S'acaben els treballs d'eliminació d'espècies de flora invasora als rius Freser i Rigard

També s'han retirat elements que obstaculitzaven el pas de l'aigua per reduir el risc d'inundacions |Els treballs s'emmarquen dins del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l'Obra Social "la Caixa"

Redacció
30 d'agost del 2017
Actualitzat a les 10:42h
Zona del pont de la Cabreta després de l'actuació
Zona del pont de la Cabreta després de l'actuació | Diputació de Girona
S'han acabat els treballs d'eliminació d'espècies de flora invasora que afectaven els rius Freser i Rigard. El passat mes de març, el Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès, la Diputació de Girona i l'Obra Social "la Caixa" van iniciar els treballs d'eliminació de la budleia (Buddleja davidii) a la vall d'aquests dos rius, amb un cost aproximat de 48.000 €. La budleia afecta a molts espais naturals del país, i és perjudicial per als ecosistemes fluvials, atès que ocupa amb molta facilitat les riberes.

En el cas de les conques dels rius Ter i Freser, el bosc de ribera autòcton està format per vernedes, i tenen un interès comunitari de conservació "prioritària", segons la directiva d'hàbitats. La budleia afecta actualment alguns d'aquests hàbitats, i els amenaça amb la seva ràpida i forta proliferació, que pot arribar a reemplaçar la verneda i altres comunitats vegetals autòctones.

L'any 2013, la Diputació de Girona i l'Obra Social "la Caixa" ja van fer treballs centrats precisament en l'eliminació de la budleia a la part alta del Ter, concretament al terme municipal de Vilallonga de Ter. Fruit d'aquell projecte, l'Obra Social "la Caixa", la Diputació de Girona i el Consorci del Ter van elaborar un protocol per controlar aquesta espècie invasora, el qual s'ha anat actualitzant amb diferents experiències.

La Fundació MAP ha col·laborat en l'actuació

Nou persones en risc d'exclusió de la Fundació Privada MAP han dut a terme els treballs executats. Per segon any consecutiu, hi han seguit treballant amb el Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès. L'any 2016 el projecte es va iniciar a les capçaleres del Ter i el Rigard, concretament a les parts més altes, on l'espècie comença d'arrelar: al terme municipal de Planoles i a la central de Daió (Queralbs). Des d'aquests dos punts, es van començar els treballs de manera descendent. El projecte d'enguany repassava els trams de riu tractats l'any passat i continuava els tractaments fins al pont de la Cabreta de Campdevànol.

També s'ha previngut el risc d'inundacions

A més, en aquests últims trams s'han realitzat un seguit d'actuacions per reduir el risc d'inundacions, de manera que s'ha eliminat i extret tota la brossa i la matèria vegetal acumulada, les quals en cas d'avinguda podrien obstruir el pont. Aquests treballs també han tingut un component cultural, ja que han servit per millorar la visibilitat del pont de la Cabreta de Campdevànol. En total s'han tractat 413.000 m² i s'han extret fins a 2 tones de matèria vegetal i fins a 500 kg de brossa.
 
Tasques que s'han dut a terme
- Treballs de prospecció i eliminació puntual: Repàs de les parts més altes del riu; localització d'espècies puntualment disperses i arrencada d'arrel mitjançant pic i pala i l'ajuda d'un xerrac per trossejar-ne les branques, i posterior crema de les restes vegetals.

- Eliminació mecanitzada de grans individus: A la part més baixa de la zona d'actuació, als termes municipals de Ribes de Freser i Campelles, es concentren individus de grans dimensions. En aquests casos, es compta amb el suport d'una màquina giratòria de petites dimensions.

- Tractaments fitosanitaris: Als indrets on la màquina giratòria no pot accedir a la llera del riu i hi ha plantes de grans dimensions, les plantes es tallen amb un xerrac i s'aplica un producte fitosanitari a la soca.

- Trossejat dels arbres caiguts i extracció de la matèria vegetal acumulada, així com la brossa present al llarg de la llera.