La Festa Major de Campdevànol es centralitza a la sala Diagonal amb sis dies de gresca

La Gala de Campdevànol se celebrarà del 14 al 19 de setembre | Les grans novetats són el trasllat de dilluns a dimarts del concert i el ball de la cobla orquestra Selvatana i la inclusió d'un sopar popular enmig del correbars de dissabte | Enguany no es muntarà la carpa al carrer Puigmal

La comissió de festes de Campdevànol ha preparat una Festa Major ''sonada'' amb algunes novetats
La comissió de festes de Campdevànol ha preparat una Festa Major ''sonada'' amb algunes novetats | Isaac Muntadas
Isaac Muntadas
13 de setembre del 2017
Un any més, Campdevànol s'engalanarà per acollir durant sis dies la Festa Major del municipi, que enguany començarà aquest dijous 14 de setembre i s'allargarà fins al dimarts dia 19. La Gala 2017 és l'última gran Festa Major de la comarca i, com ha expressat un dels membres de la Comissió de Festes del municipi, Sergi del Pozo, ''s'ha d'acabar bé i serà sonada''. Una declaració d'intencions que es complirà amb escreix si les novetats que s'incorporen en aquesta edició de la festa funcionen com esperen els seus organitzadors. I és que precisament per això es va crear la Comissió de Festes -en substitució del Patronat de Cultura- el gener de l'any 2016. Segons explica del Pozo, el jovent del municipi volia participar en l'organització de la festa perquè havia ''decaigut una mica'', en el sentit de què s'havien perdut algunes activitats com, per exemple, els balls dins de la sala Diagonal que s'havien fet anys enrere, entre d'altres coses. Des de principis d'any ja han estat treballant per incorporar diverses novetats i corregir errors de l'any anterior.

Concerts al Diagonal i eliminació de la carpa del carrer Puigmal

Sens dubte, la gran novetat d'aquesta Festa Major és l'eliminació de la carpa instal·lada pel Kol·lectiu Kampdevànol al carrer Puigmal. Per tant, enguany es centralitzarà tota l'activitat nocturna a la sala Diagonal. Un fet que des de la Comissió de Festes veuen amb bons ulls perquè consideren que aquest espai és ''fantàstic, únic a tota la comarca i molt ben adaptat per acollir-hi aquests esdeveniments''. A més, del Pozo ha explicat que no hi hauria cap problema per instal·lar una carpa a fora al carrer, però que també és una despesa més que es pot invertir en millorar la festa. De fet, l'any passat la Comissió de Festes ja va programar tots els concerts nocturns a dins del Diagonal.

La nit de divendres serà la primera de gresca i, a partir de 2/4 de 10 de la nit, es farà un sopar popular organitzat pel Kol·lectiu, amb un preu de 12 euros, per agafar forces abans de la festa grossa. I és que a partir de les 11 de la nit hi haurà concerts gratuïts amb els grups Ojo de Buen Cubero i Juantxo Skalari i la Rude Band. Tot just després, hi haurà sessions dels discjòqueis Adrià Vila i Axtermix. Dissabte, també al Diagonal, hi haurà l'Almorratxa't 2017 a partir de la mitjanit amb Pastorets Rock, la Banda del Coche Rojo i Dj Sendo. L'entrada al recinte també serà gratuïta, ja que des de la Comissió de Festes s'ha apostat perquè la majoria dels concerts siguin de franc perquè pugui ser ''una festa major on hi hagi lloc per tothom''. ''També et podria defensar el fet de portar el gran grup de música revelació del moment fent pagar 10 euros, però preferim l'altra versió de festa consistent a portar una orquestra, un grupet o dj's i que surt gratuïta'', ha opinat del Pozo.
 

La sala Diagonal centralitzarà la majoria de l'activitat nocturna de la Festa Major com els concerts o el ball del confeti Foto: Comissió de Festes de Campdevànol


El concert de la cobla orquestra Selvatana passa de dilluns a dimarts

Un altra de les novetats és el trasllat del concert i el ball de la cobla orquestra Selvatana que passarà a fer-se el dimarts i no dilluns abans del ball del confeti com fins ara. El motiu del canvi és que aquesta orquestra necessita muntar una infraestructura i desplegar una logística sobre l'escenari molt important i, fins ara, havia de compartir l'espai amb l'orquestra que venia després a tocar pel ball del confeti. Per tant, quan la Selvatana acabava el concert i marxava, s'emportava el seu equip i l'escenari quedava partit i menys aprofitat. La Comissió de Festes diu que coordinar les dues orquestres era una feinada de muntatge molt gran que es podien estalviar passant-la al dimarts. ''De fet, antigament el gran ball de la Festa Major ja s'havia fet el dimarts'', ha apuntat del Pozo.

