'entre 30.000 i 35.000 turistes que vindrien a veure aquests gorgs. Per tant, s'hauria reduït el flux de visitants en més de la meitat de persones: de 35.000 a unes 16.000 durant el mateix període.

L'altra dada positiva és que, respecte el mes de juliol en què van venir 4.215 persones al Torrent de la Cabana en només vuit dies, durant tot el mes d'agost només l'han visitat 9.177 turistes. Per tant, s'hi detecta una reducció important de visitants, ja que per una simple qüestió de progressió haurien d'haver-hi vingut prop de 16.000 persones. L'alcalde campdevanolenc, Joan Manso, atribueix aquest descens de turistes a una autoregulació per part dels propis ciutadans, que gràcies a la difusió dels mitjans de comunicació s'han pogut informar d'aquest model de gestió. ''Això ha provocat que gent que antigament venia, ja no ho faci'', ha apuntat Manso. A més, només hi ha hagut 7 dies -3 al juliol i 4 a l'agost- d'aforament complet (que es correspon a un màxim de 500 persones) i, com a molt, s'hi han acostat unes 600 persones en els dies de més afluència. Lluny dels 2.000 visitants que havien vingut l'any passat i que ha permès una millor gestió de l'espai, la qual probablement no hauria estat possible sense la campanya de difusió per explicar tot el dispositiu.

Per altra banda, hi han hagut 24 dies en què s'han abonat menys de 300 ecotaxes (4 al juny, 2 al juliol i 18 a l'agost) i 16 en què se n'han pagat entre 300 i 500 (4 al juny, 3 al juliol i 9 a l'agost). L'alcalde ha explicat que de cara l'any vinent volen oferir un plus d'atractiu turista per atraure un turisme de ''primer nivell''. ''Després de passar de la massificació al control, ara hem de passar del control a la recerca d'un turisme de qualitat que valori l'entorn i això requereix un pas mes'', ha subratllat l'alcalde.
 

El director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, Ferran Miralles, també ha estat present a l'acte Foto: Isaac Muntadas


78.900 euros recaptats amb l'ecotaxa i 87.410 de despeses

Gràcies a l'ecotaxa de cinc euros que han de pagar els visitants per entrar al Torrent, el consistori hauria recaptat un total de 78.900 euros que s'inverteixen en pagar tot aquest dispositiu. S'ha d'especificar que aquest sistema de control d'accés encara estarà actiu fins a mitjans de setembre; per tant; s'espera que la recaptació pugui augmentar. Pel què fa a les despeses generades pel servei durant aquests tres mesos i a falta de la darrera concreció del servei de tresoreria municipal, s'haurien gastat 87.410 euros. Uns diners que es desglossen en 30.666 euros de serveis de guarderia rural, 34.944 euros de serveis d'informació ambiental, 8.560 euros invertits en vigilància de seguretat, 1.215 euros destinats a netejar l'entorn, 2.525 euros per díptics i bosses i aproximadament 9.500 euros en altres despeses.

Per tal d'aplicar tot aquest dispositiu de vigilància de l'espai natural i del control d'accés, hi han treballat fins a un total de nou persones de manera simultània entre guardes rurals membres de l'Associació Catalana de Guardes Rurals i Marítims Professionals de Catalunya i informadors ambientals que s'han dedicat a informar els usuaris dels diversos reglaments aprovats pels dos consistoris. També s'han utilitzat tres vehicles i 9 aparells de radiotransmissió.

Segons ha revelat Manso, el gran descobriment d'aquest sistema de control ha estat el repartiment de més de 15.000 bosses biodegradables per part dels informadors als usuaris, que ha permès reduir de manera molt notable la presència de deixalles en l'entorn natural. El funcionament d'aquesta mesura consistia en què a cadascun dels visitants se'ls hi donava una bossa biodegradable amb un tiquet i quan arribaven a l'últim gorg del Colomer Gros podien retornar-les i no alliberar la brossa al medi natural. En total, es calcula que s'haurien retornat la meitat d'aquestes bosses. Aquesta millora es fa palesa amb la comparació respecte l'any passat. Manso ha detallat que l'empresa que s'encarregava de netejar el Torrent de la Cabana un cop a la setmana, recollia entre 20 i 25 bosses d'escombraries. En canvi, ara aquesta xifra s'ha reduït a només cinc bosses. Això és degut a què la mateixa ciutadania fa l'evacuació dels residus i ''és millor implicar-la i que ho facin ells a que els hi anem al darrera''.
 

