Empresaris del Ripollès asseguren que caldrà fer una tasca per millorar la imatge del municipi

Vuit dels dotze membres de la cèl·lula terrorista dels atemptats treballaven en empreses de la zona

El secretari general de la UIER del Ripollès, Josep Pascal
El secretari general de la UIER del Ripollès, Josep Pascal | ACN
ACN
26 d'agost del 2017
Actualitzat a les 11:34h
La Unió Intersectorial del Ripollès (UIER) assegura que els membres de la cèl·lula terrorista de Ripoll estaven integrats laboralment i que caldrà treballar per recuperar la "confiança" al sector arran de la situació viscuda. El secretari general de l'entitat, Josep Pascal, ha explicat que vuit dels dotze joves estaven treballant en empreses de la zona i que alguns d'ells, fins i tot, ostentaven càrrecs de responsabilitat. "Ara és un moment de dol i de rebuig important. Tots estem copsats però les empreses no són racistes perquè havien integrat molt bé aquests nois", assegura. Per això, considera que la situació no es pot atribuir a casos d'exclusió social i afirma que, a partir d'ara, caldrà treballar per recuperar la imatge del municipi i promoure nous projectes.

Vuit dels dotze integrats de la cèl·lula gihadista gestada a Ripoll treballaven en empreses de la zona. Va ser la UIER qui, a través dels seus programes de formació i inserció, els va permetre entrar al mercat laboral. De fet, alguns d'ells ostentaven càrrecs de responsabilitat com en Younes Abouyaaqoub, que era encarregat. "Aquests joves estaven integrats i atesos per les entitats i les empreses, que no els havien rebutjat i, per això, no entenem per què van actuar en aquest sentit", assegura Pascal.

Pascal diu que tot plegat és molt recent però admet que hi ha cert sentiment de rebuig i que tothom està "copsat", insisteix. "No eren mals treballadors però crec que ara hi ha una sensació relacionada amb l'ètnia que de mica en mica anirà tornant a la normalitat", afegeix Pascal. "Segurament haurem de fer projectes i treballar perquè aquest sentiment es vagi minimitzant", afegeix. En aquest sentit, diu que caldrà treballar amb el "territori" per millorar-ne "la imatge".

Per Pascal, no serà una tasca fàcil però creu que de mica en mica la imatge de la comarca com a "gueto" d'immigració s'anirà esvaint i les empreses tornaran a agafar "confiança". "Nosaltres no tenim un percentatge d'immigració alt i tot plegat ha donat una sensació que no és la real", insisteix.

El sector té previst reunir-se aquest dissabte amb el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, per abordar com afrontar la situació i parlar de projectes de futur. "Ja en teníem un de captació de noves empreses però també plantejarem la necessitat de transmetre que la gent torni a venir aquí a fer turisme i comprar".

"No era una persona aïllada sinó una cèl·lula que s'ha gestat aquí"

Per la seva banda, el delegat de la Cambra de Comerç al Ripollès, Joan Vilalta, creu que la situació que viu ara el municipi, en un futur, serà "contemplada com un accident". En aquest sentit, diu que la població està de dol perquè es tracta de gent amb la qual han conviscut. "La nostra societat és una societat oberta i dialogant i que aquestes persones que estaven aquí fossin criminals i que perpetressin aquesta barbàrie, no sé si ens costarà molt de superar però crec que ha creat angoixes", afirma.

"Hem perdut la confiança perquè no es tracta d'una persona aïllada sinó d'una cèl·lula constituïda i que s'ha estat gestant aquí", insisteix. Malgrat això, apunta que creu que no hi ha hagut temps de crear un sentiment de "rebuig" però assegura que hi havia una "confiança mútua" que s'ha trencat i que obligarà a fer una profunda reflexió.
 

El delegat de la Cambra de Comerç al Ripollès, Joan Vilalta, atenent a l'ACN. Foto: ACN