Driss Oukabir va reconèixer davant del jutge la radicalització del seu germà

Tot i això, va llogar la furgoneta amb la qual es va produir l'atropellament mortal a la Rambla de Barcelona

Driss Oukabir
Driss Oukabir | EFE
Redacció
01 de setembre del 2017
Actualitzat a les 15:40h

Driss Oukabir, a la presó des del passat dia 22 per la seva implicació en els atemptats de Barcelona i Cambrils, va reconèixer davant el jutge Fernando Andreu, de l'Audiència Nacional, que era "plenament conscient" de la radicalització gihadista soferta pel seu germà menor, Moussa -abatut després de l'atac a Cambrils-, perquè havia incrementat les pregàries, evitava anar a la mesquita al primer rés del dia davant sospites que era controlat per la policia i li havia comentat que els musulmans havien de fer la gihad. Oukabir, malgrat tot, va ser qui va llogar la furgoneta Fiat Talent utilitzada en l'atropellament massiu a la ciutat comtal.


Així s'assenyala en la interlocutòria per la qual el titular del jutjat central d'instrucció número 4 rebutja l'excarceració d'Oukabir i de Mohamed Houli, els dos únics detinguts i a la presó per la seva presumpta participació en els atemptats de l'17 d'agost, en considerar que existeixen "indicis sòlids" de la seva participació en els atacs, han informat fonts jurídiques. El magistrat adverteix que els delictes que se'ls imputen podrien comportar la pena de presó permanent revisable.

Els fets, "d'extrema gravetat", estan tipificats com 16 delictes d'assassinat terrorista, més de 100 delictes de lesions de caràcter terrorista, delicte de tinença i dipòsit d'explosius, així com el de pertinença o integració en organització terrorista.

Les defenses de tots dos arrestats havien sol·licitat que els seus clients fossin excarcerats per falta de motivació suficient per al manteniment d'aquesta mesura cautelar, si bé la Fiscalia s'havia oposat a aquesta petició en entendre que els indicis que hi ha contra tots dos justifiquen la mesura cautelar.

Forma de vestir

Segons assenyala el magistrat en el seu acte, Oukabir va relatar l'exacerbació religiosa soferta pel seu germà menor, i reflectida tant en la seva forma de vestir i de pentinar com en els seus hàbits religiosos.

En la seva declaració judicial va reconèixer més que el seu germà havia incrementat les seves pregàries, li recriminava que no anés només amb musulmans i pretenia ocultar la seva radicalització a possibles investigadors policials, evitant assistir al primer rés del dia davant les sospites que la policia controlava aquest ofici. A més, Driss Oukabir també va reconèixer davant del jutge que el seu germà li havia comentat que els musulmans havien de fer la "gihad que implica guerra".

Un altre de les dades objectives d'aquesta cooperació activa de Oukabir que recull Andreu en el seu text és que va ser ell qui va llogar la furgoneta utilitzada per cometre l'atemptat mortal a les Rambles. Oukabir va declarar que el seu germà Moussa i altres membres de la cèl·lula, Mohammad Hichamy -mort també a Cambrils- i Younes Abouyaaqub -conductor de la furgoneta de Les Rambles- li van demanar ajuda per fer un trasllat perquè a ells per l'edat que tenien no la llogaven.