La massificació al Torrent de la Cabana s'ha reduït de 35.000 visitants durant l'estiu a només 16.000 Foto: Ajuntament de Campdevànol


Les acampades sense autorització i les fogueres, la màxima preocupació

Pel què fa a les sancions, destaquen les 16 persones que han estat sancionades per acampada lliure sense autorització i/o la realització de fogueres. Manso ha reconegut que intuïen que les acampades eren una ''realitat'' al municipi, però que ara s'han pogut detectar i sancionar. Tot i així, l'alcalde ha dit que la infracció més greu són les fogueres, ''ja que són un risc mediambiental que s'agreuja a l'estiu per la sequera''. El director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, hi ha afegit que les acampades també són un problema perquè afecten al trànsit de la fauna al voltant dels rius durant la nit i a la seva època de cria. En canvi, el batlle campdevanolenc ha valorat positivament que els propietaris de gossos s'han conscienciat que s'ha de portar l'animal lligat i ara ja és més difícil veure gossos lliures. Tot i així, per aconseguir-ho s'han hagut d'advertir a 185 propietaris d'aquests animals perquè els lliguessin.

Les altres infraccions que s'han detectat són 12 visitants avisats per intentar accedir a l'espai natural amb neveres i/o material de pícnic, 10 persones advertides per fumar, 5 turistes que han estat obligats a retirar tovalloles esteses, 4 ciutadans avisats per fer soroll al medi natural i un total de 12 intrusions al Torrent de la Cabana sense l'acreditació corresponent. Cal recordar que durant l'estiu s'han atès un total de tres persones que patien algun tipus d'afectació a la seva salut, s'han evacuat el mateix número de persones perquè no tenien forces per retornar al punt d'origen i s'han localitzat dues persones que s'havien perdut per la zona.

Èxit rotund del dispositiu

Manso s'ha mostrat molt satisfet per aconseguir ''reduir la pressió'' al torrent de la Cabana i ha assegurat que ha tingut un impacte ''positiu'' en la població. A més, l'alcalde campdevanolenc ha apuntat que si aquest control s'aplica durant els pròxims anys es donarà una solució ''definitiva'' al problema i que ''s'obre la porta a extrapolar en un futur aquest model a altres espais amb circumstàncies similars'' com ja es va fer amb la visita del Consell Comarcal del Solsonès i l'alcaldessa de Montagut i Oix de la Garrotxa.

Per la seva banda, Miralles ha exposat que fins fa poc el Torrent de la Cabana s'havia convertit ''en uns rambles o unes piscines amb molt d'incivisme i amb una regressió clara que consistia en la pèrdua de patrimoni natural de forma visible''. A més, el director general de Polítiques Ambientals ha considerat una experiència ''pionera'' aquest dispositiu de control i ha destacat la ''valentia'' dels dos consistoris per aplicar aquestes mesures ''i més quan tens 1.500 visitants plantats que volen gaudir de l'espai natural''. Miralles ha assegurat que ja hi ha indicis de millores ambientals a la zona i que avui és un dia de ''festa grossa'' pels dos municipis. ''Acostumo a rebre queixes de què necessitem més diners, efectius, vigilància i no és habitual que em diguin que s'ha pogut resoldre el problema'', ha conclòs. Tot seguit, s'han dirigit amb l'alcalde cap al Torrent de la Cabana per fer-hi una visita in situ
 

Al Torrent de la Cabana s'han repartit unes 15.000 bosses biodegradables als usuaris de l'espai Foto: Ajuntament de Campdevànol