Ripoll comença a tancar ferides amb una concentració històrica

Unes 3.000 persones s'uneixen davant el Monestir per condemnar el terrorisme i fer "un pas endavant" cap a la pau

El crit de
El crit de | Josep Maria Montaner
26 d'agost del 2017
Actualitzat a les 21:57h
Unes 3.000 persones, segons l'Ajuntament, s'han reunit aquesta tarda davant del Monestir de Ripoll per fer un acte de condemna del terrorisme. Sota el lema "Ripoll per la pau, un pas endavant", la ciutadania i les entitats de la vila han volgut mostrar el seu rebuig als atacs a Barcelona i Cambrils del passat 17 d'agost. La cèl·lula terrorista que els va perpetrar estava formada per joves de la població, i per aquest motiu des del consistori s'ha fet un manifest solemne per poder enfortir els vincles entre les comunitats de la ciutat i evitar així la fractura social, posant com a base els "valors de la democràcia".

A dos quarts de sis de la tarda, mitja hora abans de la concentració prevista, l'Ajuntament ja ha realitzat un ple extraordinari en el qual s'ha aprovat el manifest de condemna dels "brutals atemptats" de la setmana passada. En ell, s'ha expressat el condol a les víctimes, i s'ha posat en valor la resposta cívica i d'esperit solidari que ha donat la societat davant d'una situació de "màxima gravetat", a més d'agrair les mostres de solidaritat cap a la població, la qual ha estat "una víctima més dels atemptats". L'alcalde Jordi Munell l'ha llegit en una sala de plens plena de gom a gom, amb gairebé tots els alcaldes de la comarca presents, i després l'ha repetit per tots els assistents durant l'acte. "Des de Ripoll treballarem permanentment per garantir els drets i les llibertats individuals i col·lectives que defineixen la nostra democràcia" proclamava el manifest.
 

Jordi Munell, alcalde del municipi, acompanyat de Santi Vila i Dolors Basa llegint el manifest davant del Monestir. Foto: Josep Maria Montaner


Una concentració històrica

Ha estat una de les mobilitzacions més nombroses que es recorden en la història recent de Ripoll. L'acte ha començat a les sis de la tarda i ha comptat amb diverses lectures de membres de diferents entitats del municipi. També hi ha hagut espai per a la interpretació musical, la poesia i la dansa, en un escenari que de seguida s'ha vist envoltat d'una multitud que ha passat una hora sota el sol atents a tota l'acció. La joventut del poble, representada per la pubilla Clàudia Navio i l'hereu de les comarques gironines Ramon Labró, han deixat clar que pensen que "hi ha molt més amor al món que no pas odi", i que clamen "a favor de la pau, la integració i la cohesió social".
 

La plaça del Monestir de Ripoll plena de gent per rebutjar el terrorisme Foto: Josep Maria Montaner


Un dels moments més emotius ha estat el parlament de Hafida Oukabir, germana de Moussa Oukabir -abatut a Cambrils- i de Driss Oukabir -detingut a Madrid per la seva presumpta vinculació amb el cas-. Hafida ha parlat en nom de la Comunitat Musulmana de Ripoll, que ha assistit a l'acte amb nombroses pancartes que destacaven que "l'islam no és terrorisme". En un discurs autocrític i entre llàgrimes, ha expressat el rebuig de la seva comunitat cap als atacs i ha volgut agrair a l'Ajuntament, a la vila de Ripoll i a tot Catalunya la seva acollida. "Tots hem plorat. La incomprensió pel que ha succeït és la mateixa", explicava. Ha rebut l'escalf del públic en nombroses ocasions en forma d'aplaudiments i ha acabat exclamant "Visca Ripoll i visca Catalunya". Entre els assistents també s'hi trobava Salh El Karib, amo del locutori, que va estar detingut pels atemptats però que finalment ha quedat en llibertat provisional després de declarar a l'Audiència Nacional.
 

Hafida Oukabir, emocionada durant el seu discurs en nom de la Comunitat Musulmana de Ripoll. Foto: Josep Maria Montaner


Un mural ple de flors

Sota l'escenari, s'hi ha instal·lat el mural "Ripoll per la pau", fet pels artistes locals Maite Marita, Daniela Peñalba, Eudald Alabau, Elisenda Mayol i Miquel Esteve. Els seus creadors, han explicat a NacióRipollès que la seva inspiració va ser el mosaic de Miró ubicat a la Rambla, on fa una setmana van ocórrer els fatídics fets. "D'aquesta manera hem volgut unir Barcelona amb Ripoll", explicava Maite Marita.

La ciutadania assistent ha omplert de flors durant i després de l'acte el peu d'aquest mural, i també ha pogut escriure els seus pensaments sobre els fets en un llibre obert que el consistori ripollès ha habilitat a la plaça de l'Ajuntament. El crit de "no tinc por", tan popularitzat aquests últims dies, ha sonat durant els actes en múltiples ocasions.
 

Assistents a l'acte deixant flors al peu del mural de Ripoll per la pau. Foto: Josep Maria Montaner


Santi Vila i Dolors Bassa representen el Govern a l'acte

La consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa, hi ha assistit, així com Santi Vila, conseller d'Empresa i Coneixement. Santi Vila ha arribat a Ripoll al matí, i s'ha reunit amb empresaris de la comarca i amb la Comunitat Musulmana. En aquesta trobada, ha destacat, s'ha fet autocrítica i s'ha revisat "com s'han fet les coses fins ara". Pel que fa a l'imam, ha dit que "és un veritable delinqüent" i que s'haurà d'investigar "com és possible que persones amb aquests antecedents penals puguin campar al seu aire i fer el mal que han fet".
 

Santi Vila i Dolors Bassa, durant el ple extraordinari previ a la concentració. Foto: Josep Maria Montaner


Pel que fa al turisme de la comarca del Ripollès, ha deixat clar que l'atemptat no ha tingut cap incidència des del punt de vista d'anul·lacions de reserves, ni en l'econòmic en general. Vila ha opinat que "és important que fem pedagogia i que anul·lem tòpics. Els atemptats els han fet unes persones concretes i dir que els han comès tots els musulmans seria una injustícia profunda". Dolors Bassa, per la seva banda, ha considerat que pel Govern és important "estar avui aquí acompanyant també a aquestes víctimes que hi ha a Ripoll" i "demostrar que som un sol poble".

Per la seva banda, Anna Gabriel també ha estat present a la concentració de Ripoll després que la CUP hagi criticat la presència del rei a la manifestació de Barcelona. Mireia Vehí i altres membres del seu partit l'han acompanyat, i han portat pancartes on s'hi podia llegir "Les seves guerres, els nostres morts".
 

Anna Gabriel sostenint una pancarta durant la concentració de Ripoll. Foto: Josep Maria Montaner
 

Mira la galeria de fotos de la concentració (Josep Maria Montaner)