I per substituir el concert i el ball, dilluns es faran una sèrie de balls russos a càrrec del grup folklore rus Vecherinka a davant de la plaça de l'Església i en el marc de la Capitalitat Europea del Ferro que ostenta Campdevànol. A 2/4 de 12 començarà el ball del confeti -amb un preu de 5 euros- que comptarà amb la presència del Duet Sharazan, la Loca Histèria i Dj Adrià Vila.

Per contra, dimarts a les 7 de la tarda començarà el ''recol·locat'' concert de la Festa Major amb la cobla orquestra Selvatana a la sala Diagonal (5 euros de cost) i, just després, hi haurà el sopar popular de fi de festa a la plaça de l'Església que tindrà un preu molt econòmic de 3 euros. Aquest sopar ja va funcionar molt bé l'any passat i s'ha repetit l'experiència. A més, els assistents podran gaudir en primer terme del màpping a la façana de l'església ''La Gala des dels drons'' i, tot seguit, hi haurà focs artificials. Però la festa encara no es clourà ja que quedarà el gran ball de Festa Major al Diagonal amb l'orquestra Selvatana.

Canvis en el correbars i el pregó

El correbars que, se celebrarà a 2/4 de 9 del vespre de dissabte, també tindrà algun canvi per fer-lo més atractiu als vilatans. L'any passat, la Comissió de Festes es va adonar que la gent marxava a sopar amb la colla d'amics o la família a la meitat del correbars o que venia a la segona part de l'activitat. Per tant, enguany es farà un sopar just al mig del correbars, al Cercle Campdevanolenc organitzat per aquesta entitat. L'activitat començarà a Cal Triana i costarà 15 euros -10 euros pels deu tiquets de les cerveses i 5, pel sopar-.

El concert i pregó de Festa Major, que enguany el farà el cantautor Quim Vila i es titularà ''Cap a l'espai sideral'', es farà a les 10 de la nit a la plaça de la Dansa. Del Pozo reconeix que ''des de la inexperiència, l'any passat se'ns va tirar el temps a sobre perquè no havíem organitzat mai una festa d'aquestes dimensions'' i, és per això, que la gent va comentar que havia quedat una mica pobre i s'havia de millorar. Cal recordar que l'any passat es va contractar un grup de Ripoll perquè fes un concert i es va llegir un petit escrit. Enguany, a part d'aquesta actuació humorística de Vila, han preparat un vídeo titulat ''Gala, només tinc ulls per tu'' que ja es pot anar veient a trossos -n'hi ha quatre parts- al Facebook de l'entitat. Tot i així, la darrera part només es podrà veure exclusivament al pregó.

 

Moltes activitats de dia

La Gala de Campdevànol també comptarà amb activitats molt diverses durant el dia per tots els públics. A banda de les atraccions situades a la plaça de la Mainada i els carrers adjacents, dissabte al matí es podrà votar la pubilla i l'hereu del municipi a la plaça Anselm Clavé d'11 a 1 de la tarda; mentre que l'acte de proclamació es farà l'endemà a 2/4 d'1 de la tarda en aquest mateix espai. Les misses i els jocs infantils s'alternaran amb la cercavila de gegants de dissabte a la tarda amb la participació de les colles geganteres de Ripoll i Ribes ''perquè els nostres grallers i geganters estan una mica aturats i han decidit portar només aquestes colles per tornar a les sortides en el moment que toqui''. També es farà una gimcana de fotografia en què els participants hauran d'anar pel poble reconeixent fotografies seguint el joc de ''No ets de Campdevànol sinó saps on és...''. I, evidentment, el plat fort de cada any serà la ballada de la Gala de Campdevànol (Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional) el diumenge i dilluns a les 6 de la tarda a la plaça de la Dansa. Un dels grans atractius d'una festa que promet ser sonada per fer un bon comiat de l'estiu.
 

La Gala de Campdevànol serà un dels plats forts de la Festa Major diumenge i dilluns a la tarda Foto: Arnau Urgell